10.4 C
Koprivnica
Subota, 24. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
burna točka

FOTO Parking probudio koprivničku oporbu! Drvljem i kamenjem zasuli Jakšića i Komunalac, ali u naumu nisu uspjeli. Kroz par dana na snagu stupaju nova parking pravila!
F

Točka je prihvaćena s 10 glasova za, sedam protiv i jednim suzdržanim, a nova pravila na snagu stupaju u prvoj polovici studenog

Ne propustite

Kao što se i očekivalo, najviše rasprave na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća izazvala je točka posvećena koprivničkim parkinzima. Prije nekoliko dana pisali smo da se ukida treća zona, odnosno da se cijena na Lenišću i kod bolnice automatski podiže za 50 posto, te da se produljuje vrijeme naplate sa 17 do 19 sati. Ta nova pravila jučer su potvrđena s 10 glasova za, sedam protiv i jednim suzdržanim.

Međutim, rasprava je bila prilično burna, što, pak, znači da se koprivnička oporba napokon probudila. Prozivali smo ih proteklih mjeseci da su prilično mlaki i da si gradonačelnik Mišel Jakšić ni sam ne bi izabrao bolju oporbu, no jučer su drvljem i kamenjem zasuli gradsko vodstvo, Komunalac i nova pravila vezana uz parking.

Jakšić: Nema enormnog udara na džep građana

Doduše, prvi je za govornicu stao Jakšić poručivši da nekih drastičnih promjena nema.

Foto: Ivan Balija
Jakšić je branio ovu odluku // Foto: Ivan Balija

– Mislimo da s ovom odlukom nemamo enormni udar na džepove građana, iako znamo da odluke poput ove nisu najsretnija i najpopularnija rješenja. No, moraju se nekad donositi zbog nekih viših ciljeva. Također, na Lenišću imamo pritužbe brojnih stanara. Tamo je uistinu teško naći slobodno mjesto i tako ćemo malo stvari raštrkati po okolnim parkinzima. Isto tako moramo naglasiti da se neke stvari tiču stakleničkih plinova, neke stvari se tiču kako ćemo i na koji način puštati promet kroz centar našega grada, ali jednostavno, bolje modele od ovih nemamo – pojasnio je Jakšić i dodao kako u Gradu nisu zadovoljni s izgledom pojedinih parkinga tako da će neke prometne površine ići će u rekonstrukciju.

Njegov odgovor nije zadovoljio oporbene vijećnike, koji su se zaredali na govornici. Prvi je za nju stao Ivica Suvalj, citiravši nedavne Jakšićeve riječi.

Suvalj: Možda vama nije dramatična promjena, ali nekom drugom jest

– Danas je Koprivnica jedan od financijski najsređenijih gradova u RH, s nikad nižom stopom zaduženosti, a isto tako smo među prvih 10 gradova po povlačenju novaca iz EU. Takve izjave vi gradonačelniče dajete često, a ja kao građanin Koprivnice, baš kao i svi ostali, pritom vam vjerujemo. Isto tako, na prošloj sjednici vijeća smo čuli da je Komunalac u dobiti od pola milijuna kuna pa ako je to tako, čemu onda dizanje cijena i produljenje vremena naplate. Kažete, nije dramatična promjena? Možda za vas nije, ali za nekog jest. Mi ovdje nismo mjerodavni da govorimo što je dramatično, a što nije – naglasio je Suvalj, no na tome nije stao.

Poručio je Jakšiću da u pravilu pazi što govori, no ovaj put izrekao je mnogo toga nejasnog.

Foto: Ivan Balija
Ivica Suvalj (desno) prvi se okomio na ovu odluku // Foto: Ivan Balija

– Rekli ste, između ostalog, da postoji masa onih koji koriste Lenišće da bi otišli pješice do centra grada. Ja ne znam ni za jedan takav primjer, a siguran sam da nitko od nas to ne radi. Ako sam u krivu, platit ću odmah nekome od vas pijaču – rekao je Mrežin vijećnik pa se prebacio na računicu.

Ovom odlukom iz džepova građana izbijate stotinjak tisuća kuna

– To je jako bitna stavka. Ne znam koliko parkirnih mjesta imamo u gradu, ali uzmimo da ih je 700. Kratki izračun kaže sljedeće – tri kune puta dva sata dnevno puta 22 dana mjesečno i puta 12 mjeseci – to je otprilike 1,1 milijuna kuna godišnjih prihoda. Čista zarada. Živimo u vremenu u kojem rastu cijene svega, a mi ćemo današnjom odlukom iz džepova građana na godišnjoj razini izbiti dodatnih stotinjak tisuća kuna. To nije nikakva pomoć građanima – zaključio je Suvalj.

