23.5 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Inicijativa Koprivnica kakvu zaslužujemo

FOTO Srećko Ladišić: Građani moraju sami odvajati otpad kod kuće, Piškornica nije samo problem politike, nego i budućih generacija
F

Više od godinu dana upozoravali smo na moguće posljedice nekontroliranog gomilanja smeća iz cijele Hrvatske, pretežito iz Rijeke. Sada se pokazuje da su naši strahovi bili opravdani, rekao je Siniša Bosanac.

Ne propustite

Inicijativa Koprivnica kakvu zaslužujemo održala je konferenciju za medije ispred odlagališta otpada na Piškornici, gdje su još jednom upozorili na potencijalnu ekološku opasnost za koju tvrde da to mjesto predstavlja.

Povod su nalazi analize zraka, vode, buke i koncentracije odlagališnih plinova iz Piškornice, koji su objavljeni na stranicama tvrtke i pokazuju povećanje zagađenja u određenim aspektima i vremenskim razdobljima.

– Ove analize pokazale su ono na što smo upozoravali sve ovo vrijeme: neodgovornim, pohlepnim vođenjem odlagališta došlo je do velikog povećanja zagađenja. Više od godinu dana upozoravali smo na moguće posljedice nekontroliranog gomilanja smeća iz cijele Hrvatske, pretežito iz Rijeke. Sada se pokazuje da su naši strahovi bili opravdani – rekao je Siniša Bosanac iz Inicijative.

Siniša Bosanac // Foto: Matija Gudlin

Napomenuo je i da je projekt Piškornice prevelik, preskup i osim ugrožavanja zdravlja predstavlja i ekonomsko ugrožavanje.

– Vidimo da su troškovi gospodarenja s otpadom putem RCGO-a višestruko veći od dosadašnjih jer glavni produkt centra jest gorivi otpad koji stvara dodatne troškove jer se mora plaćati za njegovo spaljivanje. Uz to, projekt Piškornica duplo je veći u odnosu na količine otpada koje se danas prikupljaju u četiri županije. Stoga to izaziva ozbiljnu sumnju u mogućnost dovoženja otpada iz cijele Hrvatske, a ne samo iz naše četiri županije, moguće i iz inozemstva – smatra Bosanac, koji je nedavnu konferenciju za medije v.d. gradonačelnika Mišela Jakšića o temi Piškornice nazvao “političkim oportunizmom”.

Građanska inicijativa zahtijeva suspenziju rada odlagališta i kontrolu Ministarstva okoliša te javnu raspravu u roku od mjesec dana. Ističu da je iznimno važno što prije prijeći na odvojeno prikupljanje otpada, sortiranje i recikliranje, a agronom Srećko Ladišić tu je apelirao na građane da osvijeste važnost takvog prikupljanja otpada jer već sada mogu napraviti mnogo na svom kućnom pragu, kao što to i sam radi.

Piškornica // Foto: Matija Gudlin

– Na temu smeća gledam s druge strane. Pitanje smeća je pitanje samih ljudi. Kad su došli prvi kontejneri u Koprivnicu, za mene problem nije postojao – papir je išao u papir, plastika u kontejner plastiku, metal u kontejner za metal, a sve to u preradu. Organski otpad sam stavljao na svoje kompostište. To je najjednostavniji i najefikasniji način rješavanja problematike smeća – smatra Ladišić.

Ističe da bi građani bili voljni razvrstavati otpad kod kuće kada bi ih se potaknulo informiranjem i osvješćivanjem.

Srećko Ladišić // Foto: Matija Gudlin

– Ljude samo treba potaknuti na to jer su ljudi razumna bića, treba na tom polju raditi i u vrtićima, i u školama i općenito. Ovako dopremljeno smeće je nemoguće sortirati, a građani bi mogli sortirati po kontejnerima, bez njih se to nikad neće riješiti. Meni ne treba Komunalac da mi sortira smeće, sortiram ga kod kuće, dođem u grad i bacim u odgovarajuće kontejnere. Ovo nije samo problem politike, nego i građanstva, kao i svih budućih generacija koje će doći iza nas – upozorava Ladišić.

Podršku građanskoj inicijativi pružio je i koordinator Živog zida za Koprivničko-križevačku županiju Dejan Novak.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koban "komad asfalta"

Policija otkrila detalje sinoćnje Draženove pogibije na motoru, iza užasa “krije” se još jedna velika tragedija

Naši su reporteri bili na mjestu stravične nesreće koja se dogodila sinoć u Reki. Muškarac je na svom kawasakiju...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×