dan narcisa

FOTO ‘Mlade žene moraju napraviti samopregled dojki jer to im može spasiti život’

15:10h
0
Dan narcisa na koprivničkom Zrinskom trgu // Foto: Ivan Brkić
Dan narcisa na koprivničkom Zrinskom trgu // Foto: Ivan Brkić

Upravo mjesečnim samopregledom, odlaskom kirurgu i odazivom na mamografiju možemo postojeću smrtnost od 40 posto smanjiti – rekla je Božica Šnajdar, predsjednica Udruge žena s bolestima dojke Nada.

Članice Udruge žena s bolestima raka dojke Nada danas, u subotu, na koprivničkom Zrinskom trgu obilježile su Dan narcisa, odnosno akciju Cvijetom narcisa protiv raka dojke.

– Naš primarni cilj uvijek je žena. Želimo ih osvijestiti da je prevencija važna. Samopregled je vrlo važan i bitno je da žena sama brine o svojim dojkama i da primijeti signale ako nešto nije u redu i ode liječniku. Nacionalni program mamografije od izuzetne je važnosti i žene mu se moraju odazvati i to je zapravo prvi i najvažniji korak. Upravo mjesečnim samopregledom, odlaskom kirurgu i odazivom na mamografiju možemo postojeću smrtnost od 40 posto smanjiti – rekla je Božica Šnajdar, predsjednica Udruge žena s bolestima dojke Nada.

Objasnila je kako ovu akciju priređuju već 16. godinu zaredom i dodala kako je na području Koprivničko-križevačke županije prošle godine i ove 60 žena podvrgnuto operaciji i liječenju karcinoma dojke.

Jedna od oboljelih je i Željka Zetović.

– Članica sam Udruge od 2009. godine. Oboljela sam krajem 2008. godine, uspješno sam se izliječila i aktivna sam u Klubu Nada što mi pomaže jer se družimo, podijelimo probleme i tegobe koje imamo. Mlađim ženama savjetovala bih da svaki mjesec odvoje pet minuta i naprave samopregled jer to im može spasiti život – kazala je ona.

Kada se radi o prevenciji i samopregledu, s njom se slaže i Ružica Špoljar koja je članica udruge već 12 godina.

– Operirana sam i moj primjer ohrabruje. Kad osjetimo da je bolest u nama odmah moramo otići liječniku, surađivat s njime, a nakon operacije ne smijemo se prepustiti već živjeti punim plućima – dodaje.

S današnjom akcijom ujedno je započela i akcija nabave denzitometra za koprivničku Opću bolnicu Dr. Tomislav Bardek, aparata koji mjeri gustoću kostiju, a provodit će se sve dok se aparat ne nabavi.

U Udruzi kažu da je ova pretraga važna za onkološke bolesnike kod kojih uslijed kemoterapije dolazi do smanjenja gustoće kostiju, ali i za sve ljude srednje životne dobi. Aparat je potreban kako pacijenti ne bi više putovali u Zagreb, Varaždin ili Bjelovar što iziskuje veće troškove puta i napor za pacijenta, pogotovo ako boluje od maligne bolesti.

Na koprivničkom Zrinskom trgu danas je sveukupno prikupljeno 12.957 kuna (narcise, donacije za aparat, prodaja kreativnih radova), s tim da udruga ima trošak od oko 5000 kuna jer su članice narcise kupile same.

čitam...