10.2 C
Koprivnica
Četvrtak, 18. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Novi život Podravskog mora

FOTO Revitalizacija Šoderice u punom je zamahu, gradi se hostel, šetnica, sportska i dječja igrališta, a vraća se i omiljeni minigolf
F

Posljednjom prijavom projekta obogatili smo to i klupama, javnom rasvjetom i dječjim igralištima u prvoj fazi, a bit će tu i tematsko-poučna staza s tablama na kojima će biti prikazane životinjske i biljne vrste na području Šoderice, rekao je Ivan Sabolić.

Ne propustite

Šoderica će ove sezone moći gostima i turistima ponuditi smještajne kapacitete u vidu komfornih kuća za odmor i hostela. Jedna takva kuća već je otvorena, druga će biti uskoro, a početkom lipnja svoja će vrata otvoriti hostel čija je adaptacija u punom jeku.

No, revitalizaciji popularnog jezera i njegove okolice tu nije kraj. Načelnik općine Legrad Ivan Sabolić iznio nam je neke od planova i projekata koji se pripremaju, a najveći od njih je šetnica uz jezero.

– Predviđeno je da šetnica bude od objekta Lazine do Ribičkog doma, uz obalu i plažu, kako gdje situacija dopušta. Posljednjom prijavom projekta obogatili smo to i klupama, javnom rasvjetom i dječjim igralištima u prvoj fazi, a bit će tu i tematsko-poučna staza s tablama na kojima će biti prikazane životinjske i biljne vrste na području Šoderice. Također, na početku i na kraju staze bit će postavljeni vidikovci za promatranje ptica – opisao nam je načelnik.

S obzirom na veličinu projekta i, kako on kaže, situaciju u državi, neizvjesno je kada bi projekt mogao biti prihvaćen, no nada se da bi radovi mogli krenuti tijekom iduće godine.

Prvi hostel na Šoderici uskoro će biti otvoren za posjetitelje // Foto: Matija Gudlin

Vrijednost projekta je 4,8 milijuna kuna, a prijavila ga je općina Legrad uz partnere Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije i PORA-u, u sklopu prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine.

Dok uz obalu ne nikne šetnica, tu će biti drugi novi sadržaji za goste. Kao i dosad, ugostitelji će nuditi usluge hrane i pića, a općina im prostor daje u zakup budući da se ne radi o registriranoj plaži, već o javnim površinama.

– Sve površine koje smo planirali već smo dali u zakup, jedna je kod kampa gdje je izgrađen Beach bar, druga je kod Plavog labuda, a treću smo uredili prije tri godine na Lazinama. Na njima je u pravilu dozvoljena prodaja pića, no dopustili smo da se primjerice izgradi adrenalinski park, iznajmljuju pedaline i slično – pojasnio je Sabolić.

Osim kupanja, i ove će sezone biti drugih sadržaja // Foto: Matija Gudlin

Priprema se i izgradnja rukometnog i vaterpolo igrališta, koja su moguća već ove sezone ako se projekt odobri na vrijeme, a priprema se obnova zapuštenog dijela Šoderice koji će sigurno u mnogima probuditi nostalgiju – igrališta za minigolf.

– Uspjeli smo sve otkopati, postavljeni su temelji i sve treba samo obojiti. Carlsberg nam je donirao opremu tako da će sve biti spremno do početka sezone – uvjeren je načelnik.

Planova za Šodericu ima još, no oni već sežu u neku dalju budućnost. Jedan od njih je i odmuljivanje cijelog jezera, što je zbog opsega posla i zakonskih regulativa nešto što će, smatra Sabolić, biti nemoguće u idućih pet godina. No, planova i sadržaja za popularno Podravsko more ne nedostaje i bez toga.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dan poslije

Milanovićev nesuđeni ministar Mršić udijelio packe SDP-u i Možemo: Da ste išli zajedno imali bi apsolutnu većinu!

MOST je osvojio mandat više od Možemo, a Možemo je opet dobilo 23.000 glasova više! I to je dio...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×