22.9 C
Koprivnica
Petak, 14. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
podravske sesvete

FOTO U pitoresknom podravskom selu oživljeni tradicijski običaji branja kukuruza, pogledajte kako je bilo
F

Kukuruzovina se sjekla kosicom i stavljala u manje snopiće koji su se vezali ritkom, a potom bi se nastavljala u stavice.

Ne propustite

Po lijepom ugodnom vremenu HFD Sesvečice i članovi Športskog konjičkog kluba Podravske Sesvete, na beskrajnim zlatnim sesvečkim kukuruznim poljima oživjeli su danas tradicijski običaj vezan uz branje kukuruza.

– Danas sve poslove obavljaju veliki poljoprivredni strojevi, pa je ponekad teško i zamisliti kako je to nekad izgledalo. Kako ne bismo zaboravili na težak i naporan rad koji je bio svakodnevica naših baka i djedova, HFD Sesvečice svojom je inicijativom željela pokazati kako još nismo izgubili sjećanje na njih, kako je još uvijek lijepo biti u prirodi i biti dio nje – rekao je Bratanović, predsjednik HFD Sesvečice.

Sam događaj započeo je doručkom, a onda su berači kolima otišli na polje. Ponovo su svjetlo dana ugledale ponjave, stare marame i odjeća, gumene čizme, opletene demižonke i barili te pletene košare s hranom.

– Lat, odnosno klip, odvajao se od stabljike tako da je većina lušćinja ostajala na kukuruzovini. Berba se odvijala na način da su se lati stavljale u stolnjak koji je bio vezan preko ramena samoga berača. Kad bi berač napunio stolnjak, odlazio bi do kola koja su bila smještena na polju. Nakon napornog rada slijedila je okrjepa od domaće slanine, gra z maščom i lukom, kokruznoga kruva, diganejov kolačov z makom i orejom, mladem moštom i rakijom od oslač – rekli su iz HFD Sesvečice.

Kukuruzovina se sjekla kosicom i stavljala u manje snopiće koji su se vezali ritkom, a potom bi se nastavljala u stavice. Štrčki, ostaci posječene kukuruzovine oko 30 cm iznad tla, sjekli su se motikom da bi kasnije oraču bilo lakše uzorati zemlju. Kukuruz se znao brati i s lužđinjem, cijele lati su se odvajale od stabljike te se on  lužđio kod kuće. Kukuruz se zatim nosio na tavan ili bacao u virjan gdje bi se skladištio i sušio.

Pokrovitelj manifestacije bila je Općina Podravske Sesvete.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvojili trostruku krunu

Graničar iz Đurđevca imao sezonu iz snova, Radman: Fokus je na domaćim dečkima, a u subotu možemo ostvariti najveći uspjeh u povijesti

Nogometni klub Graničar iz Đurđevca proživljava svoje najuspješnije dane. Seniorska momčad s gotovo pa savršenim omjerom okitila se naslovom prvaka...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×