Bučino ulje

FOTO Obitelj Odobašić iz Virja živi u carstvu bundeva, a koštice iz njih uzvlače vlastitim izumom – usisivačem domaće izrade

16:30h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Oni koji često u ovu ranu jesen prolaze virovskom Mitrovicom nisu mogli ne primijetiti hrpu od desetak bundeva postavljenu ispred jedne od kuća, pa tako ni mi. Silne bundeve probudile su znatiželju pa smo zastali i pokucali na vrata. Otvorili su nam Vesna i Vladimir Odobašić, bračni par iz Virja koji je prije nekoliko godina počeo s uzgojem bundeva.

Žive od poljoprivrede, sade i uljanu repicu i pšenicu.

– Godinama smo imali kukuruz na polju, međutim divlje svinje su nam ga redovito uništavale, pa smo se odlučili staviti nešto drugo. Izbor je pao na bundeve. Makar, divlje svinje znaju i ‘gricnuti’ bundeve, u nedostatku hrane – rekao nam je Vladimir Odobašić koji najviše vodi brigu oko bundeva.

Bundeve proizvode za vlastite potrebe, a najviše ih iskorištavaju za proizvodnju bučinog ulja, koje pak ne prave sami već idu u Ivanovec iza Varaždina. Kažu da je potrebno 30 kilograma koštica za 20 litara bučinog ulja, s time da se koristi i suncokretovo ulje na kojem se prži.

– Koštice moramo izvaditi van, oprati ih, osušiti ih i spremiti za daljnju preradu. Cijena je pala u posljednje vrijeme, ponajviše zbog stranih tvrtki, Kineza i Turaka. Prvo moramo očistiti one ‘načete’ bundeve i one koje su nam prve počele dozrijevati – kaže Vesna Odobašić.

Neke im znaju i pasti u transportu pa se malo oštete, no ima ih zaista puno tako da ne žale. Kada uđete u njihovo dvorište, gdje god pogledate vidite samo bundeve, kao da ste ušli u carstvo bundeva. Proveli su nas i po vrtu gdje ih ima još više. Njihove bundeve su bez ljuske, a mogu se izrezbariti za Noć vještica koja stiže za dvadesetak dana.

Vlado i Vesna imaju sina i kćer koje bundeve ne zanimaju u prevelikoj mjeri, ali pomognu kada zagusti. Koštice iz bundeva vade na svojstven način. Imaju usisavač kućne izrade kojim ‘usisaju’ koštice iz bundeva. No nisu nas pustili blizu da ne otkriju dobro čuvanu tajnu..

Odobašići za kraj kažu kako brojka od 10 tisuća bundeva nije pretjerivanje kada se spomene u istoj rečenici s njihovom proizvodnjom, a da dozriju, bundevama je potrebno kao i kukuruzu.

Foto: Jurica Karan
Brdo bundeva // Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Bundeve uz cestu koje zaokupljuju pažnju prolaznika // Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Jedna od mnogo dupkom punih prikolica bundeva // Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Gazda je napravio i vlastitu stanicu za sušenje koštica // Foto: Jurica Karan

 

Foto: Jurica Karan
Koštice na sušenju // Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Vladimir i Vesna bundeve su posadili prije pet godina // Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
S plodovima svoga rada // Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan