gradsko vijeće

FOTO Proračun raste s 208 na 219 milijuna kuna, Šiško: Za ured gradonačenika izdvaja se previše, dok porodiljna naknada pada

Rekao je i da su Koprivnici sve porezne reforme u doba svih vlada uzele novac.

19:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Točka izmjene proračuna na jučerašnjem koprivničkom Gradskom vijeću donijela je mnoga pitanja, no prije svih objasnio ju je gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Krucijalna brojčana promjena je da proračun raste s 208 na 219 milijuna kuna s obzirom na to da se opet radi o europskim fondovima jer ćemo vjerojatno opet imati raspravu gdje su nestali milijuni. Pozitivna strana je ta da su plaće, a i broj radnih mjesta u rastu, porasla nam je i prodaja građevinskih zemljišta i parcela u našim poduzetničkim zonama. Završetak inkubatora kreativnih industrija također sada mora biti u proračunu. Tu je Dječji vrtić Loptica, reciklažno dvorište u Herešinu – rekao je gradonačelnik.

Saša Cestar, vijećnik HDZ-a brinuo je za jednu od stavki.

– Za agenciju za društvenu poticajnu stanogradnju planirano je u proračunu za 2019. godinu izgradnja zgrade, a od toga se odustaje pa se tako budžet smanjuje za sedam milijuna kuna i grade se dvije kuće. Nije mi jasno zašto se od toga odustalo? – pitao se Cestar.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Goran Kovačić iz HDZ-a čudom se čudio na neobjašnjive konstatacije.

– Sve me to čudi jer je gradonačelnik malo prije rekao da je Vlada RH porezom reformom uzela novac gradu Koprivnici, a sada je opet rekao da su nam porasle plaće za sedam posto. Ne znam koja je onda vlada omogućila da rastu plaće. Možda Vlada Republike Mađarske? Našoj Vladi možemo zahvaliti za sav europski novac koji dolazi u Koprivnicu – zaključio je odlučno.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Nezavisni Marijan Šiško bio je vrlo precizan i objasnio što ga u rebalansu tišti.

– Neke su mi stavke posebno upale u oko. Recimo za manifestacije prvotni plan je bio milijun i 156 tisuća kuna, a predlaže se rebalans na milijun i 633 tisuće kuna što je znatno povećanje, a smatram da postoje važnije stvari naše građane. Za pomoć za novorođenčad je predviđeno 410 tisuća, a korekcija je na 405 tisuća kuna. Pretpostavljam da je to zbog pada novorođene djece. S obzirom na to da imamo taj problem u proračunu za iduću godinu trebali bi imati povećanje naknade za novorođenu djecu da bi se tako simulirao natalitet. Za udžbenike je predviđeno 391 tisuća kuna, a korekcija je na 657 tisuća što je jako dobro. Za socijalni program predviđeno je dva milijuna 198 tisuća kuna. Za iduću godinu bi trebali povećati taj iznos jer naši građani sve teže žive i jedva spajaju kraj s krajem. Za uređenje Zrinskog trga predviđeno je milijun i 26 tisuća kuna jer je trg očito zreo za konstrukciju. Povećanje kompletnog ureda gradonačelnika od 500 tisuća kuna diže se na 900 tisuća kuna što je vrlo značajno povećanje, a to mi zaista nije jasno – objasnio je Šiško. 

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Gradonačelnik Jakšić sve je pokušao objasniti.

– Smanjuje se apus za izgradnju zgrada i gradimo dvije urbane vile jer krovna nacionalna agencija nije spremna povisiti etalonsku cijenu gradnje koju nam je do sada odobravala. Ponudili su nam zamjensku opciju. Vjerujem da će Koprivnica biti pilot projekt za pokretanje stanogradnje za deficitarna zanimanja – rekao je.

Što se pak tiče ponašanja i zahvala Vladi bio je iznimno ironičan.

– Svima mogu zahvaliti što su uspjeli ispregovarati da se Koprivnica može prijaviti na 20 do 30 posto EU natječaja. Jako smo im zahvalni. Pomogli su nam i da se stvaraju urbane aglomeracije za gradove veće od 35 tisuća stanovnika. Zadar, Zagreb i Rijeka su dobili još nekoliko milijardi eura, a mi zahvaljujući tim pametnim Vladama ne možemo. Zaista su nam zavezali ruke na polju EU fondova – konstatirao je Jakšić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Rekao je i da su Koprivnici sve porezne reforme u doba svih vlada uzele novac.

Čak smo izračunali koliko naših novaca odlazi u druge gradove. Činimo 55 posto radnih mjesta što je najviše u županiji – rekao je odlučno gradonačelnik.

Pitanje koje ne dopire do javnosti, a tiče se poduzetničkih mjera je jesmo li spremni mijenjati Podravku, Belupo, Carlsberg za sedam ili 10 Calzedonia, pitao se Jakšić.

– Osam do devet investitora se javilo i neka ih bude i više. Imamo zavidnu brojku što se tiče poduzetničkih ostvarenja. Svaki poduzetnik ima olakšice i do 200 tisuća eura – zaključio je.

čitam...
Loading...