prijateljske općine

FOTO Općina Virje potpisala sporazum o suradnji s mađarskim gradom Nagybojom, načelnik Perok: Kliknuli smo na prvu, veseli me ova suradnja

Grb u prvom planu prikazuje pticu koja je zaštitnik grada i u grbu je od 1702. godine, a poklon je jako obradovao načelnika Virja. 

15:00h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Načelnik Općine Virje Mirko Perok danas je svečano potpisao Sporazum o suradnji i uspostavljanju prijateljskih odnosa s mađarskim gradom Nagybajom, odnosno njegovom gradonačelnicom Czeferner Jozsefne. Koliko je ovo važna stvar svjedoči i prisutstvo mađarskog parlametarnog zastupnika Móringa Józsefa Attile. Mađari su stigli u velikom izaslanstvu, osim gore navedenih stiglo je i nekoliko članova gradskog vijeća te pročelnici.

Načelnik Virja prisjetio se prvog susreta s mađarskim izaslanstvom u Virju i riječi gradonačelnice Nagbajoma, Czeferner Jozsefne, koja je kazala kako su baš ‘kliknuli’.

To sam osjetio i ja, zato se veselim se našoj suradnji. Napomeuo bih kako u Virju provodimo mnoge vrijedne projekte potpomognute fondovima Europske unije, imamo razne sportske klubove s dugom poviješću i mnogim uspjesima, a jedno smo od najkošarkaškijih sela u Hrvatskoj, a možda i šire. Imamo mnogo udruga i društava, sve naše udruge starije su od 100 godina. Ponosimo se i vatrogasnim aspektom naše županije. Prošle godine proslavili smo 140 godina DVD-a Virje – rekao je Mirko Perok dodavši kako očekuje super suradnju.

Virje je kroz godine puno investiralo u komunalnu infrastrukutru, u cijeloj općini riješena je vodovodna mreža, napravljen je novi dječji vrtić, proširena je osnovna škola u svrhu jednosmjenske nastave. Trenutno se provode dva velika EU projekta, projekt Zaželi i uređenje dvije ulice i gradnja kružnog toka u Virju, vrijednosti 600 tisuća eura.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Okupljene je pozdravio i zamjenik župana Darko Sobota koji je rekao da se veseli ovom sporazumu i da postoji niz općina koje su potpisale ovakve suradnje s općinama iz Mađarske. Dodao je da je Virje prvo u mnogočemu u županiji, a u njegovom društvu bile su pročelnica ureda Službe župana Melita Ivančić i Melita Birčić, ravnateljica PORA-e.

Gradonačelnica Nagybajoma zahvalila se svima na suradnji i prisjetila se prvog susreta s čelnim ljudima općine Virje. Načelniku Peroku na poklon je donijela mađarsku zastavu, te grb grada Nagybajoma. Grb u prvom planu prikazuje pticu koja je zaštitnik grada i u grbu je od 1702. godine, a poklon je jako obradovao načelnika Virja.

Nakon svečanog potpisivanja izaslanstvo Općine Virje provelo je Mađare po svojoj općini pokazavši im ono najznačajnije.

čitam...