15.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Reakcije iz Washingtona

FOTO Katanović o dojmovima s molitvenog doručka u društvu Donalda Trumpa
F

Tomislav Katanović, zamjenik križevačkog gradonačelnika, proteklog je tjedna bio u Washingtonu i sudjelovao na Nacionalnom molitvenom doručku gdje je svoj govor održao Donald Trump, novoizabrani i kontroverzni američki predsjednik.

Ne propustite

Nacionalni molitveni doručak u organizaciji američkih senatora okupio je više od 160 gostiju koji stigli iz svih zemalja svijeta, a Hrvatsku su u Washingtonu predstavljali mladi hrvatski političari Klementina Karanović iz Majura, Nikolina Vrbančić iz Karlovca i Tomislav Katanović iz Križevaca.

Upitali smo križevačkog zamjenika gradonačelnika o čemu se pričalo na takvom doručku i kako diše Sjedinjene Američke Države iz prve ruke na odabir novog predsjednika Trumpa.

– Nacionalni molitveni doručak organizira se od 60-ih godina prošlog stoljeća, 65. put ove godine.  Intencija organizatora je zbližiti suprotstavljene političke strane, u Americi su to republikanci i demokrati, da se jednom godišnje okupe i sjednu u jednom duhu molitve i mira i razgovoraju o temama koje nisu isključivo političke nego i uspostavljanje ljudskog dijaloga i suradnje. Oko Trumpa postoje medijska pretjerivanja i raznih tumačenja, mediji se moraju i prodati pa se neke stvari vade iz konteksta, ali da, Amerikanci jesu podijeljeni oko razmišljanja odabira predsjednika, ali mi se čini i prekratak rok da se stekne dojam o pojedincu. Moj opći dojam je kako je američka demokracija dosta starija i stabilnija od naše, bez obzire na medijske strahove, tu se ne može dogoditi ništa nepredviđeno, previše je tu sustava i kontrolnih točaka – objašnjava Katanović svoju političku sliku.

U velikoj dvorani s 3000 uzvanika, priča nam Katanović kako je stol od Trumpa bio dosta blizu njegovom mjestu, ali se ipak nije uslikao s američkim predsjednikom s obzirom na ogroman broj uzvanika i osiguranja. Uspio je obići neke od znamenitosti grada, a bio je smješten u impozantom zdanju hotela Washington Hilton.

– Četiri dana boravka nastojao sam maksimalno iskoristiti uz dva glavna protokalarna programa i neke privatne posjete i druženja. Upoznao sam jako puno ljudi iz cijelog svijeta, krasna prilika za umrežavanje. Posebno me se dojmilo, kad sjedite u hali s oko 3000 uzvanika, taj duh zajedništva koji se osjeća u zraku, nema podjela ni razloga za napete tonove.

Ispričao nam je i zanimljivu anegdotu o grčkom političaru koji priča hrvatski, a upoznat je s projektom Piškornica.

Zanimljiva je bila situacija kad sam sjeo za stol, pored mene je sjedio bivši premijer Malija, do njega britanski lord pa do njega grčki europarlamentarac koji je vidio na mojoj pločici da sam iz Hrvatske i počne pričati hrvatski. Kroz razgovor smo se upoznali, on je predstavnik jedne od tvrtki koja šalje ponude i bavi se reciklažom i zbrinjavanjem otpada, tako da su sudjelovali sa svojom ponudom u projektu Piškornice i Marišćina i nekih većih projekata na području naše regije – prisjeća se anegdote sa susreta.

Putovanje je bilo privatne naravi, troškove su pokrili organizatori, a pozvan je na inicijativu Marijane Petir kao jedan od mladih perspektivnih političara. Ipak, nastojao je izvući i neke korisne kontakte za Križevce.

Ne možete nikad biti stoposto sigurni u ishod susreta, ali ja sam nastojao uspostaviti korisne kontakte, pokušao sam izvući maksimum iz takvog događanja. Posebno mi je interesantan jedan mladi čovjek iz Osla iz Norveške koji je uspostavio nešto slično što mi imamo u Križevcima, otišli su korak dalje i napravili think thank i bit ćemo u kontaktu da se ta njihova iskustva prenesu u naš Tehnološki park – dodao je Katanović za kraj razgovora.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

ZANIMLJIVO GOSTOVANJE

Anđa Marić na Dan žena u knjižnici predstavlja knjigu “Moja revolucija u 365 dana”

Povodom Međunarodnog dana žena, Grad Križevci i Gradska knjižnica Franjo Marković Križevci organiziraju predstavljanje knjige "Moja revolucija u 365 dana"...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×