Prvi, nacionalni Dani okusa hrvatske tradicije predstavljeni su danas u prostorijama PORA-e u Koprivnici. Riječ je o projektu koji će se provoditi u deset županija od 15. do 25. studenog. Na popisu je i Koprivničko-križevačka županija koja, u ovom slučaju, nosi naziv Okusi tradicije Podravine i Prigorja.
Pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivnica Kristina Sočev objasnila je kako će ukupno 102 objekta, devet ih s našeg područja, nuditi po dva menija, jedan od 75, a drugi od 95 kuna. Golema ponuda prefinih jela, koju možete vidjeti na kraju, nadopunjena je pićima, pri čemu četiri od šest moraju činiti vina lokalnih proizvođača.
– Cilj je bogatu ponudu staviti na jedno mjesto i ponuditi je žiteljima županije i posjetiteljima. Riječ je o velikom napretku diljem Hrvatske. Vjerujemo da će ponuda biti prepoznatljiva i da će pridonijeti razvoju turizma i turističke ponude – započela je K. Sočev.
Predstavnik tvrtke Vall 042, nositelj ovoga standarda, Borislav Šimenc istaknuo je kako će oni koordinirati i upravljati projektom. Inače, Vall 042 nosi brojne uloge, među kojima je i ona turističke agencije. Također, Šimenc je napomenuo kako sudjeluju po jedan objekt Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije.
– Ugostitelji su se potrudili za tu vrijednost dati izuzetno kvalitetnu ponudu koja nadmašuje financijsku vrijednost. Gastronomija je jedan od glavnih motiva dolazaka u destinaciju. Napor je to koji valja podržati. Ovo je jedan od najboljih hrvatskih projekata javno-privatnog partnerstva. Zajedništvom i sinergijom ostvarit ćemo značajnije rezultate glede promocije lokalne kuhinje i gastronomije. Uživajmo u onome što su objekti ponudili – objasnio je Šimenc.
Ujedno je objasnio koja je razlika ove i svakodnevne ponude.
– Ponovio bih, u sklopu standarda svaki objekt tijekom godine mora imati dva glavna jela s prilogom. Osnovna ideja bila je koristiti tradicionalne namirnice s područja na kojemu restoran djeluje, pripremiti jela šireg, odnosno tradicijskog popisa te u kreiranju menija važno je ostvariti bonus od 20-ak posto u odnosu na redovne cijene – kazao je.
Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren siguran je kako su korisnici, u onim mjestima u kojima je certifikat već postojan, prepoznali hvalevrijedan projekt.
– Treba zahvaliti svima koji su prihvatili ideju, postali ste jedna obitelj. Kontinentalni dio Hrvatske lišen je mnogih prednosti koje imaju destinaciju na Jadranu. Moramo tražiti alate kojima bismo privukli goste i našu turističku ponudu učinili atraktivnom. Gastronomija je prvi koji na tom surovom, turističkom tržištu možemo iskoristiti – izrekao je Koren, dodavši kako projekt može postati sredstvo komunikacije između restorana s različitih prostora Hrvatske.
Predstavnica Sunčanog sela, jednog od objekata u kojima možete fino jesti, naglasila je kako oni nisu restoran, radi čega je potrebno nazvati i rezervirati termin. Pokrovitelj projekta je Ministarstvo turizma Republike Hrvatske.