E-Determinant mobilna aplikacija

FOTO Još nisu ni maturanti, a već su u suradnji s Googleom otvorili vlastitu tvrtku

21:00h
0
Profesorica Irena Friščić Petrović začetnica je ideje // Foto: Matija Gudlin

Google je, oduševljen njihovim rješenjem, ovim mladim developerima odmah ponudio poslovnu suradnju. Omogućio im je da pokrenu svoj startup projekt otvaranjem virtualne tvrtke u kojoj mogu imati zaposlenike.

Ovih dana u medijima su objavljeni rezultati OECD-ovog istraživanja PISA 2015 koji su hrvatske učenike smjestili ispod prosjeka 72 ispitivane države. Loši smo u prirodoslovlju i matematici, a praktičkih pokusa iz ovih područja u školama gotovo i nema. No, učenici 3.b razreda Obrtničke škole Koprivnica, smjera Tehničar za računalstvo, Matija Kolarić i Marko Harambaša itekako odskaču od prosjeka.


Prema novom programu učenici Obrtničke škole Koprivnica smjera Tehničar za računalstvo nakon drugog razreda biraju između dva modula nastave, programerskog i sistemskog. Naši sugovornici druga su generacija koja je imala priliku birati daljnji razvoj prema svojim afinitetima. Programerski modul u ovoj školskoj godini odabralo je ukupno osam učenika.

Profesorica Irena Friščić Petrović uz redovnu matematiku, prema novom programu učenicima predaje i primijenjenu matematiku. Upravo na ovom predmetu profesorici se rodila ideja za razvojem aplikacije koja će se koristiti za rješavanje matematičkih problema. Njezin prijedlog kao izazov prihvatilo je nekoliko učenika koji su kreirali programska rješenja za krajnjeg korisnika, a Matija i Marko odlučili su izraditi mobilnu aplikaciju.

E-Determinant // Foto: Matija Gudlin

Aplikacija ja prvotno zamišljena tako da rješava sustav tri jednadžbe s tri nepoznanice. Poduzetni učenici, svjesni mogućeg uspjeha aplikacije, odmah su ju poslali na Google Play mrežnu trgovinu aplikacija i uskoro su kontaktirani od strane ove poznate američke multinacionalne kompanije.

Google je, oduševljen njihovim rješenjem, ovim mladim developerima odmah ponudio poslovnu suradnju. Omogućio im je da pokrenu svoj startup projekt otvaranjem virtualne tvrtke u kojoj mogu imati zaposlenike. Sve više mladih bavi se razvojem mobilnih aplikacija, a većina ih radi na razvoju igara. Aplikacijskim talent poolom Google želi promovirati razvoj aplikacija koje su društveno korisne.

– Nakon što im se javio Google došli su na sat i rekli mi da se nisu nadali da će ih upravo matematika odvesti u ovom smjeru. Matematika je apstraktna i učenicima je obično vrlo teško pokazati da je zapravo svuda oko nas, ovo je prekrasan primjer da je i korisna. Trud učenika i kolega profesora iz informatike, koji su s njima radili od početka srednjoškolskog obrazovanja, primijenjen je u ovom novom predmetu na moje veliko zadovoljstvo – rekla nam je profesorica Irena Friščić Petrović koja je iznenađena razinom informatičke pismenosti svojih učenika.

Razvoj aplikacije na mobilnoj platformi bio je njihov odabir na koji su se odlučili zbog raširenosti mobilnih uređaja i jednostavnosti korištenja.

– Nismo vjerovali da će nam matematika pomoći u izradi aplikacija. Danas je za matematiku teško motivirati djecu, a mi smo igrom slučaja došli smo do te razine da smo otvorili tvrtku u suradnji s Googleom – izjavili su Matija Kolarić i Marko Harambaša, mladi developeri.

E-Determinant, kako su nazvali aplikaciju, trenutno rješava sustave pomoću determinanta, dok će javna inačica uz rješenje prikazivati i kompletan postupak za više tipova zadataka.

Aplikaciju su razvijali u slobodno vrijeme, a do sada već imaju nekoliko projekata iza sebe poput aplikacije Happy za rješavanje problema međuvršnjačkog nasilja te Šećerko za pomoć dijabetičarima.

Dodali su kako je njihov sustav napredniji od PhotoMatha, koji je također plod Hrvatskih mozgova, jer nudi rješenje i kompleksnijih zadataka. Otvoreni su za buduće suradnje sa sličnim tvrtkama, a ponuda će prema našem mišljenju zasigurno biti mnogo.

Zbog školskih obaveza aplikacija će se na Google Play trgovini naći za vrijeme zimskih praznika kada mladi developeri riješe svoje školske obaveze.

čitam...