-0.4 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Centar svijeta

FOTO U Ludbregu održan Europski tjedan mobilnosti, Bilić: Cilj je da građani budu zadovoljni
F

Organizatori događanja su Grad Ludbreg, Sveučilište Sjever, Savez za željeznicu i općine Martijanec, Sveti Đurđ, Mali Bukovec i Veliki Bukovec

Ne propustite

Grad Ludbreg obilježio je Europski tjedan mobilnosti programom “Vratimo ulice ljudima“.

Svake godine, u razmaku od 16. do 22. rujna vodeća kampanja podizanja svijesti Europske komisije o održivoj urbanoj mobilnosti poziva mjesta i gradove iz cijele Europe, ali i šire, na sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti.

– Na ovaj način do sad nismo imali prezentiranu priču o održivoj mobilnosti iako se već nekoliko godina pripremamo za današnji događaj i ono što ćemo u skoroj budućnosti nadam se realizirati. Ludbreg je industrijski grad, cijela naša okolica je obogaćena industrijom, ležimo na prirodnim nalazištima energije, vode, plina i želimo ovaj prostor oplemeniti suvremenim tehnologijama i olakšati ljudima da se kreću, da budu sretni tamo gdje žive i da im sve bude dostupno. To je bio motiv zbog kojeg smo krenuli s projektom integriranog prijevoza. Cilj je da građani budu zadovoljni, a na to se nadovezuje i cijela priča s vodikom koja je doprinos predstavljanju Ludbrega kao i cijele ove okoline kao inovativne sredine – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Europski tjedan mobilnosti, Ludbreg
FOTO: Grad Ludbreg

Jedan od organizatora događaja je i Savez za željeznicu koji s Gradom Ludbregom imamo odličnu suradnju. Prošle godine zajednički su organizirali panel na temu zelene logistike, a izradili su i studiju razvoja održivog javnoga prijevoza i sustava nemotorizirane mobilnost.

– Ako ne možete pješice pristupit do željezničke ili autobusne stanice teško da ćete ih koristiti. Znači trebate izgraditi regije koje su dobre za hodanje i koje se onda mogu dobro povezati javnim prijevozom. Tu je naravno i pitanje prometne sigurnosti, pješački, biciklistički sustav i javni prijevoz puno su sigurniji od prijevoza automobilom. Bitno je građanima pokazati da postoje takve stvari o kojima se gradovi i općine brinu i u koje ulažu sve više i više projekata – kaže Ante Klečina, predsjednik Saveza za željeznicu.

Europski tjedan mobilnosti, Ludbreg
FOTO: Grad Ludbreg

Na Trgu Svetog Trojstva provodile su se prometne radionice za djecu, a na štandovima su se posjetitelji mogli detaljnije upoznati s održivom mobilnošću. Jedan od projekata koji se predstavio bio je projekt Prometnjak.

– Riječ je o projektu kojem je cilj osvijestiti važnost prometne edukacije djece. Sastoji se od nekoliko aktivnosti i radionica koje su namijenjene djeci, predavanja koja su namijenjena odraslima i suradnji s institucijama i tvrtkama koje promoviraju sigurnost u prometu. Djeca su oduševljena, vole učit nove stvari i vole ih učiti na zabavan način. Upijaju kao male spužve i radionice im zbilja daju informacije koje mogu svakodnevno koristiti  u prometu – istaknula je voditeljica projekta Lana Račić.

Europski tjedan mobilnosti, Ludbreg
FOTO: Grad Ludbreg

Na radionicama su sudjelovali vrtićarci i osnovnoškolci. Među njima je bio i Erik, učenik Osnovne škole Ludbreg.

– Naučili smo puno toga. Naučili smo kako se treba ponašati u prometu i na putu do škole. Trebamo poštivati prometne znakove – poručio je.

Osim programa na Trgu Svetog Trojstva u prostoru Centra za kulturu i informiranje održala se tribina “Održive ulice, trgovi i promet ludbreškog kraja” na kojoj se između ostalog moglo čuti više o integriranju gradskih autobusa i prigradske željeznice, o uređenju zone sigurnog prometa te o zelenom i održivom gradskom prostoru. Na tribini su uz ludbreškog gradonačelnika sudjelovali Darko Marković, načelnik općine Mali Bukovec, Franjo Vrbanić, načelnik općine Veliki Bukovec, Branimir Nađ, načelnik općine Martijanec, Ivan Cvitković, mag. ing. traff., Sveučilište Sjever, Lana Račić, mag. ing. traff., obrt Trafiki, Kristina Škrokov, mag. ing. Arch, Ivica Jakić, predsjednik Udruge “H2-Hydrogen Cell i Milodrag Gadže iz tvrtke Solarwatt.

Organizatori događanja su Grad Ludbreg, Sveučilište Sjever, Savez za željeznicu i općine Martijanec, Sveti Đurđ, Mali Bukovec i Veliki Bukovec.

Europski tjedan mobilnosti, Ludbreg
FOTO: Grad Ludbreg
Europski tjedan mobilnosti, Ludbreg
FOTO: Grad Ludbreg
Europski tjedan mobilnosti, Ludbreg
FOTO: Grad Ludbreg
Europski tjedan mobilnosti, Ludbreg
FOTO: Grad Ludbreg
Europski tjedan mobilnosti, Ludbreg
FOTO: Grad Ludbreg
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

ZADNJA UTAKMICA

Uzavrelo je na Apašu usprkos niskim temperaturama, evo tko je sve došao na tekmu Slaven Belupa i Dinama

Na koprivničkom Apašu Slavenaši upravo igraju protiv Dinama. Danas je na rasporedu posljednja utakmica 17. kola domaćeg nogometnog prvenstva. Podravske...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti