radijski voditelj

FOTO Slikovnica Borisa Kralja, miljenika mališana, ponovo je ušla u izbor najbolje slikovnice u zemlji: Ideja za pisanjem rodila mi se kroz posao

Dokaz da je to bio pun pogodak za djecu jest i izbor ove slikovnice među prvih pet u Hrvatskoj prema ocjeni dječjeg žirija na festivalu Ovca u kutiji 2016. godine.

12:42h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Potaknuti nedavnim novim uspjehom koprivničkog novinara, urednika i voditelja na županijskoj radio postaji, autora slikovnica za djecu te aktivnog slikara, odlučili smo ga posjetiti i porazgovarati o njegovim aktivnostima.

Naime, njegova slikovnica O mački, ribi i ostalima, ušla je u uži izbor na natječaju za najbolju slikovnicu u Hrvatskoj.

Iz Borisa izviru kreativnost i ideje. Proizvodi radijske emisije, slika, kreira slikovnice, organizira zajednička druženja za najmlađe, radionice i razne druge manifestacije. I nastoji da sve to bude na dobrobit lokalne zajednice, a trudi se i da se za nas čuje što dalje. Jedno izdanje njegove slikovnice prevedeno je i na engleski i očekuje tisak.

Samozatajni Križevčanin s koprivničkom adresom je, kako on sam kaže, ponosni predstavnik cijele Podravine i Prigorja.

Sve je počelo relativno nedavno, kad se 2014. godine zaposlio na županijskom radiju došavši iz Zagreba, gdje je radio kao menadžer u jednoj renomiranoj hrvatskoj prehrambenoj industriji. Odmah po dolasku dobio je zadaću preuzeti odgovornu dužnost uređivanja i vođenja emisija za djecu vrtićkog, predškolskog i školskog uzrasta koje su imale dugogodišnju tradiciju emitiranja.

foto: privatna arhiva

Zanimalo nas je i kako je došlo do prvog uspjeha i priznanja.

– Upravo mi se kroz posao javila ideja za pisanjem i ilustriranjem slikovnica. Naime, jedna od rubrika u popularnoj emisiji Različak za vrtićance, nosi naziv Priča za malene, gdje za razonodu i učenje donosimo i priču za najmlađe u kojoj odgojiteljice iz vrtića čitaju priče iz dječjih slikovnica i pripovijetki, a često su teme priča povezane s centralnom temom u emisiji. To me potaknulo na samostalno pisanje priče o dva šumska prijatelja, ježu i zecu, iz koje je nastala prva slikovnica, Mali jež i zeko, koju su djeca odlično prihvatila. S obzirom da se bavim i slikanjem, samostalno sam ju i ilustrirao – rekao nam je Kralj.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Dokaz da je to bio pun pogodak za djecu, jest i izbor ove slikovnice među prvih pet u Hrvatskoj, prema ocjeni dječjeg žirija na festivalu Ovca u kutiji 2016. godine. Ova manifestacija proizašla je iz istoimene književno-likovne nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu, a dodjeljuje se od 2005. godine. Inicijator i glavni organizator Festivala je Knjiga u centru iz Zagreba.

– Radi se o uglednom pokretu koji promiče kvalitetno štivo za djecu uz organizaciju gostovanja najboljih svjetskih pisaca i ilustratora. Dakle već prvom svojom slikovnicom postavio sam si visoke standarde za daljnji rad jer sam odmah odlučio napisati nova djela – kaže nam Boris.

Tada je krenuo i uspjeh Borisa kao autora slikovnica.

– Novi iskorak dogodio se kad su ovaj moj rad prepoznali Grad Koprivnica i koprivnička podružnica Društva Naša djeca. Odmah sam angažiran na popularnoj manifestaciji Koprivnička bajka gdje igram ulogu Djeda Mraza, vodio sam i događaje pod nazivom Prvi dan škole gdje smo u sportskoj dvorani okupili preko 2500 koprivničkih osnovnoškolaca, ravnateljica i ravnatelja i nastavnika. Također, lutkarska skupina Kopriva pec pec koju vodi neumorna dr. Tigrena Csik kreirala je predstave prema pričama iz mojih slikovnica koje su do sada već uz Koprivnicu, obišle Ogulin, čak i daleku Korčulu te još neke gradove, a posebno ističem i njihovo sudjelovanje na 38. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka u Zagrebu gdje su osvojili srca publike – rekao nam je Boris.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Posebno je ponosan što kao volonter sudjeluje u projektu Za osmijeh djeteta u bolnici, gdje svake godine u koprivničkoj bolnici gostuje na odjelu Pedijatrije i mališanima čita svoje slikovnice.

– Uvijek im poklonim nekoliko primjeraka i tako ih razveselim – kaže Kralj.

Ističe i svoje gostovanje u koprivničkoj knjižnici i čitaonici Fran Galović gdje su uz Međunarodni dan dječje knjige upriličili veliku proslavu pa je i tamo imao priliku brojnim mališanima čitati svoje slikovnice i pokloniti im primjerke.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Sve svoje uspjehe, iskoristio je da bi promovirao naš kraj diljem Hrvatske.

– Očito se dobar glas proširio i izvan granica naše županije jer sam kao autor slikovnica dobio pozive čak i iz Makarske i Gospića. Prošle godine predstavio sam svoje slikovnice mališanima u Makarskoj te Gospiću – prisjeća se on.

Gostovao je i na županijskom radiju Gospić, gdje su pokazali veliki interes za njegov rad pa su već zakazali i sljedeće druženje početkom iduće godine.

– Naravno, sve ovo zabilježeno je u mojoj emisiji Različak pa sam tako po prvi puta kroz radijski program spojio ove udaljene gradove s Koprivnicom i dokazao kako su mališani, ma gdje bili, naše najveće blago – ponosan je Kralj.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Pošto ovakav rad stvara i nove uspjehe, Borisove aktivnosti sve su više priznate.

– Pa za svako postignuće se treba puno truditi, ali drago mi je da sav moj rad i dalje daje nove rezultate. Naime, zadnji u nizu uspjeha došao je upravo prije nekoliko dana kad sam zaprimio obavijest da sam ponovo ušao u uži izbor na natječaju za najbolju slikovnicu u Hrvatskoj. Velik je to uspjeh, s obzirom da sam jedan od rijetkih autora s vlastitom nakladom te se pojavljujem i kao ilustrator i autor tekstova za razliku od većine autora koji iza sebe imaju golemu produkcijsku mašineriju i podršku renomiranih nakladnika i izdavača – pohvalio se Boris.

Ove godine je kandidirano čak 54 naslova. U velikoj i jakoj konkurenciji Boris je jedini koji predstavlja naš kraj s naslovom O mački, ribi i ostalima.

No, ovo je tek dio Borisovih aktivnosti, uz to sve on je i slikar.

Slikarstvom se bavim od ranih školskih dana. Tu svoju naklonost odlučio sam uklopiti u ozbiljne tijekove pa sam se učlanio u nekoliko likovnih sekcija te sam i tajnikaLikovne sekcije KUD-a Podravka – kaže on.

A vlasnica njegovog umjetničkog djela je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kojoj je poklonio svoju sliku Inspiracija, prilikom njenog posjeta Koprivnici.

No Boris tu ne staje, već mu je želja realizirati i animirani film, no o tome, kaže, drugom prilikom.

foto: privatna arhiva

 

foto: privatna arhiva
foto: privatna arhiva
foto: privatna arhiva
foto: privatna arhiva
foto: privatna arhiva
foto: privatna arhiva
čitam...
Loading...