U sklopu Ljeta na Zrinskom

FOTO Ljetna večer s akademskim kiparom Josipom Fluksijem

11:41h
0
Izvor: Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici

Sutra, s početkom u 20 sati u Gradskoj vijećnici, Zrinski trg 1, održati će se prvi od dvaju programa koji je Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici pripremio za svoje sugrađane u sklopu Ljeta na Zrinskom.

Radi se o programu pod nazivom – Ljetna večer s Josipom Fluksijem – akademskim kiparom s bilogorskog Olimpa.

Josip Fluksi (Koprivnica, 1945.) jedan je iz plejade iznimnih Koprivničanaca druge polovice prošlog stoljeća, koji je ostavio neizbrisiv trag u stvaranju identiteta grada Koprivnice i Podravine.

On je autor više skulptura koje krase povijesni Zrinski trg – pijetla na meteorološkom stupu u parku, vrata u Pivnicu Kraluš, kipa Buđenje Podravke koji je smješten u gradskom parku, a u Gradskoj vijećnici autor je u hrastu izvedenog Grba grada Koprivnice, najstarijeg pečata grada Koprivnice iz 1545.godine.

Upravo na prijedlog Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici postao je Dobitnik Nagrade za životno djelo rodnog grada 2007. godine.

Nakon kustoske profesionalne karijere u Muzeju grada Koprivnice, odlazi u Arheološki muzej u Zagrebu gdje je 15 godina radio kao voditelj restauratorsko-konzervatorske radionice i realizirao nekoliko desetaka projekata u zaštiti i spašavanju te restauraciji najznačajnijih predmeta hrvatske kulturne baštine.

Sutra će, elektronskom projekcijom, biti prikazano njegovih 30-tak najvažnijih europskih, hrvatskih, podravskih i koprivničkih kiparskih ostvarenja.

Na ljetnoj večeri prisustvovat će i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu prof. Ivan Pranjić i ukratko predstaviti najnoviji broj Kajkavskog kolendara, kojeg tradicionalno već više od 20 godina objavljuje vrijedni i slavni Ogranak Mh u Čakovcu, a u kojemu je objavljen i tekst Josip Fluksi –  iskonski kipar podravskog hrvatskog podneblja.