Policija na nogama

FOTO Stižu li nam ponovno mađarski huligani koji su razbijali u centru Koprivnice

12:41h
0
Huliganiz iz Mađarske u koprivničkom središtu 2006. godine // Foto: Facebook
Huliganiz iz Mađarske u koprivničkom središtu 2006. godine // Foto: Facebook

Dolazak na nedjeljnu utakmicu s Podravkom najavilo je najmanje stotinjak navijača Ferencvarosa. Velik dio njih navodno stiže organizirano, ali zbog blizine Budimpešte očekuje se dolazak i puno navijača u privatnom aranžmanu.

Rukometašice koprivničke Podravke Vegete u nedjelju (17.30 sati) u 5. kolu Lige prvakinja dočekuju mađarski Ferencvaros.

Osim na sportskom terenu, ta će utakmica biti zanimljiva i na tribinama.

Dolazak na utakmicu najavilo je najmanje stotinjak navijača Ferencvarosa. Velik dio njih navodno stiže organizirano, ali zbog blizine Budimpešte očekuje se dolazak i puno navijača u privatnom aranžmanu.

Zbog čega je to uopće toliko zanimljivo?

Zbog toga što su još svježa sjećanja na 2006. godinu kada su mađarski navijači izazvali nerede u koprivničkom središtu. Igralo se finale Kupa EHF-a, a Podravka ga je u obje utakmice izgubila s po jedan pogodak razlike.

To je bila i posljednja utakmica Ferencvarosa u Koprivnici.

Podsjetimo, tada je u Koprivnicu u dva autobusa stiglo više od 100 navijača mađarskog kluba, bolje rečeno huligana.

U njihovoj pratnji tada su bila samo dva policajca i dospustili su im dolazak u središte grada. Osiguranja nije bilo gotovo nigdje jer je koprivnička interventna policija bila na ispomoći na otoku Viru. Ondje su se u to vrijeme rušile bespravne građevine.

Huligani iz Mađarske dolaskom u središte grada najprije su “pomeli” terase kafića Art i Žabice i krenuli su prema pivnici Kraluš.

Ondje su se za utakmicu u srednjoškolskoj dvorani “zagrijavali” domaći navijači. Sukob je bio neizbježan.

Iako brojčano daleko inferiorniji, navijači Podravke bacanjem čaša, flaša i pepeljara prema Mađarima izbjegli su najgore. Doslovno su ih zaustavili da ne uspiju u naumu da ih prebiju i sve razore. Legendarna je priča da su pepeljare iz pivnice donosili konobari.

Dva policajca sve su samo nemoćno promatrali. Jedan od njih dobio je i po glavi pa je krvario. Pozvali su u pomoć svoje kolege, ali pojačanja dosta dugo nisu stizala.

Tek kada su stigli interventi policajci iz Bjelovara situacija se primirila. Tog je dana uhićeno 20-ak navijača Ferencvarosa i desetak domaćih. Koliko je poznato, nitko od domaćih navijača na kraju nije dobio i prijavu.

Možda je i na taj način policija priznala da su se loše pripremili za osiguranje. Do nereda definitvno nije trebalo doći jer su ih domaći navijači na vrijeme upozorili da u Koprivnicu stižu huligani iz Budimpešte.

Dražen Laljek, glasnogovornik koprivničko-križevačke policije, ističe da su spremni za dolazak navijača Ferencvarosa. Znaju da će ih doći najmanje stotinjak, ali očekuju i da će ih biti i više.

Božica Palčić, klupska direktorica, pak, nada se da nikakvih problema ovaj put neće biti. Prije devet godina ipak se igralo finale Kupa EHF-a, dok je sada Ferencvaros već osigurao prolazak skupine u Ligi prvakinja, a Podravkine šanse za drugi krug su minimalne.

Prije nekoliko tjedana manja skupina Podravkinih navijača bila je na utakmici Ferencvarosa i Podravke u Mađarskoj i nije bilo incidenata pa se i svi drugi nadaju da će tako proći i nedjeljni susret u Koprivnici.

Ipak, opreza nikad dovoljno. Ni te 2006. godine nitko nije mogao znati što će se dogoditi, i to u samom središtu Koprivnice.