24.6 C
Koprivnica
Nedjelja, 16. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
UDRUGA ROMA KORAK PO KORAK

FOTO Prije godinu dana počeli se boriti protiv predrasuda prema Romima, Islam: Pomak u obrazovanju je kao buđenje iz kome, ali sretni smo i kada se samo jedan prst pomakne
F

Pomak se vidi, Romi su bolje prihvaćeni. Što je najbitnije roditelji romske djece su shvatili koliko je bitno obrazovanje - rekao je Franjo Horvat.

Ne propustite

Projekt Udruge Roma Korak po korak pod nazivom (O)DRŽI KORAK:Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice, započeo je u ožujku prošle godine, a s 28. veljače će završiti. Kroz njega su održane brojne aktivnosti kojima su se educirali odgojno-obrazovni djelatnici, stručni suradnici, učenici koji pohađaju Osnovnu školu Fran Koncelak Drnje, Područnu školu Sigetec i Područnu školu Reka, kao i njihovi roditelji. Projektom je bilo obuhvaćeno oko 312 učenika razredne nastave.

Jedna od aktivnosti provodila se i u Knjižnici i čitaonici Fran Galović Koprivnica, a sastojala se od plesnih i glazbenih radionica, radionica slikanja pričanja priča, cirkuskih vještina kao i radionica robotike te edukativnih šetnji po knjižnici.

Tridesetak učitelja i stručnih suradnika iz dvije partnerske škole steklo je znanja o stvaranju i utjecaju stereotipa i predrasuda prema pripadnicima nacionalnih manjina, a projektom su razvijali kompetencije kojima će u budućnosti stvarati jednake šanse za svako dijete.

Foto: Ivan Balija
Shahidul Islam // Foto: Ivan Balija

– Bilo bi subjektivno da govorim kakvi su moji dojmovi, trebalo bi pitati roditelje, učenike i učitelje da kažu što su sve postigli. Ja mogu reći da je jako puno učinjeno s obzirom da smo radili godinu dana. Za opipljiv rezultat trebat ćemo čekati oko pet godina – rekao je Shahidul Islam, voditelj projekta.

Shahidul napominje da bi bila velika šteta da se educiranost učitelja i suradnika u ovom projektu ne iskoristi u budućnosti.

– Pomak kod romske populacije što se tiče obrazovanja je vrlo malen, kao buđenje osobe iz stanja kome, ali kada vidimo da se jedan nožni prst pomakne mi liječnici smo veseli. Obrazovanje Roma je stoljetni problem, ali zadovoljan sam u kojem smjeru idemo – rekao je Islam.

Današnji okrugli stol organiziran je između ostalog s ciljem da se nađe način kako održati ovaj projekt i kako ga prenijeti i na ostale škole na području Koprivničko-križevačke županije.

Foto: Ivan Balija
Franjo Horvat // Foto: Ivan Balija

– Bitan je ovo projekt i računamo da ćemo i s drugim školama ostvariti suradnju. Pomak se vidi, Romi su bolje prihvaćeni. Što je najbitnije roditelji romske djece su shvatili koliko je bitno obrazovanje – rekao je Franjo Horvat, predsjednik Udruge Roma Korak po korak, predstavnik Nacionalnog vijeća Koprivničko-križevačke županije te predstavnik Roma Bajaša.

U prvom razredu Područne škole Reka koja je sudjelovala u projektu, nalazi se 14-ero djece od kojih je osam romske populacije.

Foto: Ivan Balija
Romina // Foto: Ivan Balija

– Nalazili smo se cijelo ljeto na raznim radionicama koje su bile vezane uz razne teme, poput roditeljstva ili socijalizacije. Međusobno smo se upoznavali i mogu reći da je mojoj curici ovo sve pomoglo upravo zato jer je kroz ljeto upoznala svoj razred i učiteljicu i bez straha i predrasuda je krenula u novu školsku godinu – rekla je majka Romina.

Foto: Ivan Balija
Martina // Foto: Ivan Balija

– Dolazila sam redovito na radionice sa svojim sinovima, družili smo se i svi skupa učili kako se ponašati u školi. Moja djeca više uče i poboljšale su im se ocjene. Škola je jako bitna i svjesni smo toga, obrazovani moraju biti – rekla je Martina, majka dvojice dječaka koji su bili sudionici projekta.

Partneri projekt su Osnovna škola Fran Koncelak Drnje, Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski, Pučko otvoreno učilište Korak po korak, Knjižnica i čitaonica Fran Galović te Koprivničko-križevačka županija.

Foto: Ivan Balija
Gordana Gazdić-Buhanec // Foto: Ivan Balija

– Sve manje i manje je problema jer jako puno radimo s populacijom romske djece, a ovaj projekt je jedan dodatni i veliki iskorak – rekla je Gordana Gazdić Buhanec, ravnateljica OŠ Antun Nemčić Gostovinski.

Shahidul Islam, voditelj projekta, na samom je kraju istaknuo kako bi lokalna i područna, odnosno regionalna samouprava u suradnji sa školama i udrugom Korak po korak sada trebali poduzeti korake za nastavak provedbe projekta, odnosno radionica u školama, kako bi se doprinijelo integraciji budućih generacija učenika romske nacionalne manjine u društvu te kako bi se stvorilo održivo društvo, u skladu s četvrtim Globalnim ciljem UN-a za održivi razvoj, a odnosi se na kvalitetno obrazovanje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tradicionalno u Brodiću

FOTO Okupili se na svetoj misi i blagoslovu vozača bicikala, motora i automobila

Kapelica svetog Vida u Brodiću, mjestu u općini Ferdinandovac, danas je vrvjela životom. Mnoštvo vjernika, znatiželjnika, vozača bicikala, motora i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×