sekundarno obrazovanje

FOTO Predstavljen Vodič kroz srednje škole namijenjen svim osmašima, prepun informacija o dostupnim zanimanjima

Plan je da do srijede svi učenici osmih razreda kod sebe imaju ove vodiče, a oni koji ih ne dobiju, njima će župan sam odnijeti vodič, kako je on sam najavio.

13:37h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Situacija s koronavirusom izvukla je gotovo sve učionike van škola i školskih klupa, a to je najteže palo onima koji su u završnim razredima, onima koji sad moraju odabrati smjer daljnjeg obrazovanja. Ponajviše oni u četvrtim razredima srednjih škola i oni u osmim razredima osnovnih škola. Upravo se za potonje Koprivničko-križevačka županija odlučila dodatno pobrinuti izdavanjem Vodiča kroz srednje škole.

Radi se o tiskanom i digitalnom izdanju vodiča u kojem su pobrojana sva zanimanja dostupna za upis na području županije. Kako je danas na predstavljanju rekao župan Darko Koren, želja je da se učenici osnovnih škola što kvalitetnije upoznaju s mogućnošću daljnjeg obrazovnog procesa u srednjim školama.

– Znamo da osmašima treba određena pomoć i sugestija na njihovom putu obrazovanja. Na ovaj način htjeli smo im dati što više informacija. Trebalo je puno truda i rada da se sve ovo ostvari. Mislim da smo obuhvatili sve bitne čimbenike u ovom procesu. Ne sjećam se da smo na ovakav način dosad, ovako ozbiljno, pristupili ovakvom momentu – izjavio je župan i dodao kako troškovi iznose 35 tisuća kuna, a najveći dio izdvojit će Županija. Partneri su HGK – Županijska komora Koprivnica, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Križevci.

Vodič obuhvaća školske ustanove kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija –  Gimnaziju „Fran Galović“ Koprivnica, Srednju školu Koprivnica, Obrtničku školu Koprivnica, Gimnaziju Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, Srednju školu „Ivan Seljanec“ Križevci, Srednju gospodarsku školu Križevci, Gimnaziju dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac i Strukovnu škola Đurđevac te školske ustanove kojima su osnivači gradovi Koprivnica i Križevci –  Umjetničku škola Fortunat Pintarić Koprivnica i Glazbenu školu Alberta Štrige Križevci.

Plan je da do srijede svi učenici osmih razreda kod sebe imaju ove vodiče, a oni koji ih ne dobiju, njima će župan sam dati vodič, kako je on sam rekao. Božo Barać, tajnik Obrtničke komore, doado je kako je bitno da su u materijale stavljene sve županijske srednje škole.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Svi koji vide materijal neka obrate pozornost na strukovna zanimanja koja su najdeficitarnija u županiji. Nadam se da će materijal doći do svih roditelja i djece – kazao je Barać i pozvao sve one željne dodatnih informacija neka slobodno dođu u prostore Obrtničke komore da im se dodatno predstave obrtnička zanimanja.

U ime svih ravnatelja okupljenima se obratio i zahvalio ravnatelj Gimnazije Fran Galović,  Vjekoslav Robotić.

– Ovaj vodič je zapravo županijska antikorona mjera u promociji srednjih škola za roditelje i učenike osmih razreda osnovnih škola. Pretpostavlja se da će vodič usmjeriti učenike u sve dobre škole naše županije. Mi kao ravnatelji nismo konkurencija, već nam je cilj promovirati naše škole, zanimanja i usmjerenja koja imamo u školama kako bi roditelji znali usmjeriti djecu u sekundarno obrazovanje – rekao je Robotić.

Najveće zasluge za kreiranje vodiča idu pročelnici Ani Mušlek, što su istaknuli i župan Koren i ravnatelj Robotić. Ona ga je i predstavila okupljenima.

– Sadržaj je odijeljen u nekoliko cjelina. Putem njega možete dobiti odgovor zašto upisati jednu od srednjih škola. Najveći dio posvecen je školama, učenici će dobiti sve potrebne informacije. Svaka škola ima svoju uvodnu stranicu. Postoji i QR kod koji učenicima olakšava pristup. Kod svake škole razrađen je program svakog pojedinog zanimanja, te kompetencije i mogućnosti koje će steći nakon obrazovanja. Sve škole su nam jednako važne – predstavila je pročelnica najnoviji vodič.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

HZZ Područni ured Križevci plaća liječnički pregled prilikom upisa djece u deficitarna zanimanja, praksa je to koju rade godinama. Deficitarna zanimanja su sva građevinska zanimanja, nedostaju raznorazni majstori.