Na krizu u kojoj živimo i krivi tajming upozorio je i Davor Milaković iz Domovinskog pokreta, dodavši da nije u redu da se parking naplaćuje po svakakvim mjestima. Mislio je pritom na zelene površine na sajmištu i pojedina neasfaltirana mjesta u strogom centru grada. Također, dodao je da su neka parkirna mjesta preuska te da bi ona kod bolnice morala biti jeftinija i bezvremenski ograničena.

Večenaj: Pozdravio bih odluku da ukinete naplatu kod bolnice, ovu ne

Protiv novih mjera je i nezavisni Josip Večenaj, inače poznati koprivnički liječnik.

Foto: Ivan Balija
Josip Večenaj // Foto: Ivan Balija

– Jednostavno ne vidim razlog za povećanjem cijene karata. Vrijeme je takvo da bih pozdravio odluku da se kod bolnice, policije i sličnih mjesta ukine naplata parkinga dok traje ova situacija s koronom. A mi apsurdno idemo u povećanje u te tri, četiri ulice, odnosno trga, koji se kreću oko bolnice. To nije u redu i ja sam strogo protiv ove odluke – naglasio je Večenaj.

HDZ-ov Mladen Fajdetić mislio je da će cijene parkinga, s obzirom na sve ono što smo čuli u sedmom mjesecu, ići dolje, a ne gore. Također, usporedio je koprivničke cijene s onima iz nekih, kako je rekao, nama sličnih gradova.

Fajdetić: Gradonačelniče, pogledajte cijene u Virovitici, Slavonskom Brodu…

– Gradonačelnik često voli isticati primjere drugih gradova, no ovaj put nismo čuli gdje se to dižu cijene. Zato ću ja navesti neke primjere. Nekih 60 km istočno je grad Virovitica, sjedište županije kao i Koprivnica. Nultu zonu imaju tri kune, prva zona je dvije kune i druga zona jedna kuna. Slavonski Brod prva zona tri kune, druga zona tri kune, ali imate dva sata parkiranja za te tri kune, a grad su dvostruko veći od nas. Da ne govorimo o gradovima koji imaju subotom parkiranje do 13 sati – usporedio je Fajdetić.

Javio se i njegov stranački kolega Saša Cestar. Kaže da Koprivnica ide u smjeru održivog razvoja, da smo grad po mjeri bicikla i pješaka, ali da se tako ne ponašamo u smislu politike parkiranja.

Cestar: Ovim promjenama stimuliramo ljude da idu prema centru

– Ako smo već ukinuli treću zonu, onda se u toj drugoj trebala sniziti cijena, jer s ovim novim promjenama stimuliramo ljude da idu prema centru, a tamo bi trebali imati samo nužna parkiranja. Također, apeliram na to da se urede parkinzi oko centra, prije svega u Svilarskoj. Također, kod bolnice, na sajmištu ili sličnim mjestima trebalo bi napraviti dva-tri veća parkinga, gdje bi s nižom cijenom stimulirali ljude da parkiraju i rasterete centar. A mi to ne radimo – poručio je najagilniji HDZ-ov vijećnik.

Foto: Ivan Balija
Saša Cestar (lijevo) i davor Milaković // Foto: Ivan Balija

Za kraj se javio i najiskusniji vijećnik, ali ujedno i onaj kojemu je bicikl jedino prijevozno sredstvo. Naravno, pričamo o Željku Šemperu iz HSU-a.

– Grupa umirovljenika dala mi je dvije primjedbe. Prva se odnosi na parking u Svilarskoj, koji se naplaćuje, a šodrena je podloga, puno rupa, a samim time i vode kada pada kiša. Druga primjedba odnosi se na jedno divlje parkiralište, popularni prolaz prema Hollywoodu. Ne znam čije je to dvorište, ali to što se tamo događa je ludnica. Puno auto, puno smeća, to je ruglo u centru grada i bilo bi dobro kada bi to netko tamo izregulirao – požalio se Šemper, ali na tome nije stao.

Šemper: Vozite se biciklima, ja sam cijeli život na njemu i ništa mi ne fali

– Osvrnuo bi se i na ono što smo čitali posljednjih dana, a odnosi se na loši zrak. Po tome smo bili ovaj tjedan u top pet hrvatskih gradova i zato apeliram na sve da imamo prekrasne biciklističke staze i da koriste bicikle. A ne da dolaze u centar autom i tako nam zagađuju zrak. Čitav sam život na biciklu i ništa mi ne fali – zaključio je Šemper.

Sve to vrijeme Jakšić je šutio, sjedio i pažljivo bilježio što mu tko govori, a onda je stao za govornicu i u podužem monologu osvrnuo se na sve i svašta. Prvo je odgovorio Šemperu s čijim se mišljenjem, kako je rekao, slaže.

