16.5 C
Koprivnica
Utorak, 28. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Ptičja gripa

FOTO Nadležne službe upravo kupe nove leševe labudova, Goran Šafarek: Divlje ptice se ne eutaniziraju
F

Ne propustite

Na jezeru su upravo komunalni redari općine Legrad, vatrogasci i ribočuvari pokupili nova četiri leša. Još jedan se uginuli labud nalazi na polju između Đelekovca i Šoderice.

Šoderica je prepuna ptica, pataka, gusaka, lisaka, čigri i ostalih pernatih životinja, a labudovi od ptičje gripe ugibaju sve većom brzinom.

Danas su gotovi nalazi u Upravi za veterinarstvo, Centra za peradarstvo, kamo su tkiva labudova bila poslana na analizu te nam je potvrđeno da je riječ o ptičjoj gripi.

Na jezeru su upravo komunalni redari općine Legrad, vatrogasci i ribočuvari pokupili nova četiri leša. Jedan se uginuli labud nalazi na polju između Đelekovca i Šoderice, kamo se inače idu hraniti, te se čeka da ga pokupi komunalni redar s područja Đelekovca.

Do sada je sigurno uginulo 15-ak labudova, a vjerojatno ih je i više, samo se ne vide ispod snijega.

Foto: Mirko Hanžeković

Ptičja gripa ne prelazi s divljih ptica na ljude, no može prijeći na domaću perad pa s njih na čovjeka.

– Divlje ptice se ne eutaniziraju. To ne bi ni pomoglo jer ih ne bi sve eutanizirali, štoviše, ptice bi otišle daleko i samo raširile virus – objašnjava koprivnički biolog Goran Šafarek.

Dodaje da su to prirodni procesi u koje se bolje ne petljati.

Foto: Mirko Hanžeković

– Druga je stvar s domaćim pticama uzgajanim za ljudsku prehranu, koja su genetski osiromašena i manje otporna. Labudovi su najviše izloženi, puno manje virus prelazi na liske i patke. Može prijeći na ptice grabljivice, ali onda će one crknuti i to je slijepa ulica za virus – zaključuje on.

Zaleđena Šoderica iz zraka // Foto: Goran Šafarek

Zbog pojave ptičje gripe, na farmi u blizini Velike Gorice započela je eutanazija peradi. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić oglasio je privremenu zabranu držanja peradi na otvorenom za cijelu Hrvatsku dok ne prođe opasnost. Također, naglasio je kako će u roku mjesec dana biti isplaćena odšteta svim oštećenima.

Podsjetimo, ptičja gripa se prije dva tjedna pojavila u naselju Križnica kraj Pitomače, gdje je eutanizirano 1000 kokoši i bio je zatvoren prilaz tom mjestu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prelijepa djevojka oduševila u ljetnom topiću i zanimljivoj lanenoj suknjici s prorezom

Jednostavno smo ostali bez riječi. Sve na ovoj djevojci izgleda pomno odabrano i usklađeno, od predimenzioniranih, ali hit naočala...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×