Podravskoj heroini

FOTO Predstavljen kalendar-plakat posvećen Mari Matočec

10:03h
0
Verica Rupčić ispričala je o značaju Mare Matočec // Foto: Ivan Rupčić

U svoje vrijeme bila je legenda za seljačke žene i svojim je aktivnostima uspjela svratiti pozornost političara u Hrvatskoj na važnost žena i poboljšanje njihovog položaja, rekla je Verica Rupčić.

Đurđevački ogranak Matice hrvatske u Gradskoj knjižnici je organizirao predstavljanje kalendara-plakata poezije za 2017. godinu, posvećenog Mari Matočec povodom 50. obljetnice smrti.


Verica Rupčić, predsjednica Županijske skupštine i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova naglasila je kako je upravo Mara Matočec svojim djelovanjem i aktivnostima ostvarila bolji položaj podravskih žena, koje su od njezinog vremena uključene u sfere društvenog i kulturnog, pa i političkog djelovanja.

– U svoje vrijeme bila je legenda za seljačke žene i svojim je aktivnostima uspjela svratiti pozornost političara u Hrvatskoj na važnost žena i poboljšanje njihovog položaja. Iako je bila neuka, nije joj bilo ravne kada se radilo o agitaciji i radu na selu, jer je prirodnom inteligencijom i velikim marom privukla seljačke žene u javni život – rekla je V. Rupčić i istaknula kako je M. Matočec sa svojim postignućima bila poznata i cijenjena u Hrvatskoj, ali i u Bosni, Sloveniji i Srbiji.

Kako kaže, razlog tome je što je okupljala žene na tim područjima i među njima održavala predavanja s različitim temama važnima za žene na selu, od zdravstva, poboljšanja kvalitete života do političkog angažmana.

S predstavljanja kalendara // Foto: Ivan Rupčić

– Bila je seljačka spisateljica, pjesnikinja, dramatičarka i političarka. Mara Matočec je svojom hrabrošću, ustrajnošću i zdušnim radom utrla put svima koji aktivno rade na poboljšanju položaja žena u našem društvu, promicanju ravnopravnosti, pa i ljudskih prava da mogu nastaviti s aktivnostima – riječi su predsjednice Povjerenstva.

Izvjestila je kako su u Povjerenstvu za ravnopravnost spolova u znak zahvalnosti i želje da ime Mare Matočec dobije zasluženo mjesto u sredini iz koje je ponikla, inicirali da među županijska javna priznanja bude uvrštena i nagrada za promicanje ljudskih prava, koja nosi ime Mare Matočec. To je u Županijskoj skupštini i prihvaćeno.

O životu i radu Mare Matočec govorio je predsjednik đurđevačkog ogranka Matice Hrvatske Nikola Cik, a kalendar-plakat poezije predstavila je urednica Mihaela Cik. Moderatorica i recitatorica bila je ravnateljica Gradske knjižnice Antonija Mandić, a pjesme Mare Matočec recitirali su Anica Jakelić, Jasmina Rep, Iva Parag i Zdravko Seleš. Glazbeni gost Jure Jakelić izveo je nekoliko balada.

čitam...