Projekt Partnerstvo za sve

FOTO Tihana Kraljić: Ključno je ulaganje u gradnju studentskih domova i cjeloživotno obrazovanje

09:30h
0
Strateški dokument jednoglasno je prihvaćen // Foto: Matija Gudlin

Trodnevnu radionicu prošlo je 15 viskoobrazovanih nezaposlenih osoba te su im dodijeljene potvrde na osnovu kojih će se sa svojim projektima moći aplicirati na fondove.

Održana je završna konferencija vezana uz projekt Partnerstvo za sve, a na kojoj su suradnici bili razvojna agencija PORA i križevački područni ured HZZ-a.

Projekt u trajanju od 18 mjeseci, provodio se s općim ciljem unapređenja i razvoja tržišta rada na području županije, dok je onaj specifični razvoj lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

Članovi radne skupine PORA-e i Zavoda za zapošljavanje izradili su strateški dokument koji je ovom prilikom prezentirala Tihana Kraljić osvrnuvši se na 2007. godinu, kao posljednju u dogledno vrijeme kada su investicije bile najveće, a nezaposlenost najmanja.

Kao jedan od ključnih problema, istaknula je činjenicu da je u našoj županiji najviše osoba tek s osnovnoškolskim obrazovanjem, a premalo ostalih, iako su visokoobrazovani u laganom porastu.

– Kao ključne čimbenike vidimo ulaganje u gradnju učeničkih i studentskih domova te drugu infrastrukturu, kao i u cjeloživotno učenje sa svrhom popravljanja obrazovnog profila stanovnika Koprivničko-križevačke županije – istaknula je T. Kraljić i kao pozitivan primjer navela programe Pučkog otvorenog učilišta i POUKA-e.

Ipak, istaknula je kako nije dovoljno da se aktiviraju samo Zavod za zapošljavanje i PORA, nego se s projektima na natječaje moraju prijavljivati svi od gospodarstvenika u privatnom, do javnog i civilnog sektora.

Strategija je jednoglasno prihvaćena od svih prisutnih te su upućene samo riječi hvale na račun strateškog dokumenta.
Vrijednost cijelog projekta iznosi 31.703 eura, od čega je gotovo 95 posto financirao EU socijalni fond.

Kroz njega je održano šest radionica, studijski put u Austriju i drugo. Također, 15 visokoobrazovanih nezaposlenih osoba, u sklopu projekta prošlo je trodnevnu radionicu projektnog menadžmenta, te su im po konferenciji dodijeljene potvrde na osnovu kojih će se sa svojim projektima moći aplicirati na fondove.

Vesna Kuterović iz Područnog ureda HZZ-a iznijela je sve o počecima i tijeku razvoja projekta, dok je dožupan Ivan Pal koji je od početka u radnoj skupini, pohvalivši projekt, izjavio:

– Morate biti nesretni ako u svojoj županiji imate nezaposlene visokoobrazovane mlade ljude, kao i poslodavce koji ne mogu naći potreban kadar.