– Rekao sam ranije da nismo zadovoljni kako izgledaju neki parkinzi i u njih se treba uložiti. Većina vas priča o Svilarskoj, koja je zbog Sinagoge nešto drugačija i tamo ne možemo ići u neke veće investicije. No mogu otkriti da je u planu za rekonstrukciju – rekao je za početak Jakšić, a onda se prebacio na ostale.

Jakšić: Uspoređujmo se s Varaždinom, Čakovcem, Samoborom, a ne Viroviticom

Rekao je da jedna kuna u trećoj zoni sigurno nije olakšavanje ili neolakšavanje građanima, a posebno ga je zasmetalo Fajdetićevo uspoređivanje s pojedinim gradovima. Kaže, kada se s nekim uspoređujemo, postavlja se pitanje s kojim gradovima se želimo uspoređivati.

Foto: Ivan Balija
Jakšića se prozivanja uznemirila // Foto: Ivan Balija

– S Viroviticom sigurno ne, jer nisu mjerljivi s nama. Bjelovarom, Križevcima, Brodom, Vinkovcima, slavonskim gradovima pa i dalmatinskim gradovima isto tako ne. Naša zona su Varaždin, Čakovec, Samobor. U Čakovcu je, recimo, naplata od sedam do sedam i kreće se od tri do pet kuna. U Varaždinu je u svim zonama pet kuna, sad su u trećoj nešto mijenjali na niže, ali ta njihova treća zona je kao da mi naplaćujemo Vinicu. U Samoboru, koji je poput Koprivnice, prva je zona 10 kuna, pa idu na šest, pet, četiri, oni imaju cijelu razradu. Dakle, ne znam o čemu pričamo – usporedio je Jakšić i izdvojio još nešto.

Lenišće je samo po sebi postalo centar grada

– Znate koja je razlika između svih tih gradova koje smo nabrojali i Koprivnice? Mi nemamo prirez, to nam je na bazi od 70 milijuna kuna, što znači da sedam milijuna kuna ostaje u džepovima građana i tako već 21 godinu. Svi ostali imaju prirez, osim Samobora – naglasio je.

Dodao je i to da je Lenišće sad kao kamen spoticanja, a ono je samo po sebi postalo centar grada.

– Ako u jednom kvartu imamo policiju, bolnicu, gimnaziju, Centar za socijalnu skrb, Dom umirovljenika, stambene zgrade, kafiće, banke, poštu, trgovine, onda je to centar grada. Također, u tom kvartu nalazi se i bolnica, koje ste se mnogi dotakli. Kada pričamo o njoj, tu se Komunalac javio na natječaj koji je raspisala bolnica, jer su oni odlučili staviti parking na koncesiju. Nije Komunalac došao tamo i raširio parking zonu. O tome se prije dvije-tri godine pričalo na Županijskoj skupštini, ali njih nitko nije napadao, a sad se svi bune. Ja bi bio najsretniji da je to besplatno, ali kažem, mi smo se javili na natječaj koji je bio raspisan s namjerom da se parking stavi pod naplatu – pojasnio je Jakšić.

Priča da građanima uzimamo 1,1 milijun kuna ne stoji

Razljutilo ga je i to što su se pojedini vijećnici dotakli korona vremena u kojem živimo i naglasio da su ti isti očito zaboravili da se lani parking dulje vrijeme upravo zbog toga nije naplaćivao.

Foto: Ivan Balija
Odluka je većinom glasova prihvaćena // Foto: Ivan Balija

– Pa lani je osam milijuna kuna otišlo prema obrtništvu i poduzetništvu, poglavito prema onima koji su bili zatvoreni i koji nisu mogli obavljati svoju djelatnost. Osim toga, nismo naplaćivali parking, svima onima koji su bili zatvoreni ili su ostali bez posla Komunalac je otpisivao naknadu, odvoz otpada, a KC vode su se odrekle dijela cijene vode. Nije bilo naplate ni na placu ni u našim prostorima, forsirali smo brojne poticaje da gospodarstvo opstane i da se ne zatvara. A vi nas prozivate za socijalnu osjetljivost?! Zahvaljujući svim tim potezima mi smo danas financijski stabilan grad, među najmanje smo zaduženim gradovima i priča da netko građanima uzima 1,1 milijuna kuna nije točna. Radi se možda o stotinjak tisuća kuna – ljutito je zaključio Jakšić.

Kada će ova nova pravila vezana uz parking stupiti na snagu ne zna se točno, ali je sigurno da će to biti u prvoj polovici studenog.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Zdravko Punčikar demantirao je Cestara // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Odlično

Lijepa brineta očarala na špici modnom kombinacijom, pogledajte samo te čizme

Šećući grdom naišli smo na mladu brinetu koja nas je oduševila jednostavnošću i prirodnom ljepotom. Sviđa nam se što na...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×