Uskrsni ponedjeljak

FOTO Mnoštvo vjernika u zavjetnoj procesiji i na svetoj misi u Močilama

13:45h
0
Uskrsni ponedjeljak u Močilama // Foto: Zvonimir Markač
Uskrsni ponedjeljak u Močilama // Foto: Zvonimir Markač

Koncelebriranu svetu misu predvodio je vlč. Odilon Singbo, afrički svećenik iz Benina, koji je trenutačno na službi u Župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu.

U Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u koprivničkim Močilama danas se slavi svetkovina Uskrsnog ponedjeljka.


Na središnjem euharistijskom slavlju u dvorištu župne crkve okupilo se mnoštvo vjernika iz Koprivnice i okolice, iako je bilo tmurno i prohladno vrijeme, a oblaci su pustili i koju kap kiše.

Koncelebriranu svetu misu predvodio je vlč. Odilon Singbo, afrički svećenik iz Benina, koji je trenutačno na službi u Župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu.

U nadahnutoj, zanimljivoj i na trenutke vrlo duhovitoj propovijedi istaknuo je da nije ispravan put ako čovjek sam sebe stavi ispred svih drugih. Kazao je da ne treba trčati za materijalnim bogatstvom jer to ne garantira sreću u životu, a okupljenim vjernicima, među ostalim, poručio je i da za sve njih Bog ima najbolji plan, koliko god se on nama možda činio nelogičan i nepravedan.

Uoči središnjeg euharistijskog slavlja u Močilama, održana je i tradicionalna procesija od kapelice svetog Jožefa na Varaždinskoj cesti. Riječ je o zavjetnoj procesiji grada Koprivnice, a održana je 16. godinu zaredom nakon što ju je ponovno uveo močilski župnik mons. Leonard Markač. Ova procesija ukinuta je, naime, bila nakon Drugog svjetskog rata.

Močilskom župniku i dekanu Koprivničkog dekanata mons. Markaču u procesiji do župne crkve pridružili su se i predvoditelj euharistijskog slavlja vlč. Singbo, kao i drugi svećenici, brojni ministranti i vjernici. Među mnoštvom i u procesiji i na svetoj misi bili su i koprivnički dogradonačelnik Mišel Jakšić (SDP), njegov stranački kolega i gradski pročelnik Darko Ledinski, te šef oporbenog HDZ-a i potpredsjednik Gradskog vijeća Ernest Forjan.

Uskrsni ponedjeljak kršćanska je svetkovina koja se slavi dan nakon Uskrsa. U Hrvatskoj i mnogim državama svijeta je i službeni praznik. Na Uskrsni ponedjeljak u crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika, koji su ga tek naknadno prepoznali, kada je lomio kruh.

čitam...