20.8 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Ništa od kupovine

Županija ipak odustala od kupovine Generalićevog Rogatog konja, objasnili su i zašto: “U ovom trenutku to nije realno iz više razloga”
Ž

Prijedlog prava prvokupa ovog kulturnog dobra bila je tema nedavno održane Koordinacije klubova članova Županijske skupštine Koprivničko - križevačke županije

Ne propustite

Nastavlja se komplicirana situacija oko prodaje slike Rogati konj Ivana Generalića, barem što se njene kupovine tiče od strane nekog od tijela javne vlasti koje imaju pravo prvokupa.

Kako smo ranije pisali, na sjednici Županijske skupštine u rujnu nezavisni Željko Lacković rekao je da je naiva važna za kulturni identitet Podravine te pozvao na promišljanje oko kupnje ove vrijedne slike koja se prodaje za 220.000 eura.

Taj istup u tom je trenutku zatekao župana Darka Korena, koji je tada rekao da su suočeni s proceduralnom problematikom, te da županija nema osigurana sredstva za ovu kupovinu, a ova točka potom je skinuta s dnevnog reda.

S obzirom na to da je od svega prošao dovoljno dug period, kontaktirali smo Koprivničko-križevačku županiju kako bi pokušali saznati ima li nekih pomaka oko kupovine ove vrijedne umjetnine.

Kako doznajemo, prijedlog prava prvokupa ovog kulturnog dobra bila je tema nedavno održane Koordinacije klubova članova Županijske skupštine Koprivničko – križevačke županije koju je vodio potpredsjednik Županijske skupštine Zdravko Matotan.

– Uz župana Darka Korena i suradnike prisustvovali su i predsjednica Kluba članova HDZ-a, Mreže i HSU Verica Rupčić, predsjednik Kluba nezavisnih vijećnika Dubravko Picig te predsjednica Kluba članova Županijske skupštine HSS-a i nestranačkih članova Županijske skupštine Kristina Škoda Vajdić. Predstavnici Kluba vijećnika SDP-a i HSLS-a te Kluba Nezavisnih unatoč pozivu na Koordinaciju nisu se odazvali – rekli su nam iz županije.

Kako dalje u priopćenju navode nakon stručnih konzultacija sa svim relevantnim dionicima – od prodavatelja umjetnine do stručnjaka iz ekonomskog, pravnog i umjetničkog područja, stav Županijske uprave je da neće koristiti pravo prvokupa umjetničkog djela s obzirom na financijske okolnosti i nemogućnost da se umjetninom adekvatno raspolaže.

– Zajednički zaključak spomenutih dionika jest kako u ovom trenutku kupovina umjetnine nije realna, ne samo zbog financijskog aspekta budući da u Županijskom Proračunu nisu planirana sredstva za tu namjenu, već i činjenice da Županija ne raspolaže muzejsko-galerijskim prostorom i potrebnim mehanizmima kojima bi brinula o ovom djelu – pojasnili su iz županije.

Dodaju i kako ne ulazeći u vrijednosnu procjenu samog djela smatraju kako se za predloženi otkupni iznos može učiniti puno više na području obrazovanja, zdravstva i socijalne politike, te da će zajednica imati veće koristi ako se sredstva iskoriste u prethodno navedenim područjima.

– Grad Koprivnica također nije konzumirao pravo prvokupa, a prema informacijama kojima raspolažemo isto razmišljaju i nadležne državne institucije koje su zadužene za kulturu – rekli su za kraj.

Čini se kako je ovom odlukom što se kupovine od strane županije tiče priča završena, a ostaje u narednom periodu vidjeti hoće li doći do ponovnog obrata, pa slika ostane u vlasništvu nekog tijela javne vlasti ili će mu se u budućem periodu diviti neki od kolekcionara.

Treba li Županija kupiti "Rogatog konja"?

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

3. hummus fest

FOTO/VIDEO Hummus fest okupio gurmane koji uživaju u delicijama od zdravog i finog namaza te brojnim sadržajima

Hummus fest u koprivničkom gradskom parku okupio je mnoštvo građana koji su uživali u ovom zdravom i finom namazu. Pripremljene...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×