18.7 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

FOTO // Otvorena velika izložba u Hlebinama u povodu stote godišnjice rođenja Ivana Generalića
F

Ne propustite

U Galeriji naivne umjetnosti Hlebine u subotu je otvorena izložba „Ivan Generalić, Iz Zbirke Infeld, Beč”, u povodu stote godišnjice rođenja tog velikana hrvatske naivne umjetnosti. Predstavljen je ukupno 31 rad, od 1930. godine do posljednjih Generalićevih slika.

Autori izložbe su Yordanka Weiss, kustosica bečke Zbirke i Marijan Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice. Osim njih, na otvorenju su govorili i načelnica Općine Hlebine Božica Trnski te koprivničko-križevački župan Darko Koren, a nastupio je i KUD Hlebine koji je izveo nenkoliko hrvatskih pjesama. Izložba ostaje otvorena do 21. prosinca.

– Bez obzira što mi često adoriramo naivne umjetnike, mislim da postoji još puno mogućnosti i potrebe da se oni valoriziraju i da se stave u društveni i prije svega umjetnički kontekst koji zaslužuju. Pred svima nama je još niz radosnih događaja vezanih uz naivnu umjetnost – rekao je između ostalog na otvorenju Marijan Špoljar.

Veliki dio Zbirke Infeld u Beču sastoji se od zbirke hrvatske naivne umjetnosti, a unutar toga jedan segment posvećen je umjetnosti Ivana Generalića. Rijetko tko u svijetu ima 31 Generalićev rad, a Infeldovi imaju i donatorsku galeriju u Dobrinju na Krku. Do izložbe u Hlebinama došlo je zahvaljujući Špoljarovom dogovoru s nasljednicom Infeldovih, koji su inače najpoznatiji proizvođači žica za glazbene instrumente u Europi.

Iako na izložbi nema epohalnih Generalićevih ostvarenja, riječ je o lijepom monografskom presjeku njegovih radova.

Sljedećeg tjedna, 20. i 21. studenoga, u Društvenom domu Hlebine održat će se dvodnevni simpozij „Ivan Generalić: djelo, život, vrijeme”. Cilj simpozija je ne samo potvrditi dosadašnje okvire, nego i stimulirati inovativne analize. Ukratko: obogatiti sliku o umjetniku i o vremenu njegova formiranja i djelovanja, dakako, unutar onih metodoloških okvira koji zagovaraju te nove poglede i interpretativne prakse koje pomiču dosegnute granice.

To znači pokušati pokazati kako Generalić nije pasivna figura nego akter jednog povijesnog vremena, nije tek „čudo” nego „projekt”, nije samo posljedica, nego i uzrok. Cilj je, dakle, podvrgnuti analizi umjetničke, kulturne, društvene, ideološke i klasno-socijalne okolnosti u kojima se to djelo formiralo i trajalo te iznova uspostaviti kritičku relaciju prema tome djelu.

{vsig}kultura/11-2014/galerija-generalic{/vsig}

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nepopravljiv

Za ovog “majstora” nema prepreka, vozio sa zabranom, bez vozačke, hrpom negativnih bodova… Nije prošlo dobro

Bilo je posla jučer na koprivničkom sudu, a ponajviše zbog vozača koji su kršili sve i svašta. Jedan 36-godišnjak doveden...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×