9.9 C
Koprivnica
Subota, 2. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
LOKALNA I PODRUČNA SAMOUPRAVA

FOTO Na okruglome stolu raspravlja se o važnosti sukoba interesa, N. Novaković: Doživljava nas se kao represiju, no doista imamo preventivnu ulogu
F

Župan Darko Koren istaknuo je želju za iskorištavanjem današnjeg susreta u edukativne svrhe.

Ne propustite

Sukob interesa u obnašanju dužnosti u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave bila je tema današnjeg okruglog stola u prostorima Koprivničko-križevačke županije.

Ciljevi provedbe okrugloga stola su razgovor i diskusija o pravima i obvezama proizašlim iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji među dužnosnicima na lokalnoj i područnoj razini izazivaju najviše prijepora. Važno je i prikupljanje razmišljanja, iskustava i prijedloga dužnosnika kako bi se sustav za sprječavanje sukoba interesa unaprijedio.

– Drago nam je da smo danas domaćini jednoga skupa koji za cilj ima predstavljanje zadaća koje Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ima. Isto tako želimo drugi susret ovoga tipa iskoristiti u edukativne svrhe. Prvi smo puta domaćini bili prije pet godina u prvom sazivu Povjerenstva. Smatram kako je vrlo korisno da se održavaju po dislociranim sredinama i da imaju preventivnu svrhu kojom će se lokalni dužnosnici informiraju i nauče kako izbjeći neke posljedice koje mogu nastati ako nisu dovoljno educirani ili ne prate propise – kazao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Kao problem pojavio se izostanak jednoga dijela načelnika koji su u Zagrebu na potpisivanju ugovora o dodjeljivanju sredstava Ministarstva regionalnog razvoja, ali su stigle njihove zamjenice ili zamjenici te pročelnici općina.

– Sigurno će smisao našega susreta biti ispunjen – zaključio je Koren.

Predsjednica Povjerenstva za sukob interesa pohvalila rad Antikorupcijskog povjerenstva

Predsjednica Povjerenstva za sukob interesa Nataša Novaković izrazila je zadovoljstvo odvijanjem ovakvih događaja na lokalnim razinama.

Doživljava nas se kao represiju, no mi doista imamo preventivnu ulogu koju želimo ispuniti kroz današnji okrugli stol – započela je N. Novaković.

Uzevši u obzir kako novi Zakon nije donesen, a samim time današnje okupljanje nisu mogli organizirati kao uvod u isti, odlučili su se na formu okrugloga stola.

Foto: Ivan Balija
Nataša Novaković // Foto: Ivan Balija

Dužnosnicima želimo olakšati jer ponekad i mi sami moramo tumačiti Zakon koji nije jednostavan. Edukacije ovakvoga tipa iznimno su bitne. Uvijek smo dostupni i dajemo mišljenje što je najjednostavniji način komunikacije. Veselimo se edukaciji – kazala je predsjednica, dodavši kako su najčešće povrede vezane uz imovinske kartice te kada je ista osoba na funkciji i u, primjerice, Nadzornom odboru.

Županija ima aktivno Antikorupcijsko povjerenstvo koje je N. Novaković pohvalila.

Njihova uloga je ogromna. Ono što mi radimo na nacionalnoj, oni rade na lokalnoj razini. Moramo se s njima povezivati i bolje surađivati – zaključila je.

Nakon početnih izlaganja, uslijedila je rasprava.

Okrugli stol organiziran je u suradnji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Koprivničko-križevačke županije, županijskog Antikorupcijskog povjerenstva i Hrvatske zajednice županija.

Uz Korena i N. Novaković prisustvovali su gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, član Povjerenstva Davorin Ivanjek, općinska načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, predsjednica Antikorupcijskog povjerenstva Koprivničko-križevačke županije Jadranka Lakuš, predsjednik Županijske skupštine i član Antikorupcijskog povjerenstva Željko Pintar, pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Marina Horvat, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik županijskog ureda Državne uprave Tihomir Kvakarić te općinski načelnici i njihove zamjenice i zamjenici.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Propisno je kažnjen

Drama u podravskom kafiću, Mladen ušetao i poručio vlasnici: “Ja sam ubica, raznijet ću vas bombom!”

"Doći ću s bombom koja će vas raznijeti. Ja sam bio u zatvoru, ja sam ubica!", poručio je  54-godišnji...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×