ugledno priznanje

FOTO Podravka i Belupo primili Zlatni ključ, nagradu za najbolje izvoznike u prošloj godini

Tržište Bosne i Hercegovine tradicionalno je jedno od najvećih i najvažnijih Podravkinih izvoznih tržišta s 260,3 milijuna kuna izvoza. Na tržištu Ruske Federacije Belupo je u 2018. godini ostvario 16 posto rasta prihoda u odnosu na 2017.

16:48h
0
Foto: Belupo

Udruga Hrvatski izvoznici 5. je lipnja, u sklopu 14. konvencije hrvatskih izvoznika održane pod nazivom Uloga izvoza u modernoj gospodarskoj politici, Podravci dodijelila Zlatni ključ za najboljeg izvoznika u Bosnu i Hercegovinu, a Belupu za najboljeg izvoznika na tržište Ruske Federacije u 2018. godini. Konvencija je organizirana pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike.

U kategoriji najboljeg izvoznika  na BiH tržište bili su nominirani Kraš i Našicecement, dok su u kategoriji za ostale europske zemlje – najbolji izvoznik u Rusku Federaciju u 2018. godini bili  nominirani Jadran Galenski laboratorij te  Omco Croatia. Nagrade je, u ime obje kompanije primio član Uprave Podravke i predsjednik Uprave Belupa, Hrvoje Kolarić.

U uvodnom govoru predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago pohvalio je napredovanje hrvatskog izvoza te najavio nagrađene u 15 kategorija za najveća hrvatska izvozna tržišta. Podsjetio je na vrlo složene uvjete na globalnom tržištu gdje uvoznici djeluju. Tu je istaknuo trend državnog protekcionizma i intervencionizma što usporava globalnu trgovinu i rast gospodarstva. Dodao je da usluge čine 23 posto vrijednosti hrvatskog izvoza, no 43 posto nove vrijednosti izvoza. U Hrvatskoj imamo situaciju da nam od 2017. izvoz slijedi BDP što znači da slijedimo dobar put, ali time ne smijemo biti zadovoljni nego moramo ići dalje.

Skupu se obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

– Svake godine se na ovakvom događanju može čuti koliko se pozitivnih pomaka u hrvatskom gospodarstvu dogodilo u prethodnoj godini. Svi ste vi pridonijeli da Hrvatska lani ostvari izvoz od 14,5 milijardi eura. To je sve na tragu vizije i ove vlade da naše planove razvoja pretvorimo u stvarnost. Naš kreditni rejting temeljem rejting agencija vraćen je na razinu investicijskog, a izvoznici najbolje znaju kako se to odražavan na njihovu konkurentnost. Ova Vlada je preokrenula trendove koji su bili karakteristični za bivše razdoblje te bilježimo suficite proračuna, a što onda utječe na povećanje plaća i mirovina. BDP smo od 2016. podigli 9,6 %, a rast BDP-a u prvom kvartalu 2019. je i najbolji u EU-u. Smanjili smo javni dug na 89 % BDP‑a, a što sve znači da danas imamo zdraviji rast nego u prethodnom razdoblju -rekao je i dodao da su na tom tragu i reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava te istaknuo fondove EU-a kao veliki poticaj za domaće investicije.

Preuzimajući Zlatni ključ član Uprave Podravke i predsjednik Uprave Belupa istaknuo je da na tržištu Bosne i Hercegovine Podravka prodaje gotovo 730 jediničnih proizvoda iz svog asortimana, a najprodavaniji među njima je Kokošja juha 62 grama. Tijekom 2018. godine prodano je više od 12 tisuća tona proizvoda, a ukupan izvoz iznosio je 260,3 milijuna kuna, što tržište Bosne i Hercegovine čini, tradicionalno, jednim od najvećih i najvažnijih izvoznih tržišta.

– Na tržištu Ruske Federacije Belupo je u 2018. ostvario 16 postotni rast prihoda u odnosu na godinu ranije. I dalje očekujemo nastavak rasta izvoza u Rusku Federaciju, a podaci prvog kvartala 2019. potvrđuju naša očekivanja – zaključio je Hrvoje Kolarić.

Foto: Belupo

 

Foto: Belupo

čitam...