17.3 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Velika martinjska špelancija

FOTO Krštenje mošta i izbor Velikog meštra, obilježio pokušaj miniranja stoljetne tradicije i veseli autobus u goricama
F

Ne propustite

Izabran je ni manje ni više nego Zagorec Igor Cajhen, koji će svoj vinifikat obnašati narednih godinu dana pod biškupskim imenom Augustus Georgius Drugi.

Tradicija Velike martinjske špelancije i ove se godine održala, i to bogatija i zanimljivija nego ikada dosad.

Po 11. put sastali su se martinjski biškupi iz cijele Hrvatske kako bi među sobom odabrali Velikog meštra – prvog među jednakima. Ovaj put Đurđevac su pohodila čak 53 pripravnika, kandidata i biškupa, od čega potonjih 42.

Živopisna povorka sudionika Vinode kretala se od Staroga grada do Trga sv. Jurja gdje se održao ceremonijal predaje pečata i biškupske kape novoizabranom Velikom meštru. Činili su je martinjski meštri, križevački notar koji je odskakao svojim mračnim, usudnim, službeničkim stylingom, članovi Udruge sv. Juraj, kuburaši, poznata lica iz Gruntovčana, razni mužikaši bilo na harmonikama, bilo na tamburama i drugi.

Svečana vinifikacija // Foto: djurdjevac.hr
Svečana vinifikacija // Foto: djurdjevac.hr

Biškupe su u centru Đurđevca primili zamjenik župana Darko Sobota, Marijan Ružman kao predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća te Verica Rupčić, predsjednica županijske skupštine.

Pucnjem topa, obilježen je službeni početak ovogodišnje Vinode te je uslijedila tradicionalna martinjska meša, a nakon toga se birao novi Veliki meštar.

Izabran je ni manje ni više nego Zagorec Igor Cajhen, koji će svoj vinifikat obnašati narednih godinu dana pod biškupskim imenom Augustus Georgius Drugi. Naravno, održana je i vinifikacija ostalih novih Martinjskih meštri, te je po jedinstvenom ritualu Martinjska biškupska konferencija krstila mošt u vino i vlasnicima izdala krsne listove kao dokaznicu da je poganin mošt preveden u finu vinsku kapljicu koja se bude rado pila.

Kako martinjske običaje i obnašanje tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama, karakterizira duga povijest veselica po vinogradima i ugostiteljskim objektima u našem kraju, uvedena je i jedna novost koju su građani objeručke prigrlili.

Nema Martinja bez Gruntovčana // djurdjevac.hr
Nema Martinja bez Gruntovčana // djurdjevac.hr

Naime, organiziran je veseli martinjski autobus s tamburašima, koji je vozio po Đurđevačkoj vinskoj cesti tako obilazeći lokalne gorice odnosno vinare. Autobus je bi gotovo napunjen, a i vinari i putnici namjernici bili su zadovoljni. Po goricama je bilo veselo, a gostima se jako svidjela ponuda vina.

Zanimljivo je spomenuti kako je u cijelu ceremoniju na Jurjevskom trgu, uvedena još jedna novina ili bolje reći, dogodio se neuspjeli pokušaj uvođenja.

Kako Cinober i Presvetli već ustaljeno svake godine dovode nove kandidate, ove su godine pred biškupe izveli jednog neuobičajenog kandidata. Konkretno, kandidatkinju.

Žene su pokušale srušiti duboko ukorijenjenu patrijarhalnu tradiciju u kojoj je za martinjskih i ostalih vinskih ceremonijala i pijanki, ženama pristup zabranjen s obrazloženjem da one u goricama donose nesreću, da se gorice budu posušile i slično.

Pokušaj sabotaže martinjskih običaja // Foto: djurdjevac.hr
Pokušaj sabotaže martinjskih običaja // Foto: djurdjevac.hr

Ipak, čini se da naše društvo još uvijek nije spremno za ovakve promjene tradicije te su biškupi jednoglasno i gromoglasno odbili izraženu želju žena da osnuju svoj Red vinskih sestara dok im, kako se čini, ondje prisutna predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova nije mogla previše pomoći.

– Zanimljivo je kak smo dobre kad treba okapati gorice i delati tam sve kaj treba i kuhati za sve, ali kad treba uživati u kušanju produkta tog rada, onda donosimo nesreću. Tak da smo mi odlučile da si bumo same osnovale svoj red – izjavila je predvodnica trenutno anarhističkog Reda vinskih sestara.

Uz puno smijeha, zabave i pjesme posjetitelji su mogli uživati i u dobroj kapljici koju su na degustaciju ponudili eminentni vinari iz Hrvatske i inozemstva te članovi udruga vinara i Koprivničko-križevačke županije. Isto tako, na štandovima na glavnom đurđevačkom trgu, svoju su prigodnu ponudu izložili i drugi OPG-ovi, obrti i kućne radinosti.

Druženje se s trga navečer preselilo u atrij Staroga grada gdje su okupljeni uživali na Martinjskoj večeri uz tamburaše, martinjske meštre i vrhunska vina naših vinara.

 

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Maturalna večer

FOTO/VIDEO Maturanti u glamuroznim svečanim haljinama i odijelima pripremili se za svoju večer, pogledajte tu ljepotu

Još jučer su "norili", a danas su križevački maturanti u prekrasnim haljinama i odijelima dočekali svoju maturalnu večer. Maturanti križevačke...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×