Dan općine

FOTO Legrad slavi svoj dan uz brojne goste iz deset zemalja, otvaranje Europskog piknika i vikend ispunjen bogatim programom

Zahvaljujem bivšem sastavu općinskog vijeća, nadam se da ću dobro surađivati s budućim sastavom i želim da ovako nastavimo i dalje, rekao je načelnik Ivan Sabolić.

17:30h
0
Foto: Matija Gudlin

Ovog se vikenda u Legradu održava sedmi Europski piknik, manifestacija bogatog programa koja okuplja goste iz deset europskih zemalja. Ove se godine u sklopu otvaranja Europskog piknika svečanom sjednicom obilježio i Dan općine Legrad.

U centru Elim u Legradu okupili su se gosti iz Mađarske, Slovačke, Njemačke, Italije, Češke, Slovenije, Rumunjske, Poljske i Srbije, uz mještane Legrada i ugledne goste poput dožupana Ratimira Ljubića, načelnika općine Kalnik Mladena Kešera, akademika Dragutina Feletara, predstavnike udruga iz općine i županije i druge.

Načelnik Legrada Ivan Sabolić na nedavnim je lokalnim izborima ponovno je dobio najviše glasova te će i dalje voditi općinu, a na sjednici se osvrnuo na protekli mandat i uspješno provedene projekte.

Foto: Matija Gudlin

– Proveden je projekt u sklopu kojeg su modernizirane nerazvrstane ceste, vrijednosti 2,3 milijuna kuna. Izgrađena je i osnovna škola vrijednosti 17 milijuna kuna, od čega je ponajviše dala Koprivničko-križevačka županija, a dio i općina Legrad te Ministarstvo regionalnog razvoja. Izgrađena je vodovodna mreža na području Šoderice, obnovljena je županijska cesta prema Legradu, na Šoderici su uređene plaže, postavljena je nova oprema i sprave za fitness. Financiran je predškolski odgoj djece sa 75 posto iznosa troškova boravka, a program predškole sa sto posto – istaknuo je Sabolić najveće projekte.

Spomenuo je i niz manjih, kao što su asfaltiranje pojedinih dionica nerazvrstanih cesta, obnova objekata u vlasništvu općine, mrtvačnice, krovište u Kutnjaku i Malom Otoku, objekata u vlasništvu udruga, izrada projektne dokumentacije za kandidiranje projekata za sredstva Europske unije, šetnice na Šoderici, izgradnja javne rasvjete, izgradnja reciklažnog dvorišta, nabava komunalne opreme, kontejnera i kanti za domaćinstva, legaliziranje objekata i druge.

Foto: Matija Gudlin

– Zahvaljujem bivšem sastavu općinskog vijeća, nadam se da ću dobro surađivati s budućim sastavom i želim da ovako nastavimo i dalje – zaključio je načelnik.

Mladen Kešer, kao predstavnik načelnika i gradonačelnika županije, pohvalio je Sabolićev rad i napredak Legrada kao općine, ali i Europski piknik kao već uglednu manifestaciju.

– Impozantno i lijepo je slušati načelnika, jako puno ste napravili u četiri godine mandata. Vjerujem da ste primjer svim općinama u Koprivničko-križevačkoj županiji i vjerujem da se takvim zajedništvom možemo izuzetno ponositi. Pokazujete da je ovo jedna nova dimenzija vođenja politike, no najbitnije je što to radimo kako bi maknuli granice, i to druženjem na lijepim projektima kao što je Europski piknik – rekao je Kešer.

Novi zamjenik župana, Ratimir Ljubić, također smatra da je Legrad pravi primjer svim ostalim općinama.

– Legrad je primjer kako mala općina može biti jako uspješna. Čestitam na svim projektima koje ste u protekle četiri godine napravili, a ovaj sedmi Europski piknik dokaz je da se može jako puno napraviti i promovirati naš kraj i našu županiju. Dobiti takav projekt u konkurenciji 200 gradova velik je uspjeh, kao i primiti goste iz deset zemalja, to je velika stvar – smatra Ljubić.

Foto: Matija Gudlin

Također je poželio svim gostima da se u iduća tri dana zabave i ponesu lijepe uspomene o Legradu u Koprivničko-križevačkoj županiji u svoje države.

U sklopu svečane sjednice dodijeljena su i javna priznanja. Povelju općine Legrad dobili su grupa Ekići i Denis Črlenjak, zlatnu plaketu općine Legrad primili su Suzana Dimač, Victoria Vrdoljak i Branka Habek, dok je počasnom građankom Legrada proglašena Zoltanne Kunos-Marika.

Gosti iz 19 općina deset europskih zemalja, kao i sami Legrađani, lijepe će uspomene bez sumnje stvarati i zahvaljujući raznolikom programu pripremljenom za vikend. Tako je već u petak upriličena večera i ples pod šatorom, a tijekom vikenda odvijat će se kulturni, kulinarski i sportski susreti, izložba vina, ribičko natjecanje Leskov prut, mimohod te koncert Crvene jabuke u subotu 22.30, zaključno s ponoćnim vatrometom.

U nedjelju se održava svečana misa povodom blagdana Presvetog Trojstva i nešto neformalnija druženja, uz zaključke s predavanja.

čitam...