Ivanečke kresnice

FOTO Mali folkloraši kroz igre, ples i zabavu oživjeli tradiciju svojih sela

14:46h
0
Mali folkloraši // Foto: DIF Koprivnički Ivanec

Vrlo nam je važno da odrastate uz folklorne običaje, s narodnim nošnjama, pjesmama, plesovima i starim igrama, kao što su to radile i vaše mame i tate, bake i djedovi, rekla je G. Horvat.

Dječja folklorna smotra 1. Ivanečke kresnice održana je prošle subote u Koprivničkom Ivancu u organizaciji Društva izvornog folklora.

Priredba je započela mimohodom dječjih skupina od ivanečke osnovne škole do društvenog doma, u kojem je održan folklorni program. Na otvorenju manifestacije malim se folklorašima obratila predsjednica DIF-a Gordana Horvat.

– Vrlo nam je važno da odrastate uz folklorne običaje, s narodnim nošnjama, pjesmama, plesovima i starim igrama, kao što su to radile i vaše mame i tate, bake i djedovi. Oni su prije 40 godina započeli tradiciju Ivanečkih kresova, a mi sad s vašom generacijom započinjemo novu tradiciju Ivanečkih kresnica – rekla je G. Horvat.

Prva društva koja su se upustila u održavanje nove tradicije su DIF Koprivnički Ivanec, KUD Zrin Legrad, KUD Anka Ošpuh Ludbreg, KUD Golubovec i Folklorna skupina područne osnove škole Veliki Poganac.

Nakon folklornog programa s igrama, pjesmama i plesovima Podravine, Zagorja i Međimurja, uslijedilo je natjecanje u starinskim dječjim igrama – utrci u vrećama, kotrljanju koluta i slaganju koci od kocena.

Najbrža trkačica u vreći bila je Katarina Poldrugač iz DIF-a Koprivnički Ivanec, kolutom je najbolje vladao Dino Matišić iz KUD-a Golubovec, a najvještiji u slaganju kocena bili su Tara Kolaš i Roko Kolaš iz KUD-a Zrin Legrad.

čitam...
Loading...