Super deda

FOTO Iako ima 83 godine, sam napravio snjegovića od tri metra. I na tome nije stao…

14:30h
0
Ivan Vitez i njegov snjegović od tri metra // Foto: Matija Gudlin
Ivan Vitez i njegov snjegović od tri metra // Foto: Matija Gudlin

Osim što je potpuno sam napravio snjegović od tri metra i pet centimetara, sada je od snijega napravio i cijelu obitelj – snjegovićevu ljubavnicu, snjeguljicu, i troje djece.

Prošle zime oduševio nas je snjegovićem od dva i pol metra, a ovih dana 83-godišnji Ivan Vitez otišao je nekoliko koraka naprijed.


Osim što je potpuno sam napravio snjegović od tri metra i pet centimetara, sada je od snijega napravio i cijelu obitelj – snjegovićevu ljubavnicu, snjeguljicu, i troje djece.

Prava atrakcija za sve prolaznike u koprivničkoj Ulici Mije Šimeka u kojoj s kćerkom i zetom živi nešto više od godinu dana, otkako mu je preminula supruga s kojom je živio u Bjelovaru.

Super deda, kako smo ga lani nazvali, rekao nam je da je samo na velikom snjegoviću radio dva dana po deset sati. Kako bi omekšao snijeg, potrošio je i 300 litara vode.

Ne zna je li njegov snjegović najveći u Koprivnici, ali misli da nitko nije napravio cijelu obitelj od snijega.

– Nije mi važno jesam li najbolji, bitno mi je da prkosim mladima. Moj djed Antun ili kako u Zagorju kažu Tonček uvijek mi je govorio da ne moraš uvijek biti najbolji i najveći u pravljenju snjegovića, ali je poželjno biti među prvima. I zato sam ove godine svog snjegovića nazvao Tonček, iako je moja prijateljica susjeda htjela da ga nazovem Bartol – sa smiješkom na licu kazao nam je ovaj neustrašivi 83-godišnjak.

Ovogodišnji snjegović, osim što je veći, puno je i deblji nego lani. Teži oko tone, ali ima i drugih promjena.

– Lani je imao kravatu jer je radio u općini, a sada je ušao u Sabor, postao je veći gospodin i zato sam mu stavio leptir mašnu. Osim trobojnice, Tonček na svom škrlaku ponosno ističe i hrvatski grb – pojasnio nam je super deda.

Tončekovu ljubavnicu, snjeguljicu Baricu i troje djece gospodin Vitez napravio je tijekom jučerašnjeg dana.

– Sin će se zvati Zvonko. Djed Antun rekao mi je da to ime znači biti oštar, čovjek od riječi, bistar. Drugo dvoje djece neka se zovu kako vaši čitatelji žele – rekao je ovaj 83-godišnjak.

Snijega je ovaj put imao dovoljno, nije ga morao “krasti” susjedima kao prošle godine. Zadovoljan je postignutim, ali žao mu je što će se najvjerojatnije snijeg vrlo brzo otopiti.

Zanimljivo je i da super deda snjegoviće pravi golim rukama. Kaže, nikad u životu nije nosio rukavice. Decilitar dobrog, domaćeg crnog vina sasvim mu je dovoljno da se ugrije.

Gospodin Ivan snjegoviće radi od djetinjstva. U njegovu rodnom zagorskom mjestu Seketinu to je bila tradicija i veliko natjecanje.

– Svaka kuća radila je svog snjegovića. Uvijek smo se natjecali čiji je snjegović ljepši i veći. Kad nije bilo dovoljno snijega, znali smo ukrasti kantu, dvije od susjeda. Ne jednom smo s vinogradarima i podrumarima radili snjegoviće i na imanju dvorca u kojem je s obitelji živjela Nada Puttar-Gold, poznata operna primadona. Bili su to stvarno lijepi dani – još prošle godine ispričao nam je Ivan.

Zanimalo nas je i zbog čega radi snjegoviće čak i u ovim godinama.

– Nešto moram raditi, ovo na televiziji mi živce kvari. Svi k’o neki pijani ljudi na sajmu samo mlate praznu slamu – kazao je on.

čitam...