rasprava

FOTO Prihvaćeno izvješće o poslovanju Piškornice, Građanska inicijativa se protivi, Ružman: Nema štetnog i negativnog utjecaja zraka

17:51h
0
Foto: Sanjin Bojić

Na današnjoj Županijskoj skupštini prašinu je podigla točka 6, a odnosi se na izvješća o poslovanju trgovačkih društava u suvlasništvu Koprivničko-križevačke županije za 2018. godinu, s prijedlogom Zaključka Piškornice.

Direktor Piškornice Mladen Ružman objasnio je kako je studija izvedivosti spremna.

– Ne bih ulazio u detalje. U prošloj godini RCGO i svi naši partneri koncentrirani su se na studiju izvedivosti. Ona je sada u redu. Tehnologija koja je bila pitanje, sada je prihvatljiva. Sve će biti bez štetnog i negativnog utjecaja zraka. Neće biti kao na Marišćini i Kaštijunu. Ta tehnologija omogućuje nam da ni malo smeća nije štetno za vodu i zrak. Studija izvedivosti je spremna – naglasio je Ružman.

Foto: Sanjin Bojić

Siniša Kavgić iz Hrvatskih laburista imao je mnoga pitanja.

– Zašto studiju izvedivosti niste dali javnosti na razmatranje? Treba li vaša tehnologija spalionicu? Ako ćemo ići na mogućnost da smeće razdvajamo, što će vaš centar reciklirati? Moramo pokušati doći do onoga što rade Danci, da nam djeca budu zdrava – tvrdi Kavgić.

Dejan Kutičić // Foto: Sanjin Bojić

Dejan Kutičić iz Živog zida koncentrirao se na financije.

– Piškornica je sada u minusu, kako će tek biti sada s obzirom na planove. Svakako nam je potrebna i nova procjena na okoliš, ako imamo novu tehnologiju, zar ne? – pitao se Kutičić.

Zlatko Makar iz HSS-a obratio se s nekoliko rečenica.

– Piškornica je problem. Prije tri godine sam rekao da je gospodin direktor uspješan direktor. Po ovome što sam danas čuo od direktora ispada da je gospodin loš direktor jer ima manju količinu otpada. No, sav otpad koji stvorimo, negdje mora završiti. Smatram da Piškornica mora biti prisutna i tako brinemo za sve naše građane – zaključio je.

Foto: Sanjin Bojić

Ružman je odgovorio na pitanja.

– Javnosti ćemo dati studiju izvedivosti. No, ona sada nije u našem vlasništvu. 40 godina se odlagalo na livadu, nakon toga se saniralo. Negativan utjecaj je prestao, sada smo na novoj razini. To je zatvoreni prostor kompostiranja i saniranja, svi zajedno ćemo to pretvoriti u energiju. To radi cijeli svijet, pa i Danska. To je dio sustava gospodarenja otpada – rekao je direktor.

Građanska inicijativa Koprivnica kakvu zaslužujemo na čelu sa Sinišom Bosancem protivi se izradnji, kako kažu, Smradišćine u srcu plodne Podravine. Prenosimo njihovo priopćenje koje su podijelili prije početka sjednice.

Njihovo stajalište prenosimo u cijelosti:

Vijesti koje stižu iz Istre i Primorja govore o propasti koncepta izgradnje megalomanskih i štetnih CGO postrojenja. Nesnosni smrad koji se danima i mjesecima širi Istrom i Kvarnerom dovoljan su pokazatelj o kakvim se štetnim postrojenjima radi. Ako uz to dodamo nemogućnost plasmana takozvanog proizvoda RDF-a koji se na Kuštijunu gomila pospremljen u bale koje svakog dana sve više zatrpavaju centar, a na Marišćini ga zakapaju s ostalim smećem jasno je da koncept koji smetlarski lobiji guraju nije održiv i da nosi cijeli niz rizika: zdravstvene, ekološke, ekonomske i financijske.

Stoga zahtijevamo od skupštine Koprivničko-križevačke županije da ne prihvati izviješće o Piškornici te da traži redefinisiju ciljeva županije koji bi išli u smjeru cirkularnog gospodarstva i očuvanja prirodnih resursa naše prelijepe plodne Podravine.

Inzistiranje na promašenom projektu podravske smradišćine bit će znak protunarodnog i protunacionalnog djelovanja protivno interesima i Podravine i Republike Hrvatske. 

Pametni uče na svojim, a budale na tuđim pogreškama. Zato povucimo pouke iz Marišćine i Kaštijuna i ne dozvolimo isti scenarij uz vodocrpilište i u vodonosnom području nedaleko od toliko značajne prehrambene industrije. 

čitam...
Loading...