Pitomača Brick day

FOTO Nevjerojatnim lego instalacijama oživjeli školu, Davor Jendrašić: Igra Lego kockama učenicima pomaže da se lakše nose s problemima

14:00h
0
BRICK DAY PITOMAČA 2017.
Foto: Facebook Osnovna škola Petra Preradovića Pitomača

Lego kocke sinonim su za kreativnu igru i izražavanje djece, ali i odraslih, već više od pola stoljeća.


Tehnološki razvoj društva omogućio je kreativno izražavanje na nebrojeno mnogo načina, no Lego kocke još su uvijek jedan od izbora za poticanje mašte djece i roditelja.

Učitelj Davor Jendrašić, našim čitateljima već poznat kao kreator Lego Legende o Picokima, svoj hobi odlučio je uključiti u aktivnosti škole u kojoj radi.

– Po prvi puta u trokutu Bjelovar-Virovitica-Koprivnica, u koji je uključena i Pitomača, održan je Brick day, zanimljiv događaj na kojem je inicijalno izlagalo 79 učenika – objasnio je učitelj Jendrašić.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta 20. studenog učenici su u školu donijeli svoje radove sastavljene od Lego kockica. Osim izložbe događaj je zamišljen kao edukativna radionica i igraonica, a održava se svakodnevno u naredna dva tjedna.

BRICK DAY PITOMAČA 2017.
Foto: Facebook Osnovna škola Petra Preradovića Pitomača

U sklopu radionice na računalu djeca se upoznaju s Lego digital designerom, a svoju kreativnost izražavaju i crtanjem te bojanjem.

– Htio sam potaknuti djecu da preko Lego kockica razvijaju maštu i kreativnost. Ovako razvijena kreativnost i promišljanje omogućit će im lakše nošenje s određenim problemima. Automehaničar će na primjer lakše sastaviti automobil ako se kao dijete igra Lego kockicama – rekao je Jendrašić.

Svi izlagači bit će nagrađeni, a na otvorenju su uručene nagrade najboljima. Treća nagrada pripala je Jani Peterfi, druga nagrada Janu Stilinoviću i Roku Sučiću, a Patrik Novogradec osvojio je prvu nagradu.

BRICK DAY PITOMAČA 2017.
Foto: Facebook Osnovna škola Petra Preradovića Pitomača

Lego kocke koje su prikupljene od donatora i sponzora koriste se u ova dva tjedna trajanja izložbe. Djeca se s njima svakodnevno igraju i stvaraju, a na kraju učitelj Jendrašić bira najbolju te prigodnim poklonom nagrađuje učenike.

– Iako imamo velik broj izlagača, velik je broj i onih koji se nikad nisu igrali legićima. Mogući razlozi tome su sama cijena Lego setova koja je visoka i to što roditelji vjerojatno nisu prepoznali prednost ovakve igre – dodao je Jendrašić.

U ovom zanimljivom projektu sudjeluju djeca iz Osnovne škole Petra Preradovića, područnih škola i vrtića.

 

 

čitam...