Galerija Mijo Kovačić

FOTO Izložbom proslavljeno 100 godina od rođenja počasnog Koprivničanca, velikog Žarka Dolinara

Žarko Dolinar osvajač je prve hrvatske sportske medalje (Kairo 1939.) i prvi je Hrvat svjetski prvak u stolnom tenisu (London 1954.)

09:45h
0
Foto: koprivnica.hr

Povodom 100. godišnjice rođenja znanstvenika i sportaša Žarka Dolinara, jučer je u Galeriji Mijo Kovačić otvorena izložba „Dolinarovih 100/100“.


Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice u uvodnim je riječima prisutnima približio proces nastajanja izložbe od ideje do završne realizacije, istaknuvši pritom svoje veliko zadovoljstvo sa prikupljenim brojem zbirke predmeta.

Svoje zadovoljstvo iskazao je i gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Izuzetno mi je drago da smo usprkos brojnim epidemiološkim mjerama uspjeli organizirati izložbu i stručni kolokvij za našeg počasnog građanina Žarka Dolinara. Na ovaj način se prisjećamo čovjeka koji je jako zaslužan da se ime naše Koprivnice pronese po, ne samo bivšim državama gdje je živio, već po cijelome svijetu. Naše Sveučilište razvijamo na prostoru koje smo nazvali upravo po njemu, a to je najmanje što smo mogli učiniti za nekoga koji je napravio mnogo iskoraka u sportskom, humanističkom i znanstvenom smislu – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Održan je i stručni kolokvij „Uz stotu godišnjicu rošenja Žarka Dolinara“ kojeg je moderirao i na njemu govorio akademik Dragutin Feletar, a govornici su bili  Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova i suautor knjige o dr. Dolinaru, Branko Pleše, dugogodišnji prijatelj dr. Dolinara i vlasnik bogate zbirke predmeta, dr.med. Sanja Švarc Janjanin ispred Židovske općine Koprivnica.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Koprivničko-križevačke županije zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Žarko Dolinar osvajač je prve hrvatske sportske medalje (Kairo 1939.) i prvi je Hrvat svjetski prvak u stolnom tenisu (London 1954.). Znanstvenik s tri doktorata, profesor na mnogim svjetskim sveučilištima, dobitnik mnogih priznanja do kojih se ističu Pravednik među narodima, dva ordena Danice hrvatske za znanost i sport, nositelj naslova hrvatskog sportaša 20. stoljeća i brojne druge. Žarko Dolinar ujedno je i počasni građanin grada Koprivnice, a trg na kojem se nalazi sveučilišni kampus nosi njegovo ime.

čitam...