Holokaust

FOTO Otvorena izložba Through Miranda’s eyes koja progovara o tihom genocidu nad Romima u Drugom svjetskom ratu

Svima njima, u to vrijeme, bila su oduzeta sva ljudska prava kao i pravo na život. Djeci je oduzeto pravo na djetinjstvo i sazrijevanje, a starcima pravo na prirodnu smrt, dok su obitelji u potpunosti uništene, rekla je

11:02h
0

Međunarodna putujuća izložba pod nazivom „Through Miranda’s eyes“ otvorena je jučer u koprivničkoj Sinagogi u organizaciji Grada Koprivnice i Židovske općine Koprivnica, a u povodu Međunarodnog Dana sjećanja na holokaust. Riječ je o međunarodnom projektu u sklopu kojeg se organizira turneja izložbe koja govori o tihom genocidu nad Romima u vrijeme Drugoga svjetskog rata.

– Ne mogu, a da ne spomenem da se toj nesretnoj skupini pridružuju Slaveni Europe u NDH, pridružuju se svi neistomišljenici, pridružuju se antifašisti, homoseksualci, osobe s invaliditetom. Svima njima, u to vrijeme, bila su oduzeta sva ljudska prava kao i pravo na život. Djeci je oduzeto pravo na djetinjstvo i sazrijevanje, a starcima pravo na prirodnu smrt, dok su obitelji u potpunosti uništene– istaknula je predsjednica Židovske općine Sanja Švarc Janjanin prilikom otvorenja izložbe.

– Danas, kad nas se pokušava uvjeriti da je to zlo bilo normalno, kad se pokušava nacizam i fašizam ponovo normalizirati na nama je da kažemo – NE, to je nedopustivo. Ovo je tužna izložba, ali s druge strane velika stvar za nas narode s ovog područja, da se sjetimo da smo mi jedni narodi koji su se oslobodili nacizma i fašizma. Digli smo se protiv tog fašističkog terora, digli smo se zajedno s braćom Židovima i ostalim proganjanim narodima i srušili smo taj režim – naglasio je gradski vijećnik Antonio Grgić.

Gradonačelnik Mišel Jakšić kazao je da Zlo koje u sebi nose nacizam, ustaštvo i četništvo je nešto gdje je trebala postojati hrabrost.

– To je nešto gdje je trebalo postojati otvoreno srce, duša koja je prihvaćala različitosti koja je bila spremana u tom trenu, u jeku Drugog svjetskog rata, zlu reći ne – istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić otvarajući izložbu.

Autor izložbe je predsjednik udruge DROM Veijo Baltazar koji je ujedno i jedan od vodećih svjetskih romskih književnika i umjetnika. Baltazara je za izložbu nadahnula priča slovakinje Mirande koja je preživjela strahote Holokausta koju je intervjuirao 2001. godinama. Mirandina izložba nastala je kao Baltazarova vizija stvaranja inovativnog koncepta učenja o Holokaustu gdje se uz pomoć umjetnosti i kreativnosti stvara multidimenzionalno iskustvo i mjesto za razmišljanje.

Ispred Grada Koprivnice otvorenju izložbe prisustvovale su i zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec, dok je Koprivničko-križevačku županiju predstavljao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

čitam...
Loading...