kulturna ponuda

FOTO Unikatna manifestacija Šetnja kroz naivu u Hlebinama privukla mnoštvo ljubitelja umjetnosti

Mnoštvo zainteresirani obišlo je sve što Hlebine nude. Naravno, u maniri naive.

11:36h
0
Foto: Helena Jošt

Manifestacija Starih zanata iz Hlebina pod nazivom Šetnja kroz naivu u Hlebinama najavljena je kao nešto jedinstveno i novo što se pokazalo pogotkom.

Glavni organizator ovog posebnog događaja je Tihomir Želimorski koji je i ovog puta Hlebine pretvorio u sam centar pozornosti. Mnoštvo posjetitelja uživalo je u kulturnoj ponudi manifestacije.

– Cilj je da postanemo brend, da isprezentiramo Hlebine. Želimo da ljudi osvijeste važnost naive, a kolijevka je baš u ovom selu. Želimo ovdje dovesti ljude iz cijele Hrvatske, ali i one van zemlje – rekao je Želimorski kada je najavljivao ovaj događaj.

Kako bi uspjeli u privlačenju publike isplanirani su brojni sadržaji. Glavni dio činile su slike mještana postavljene ispred njihovih kuća. Ondje gdje su umjetnici bile su cijele izložbe i otvoreni prostori u kojima stvaraju djela. Svatko je mogao pronaći nešto za sebe te uživati u šetnju koja je pružala edukaciju i osvješćivanje važnosti naivne umjetnosti za selo.

– U šetnjama sa stručnom osobom posjetitelji su se tijekom 45 minuta upoznavali s pojedinim slikarima i njihovim djelima. Najznačajnija djela bila su posebno predstavljena – objasnio je Želimorski koji je posjećenošću i više nego zadovoljan.

Trg, odnosno prostor ispred Crkve bio je epicentar događaja. Krasili su ga slikarski štandovi uz pratnju OPG-ova, obrta lokalnih proizvođača te gastro i kulturnog programa vezanog uz lokalno područje. Među ostalim, muzeji, galerije, crkveni prostor i smještajni kapacitet bili su otvoreni za javnost. Mnoštvo zainteresirani obišlo je sve što Hlebine nude. Naravno, u maniri naive.

I danas možete uživati u šetnji kroz hlebinsku naivu.

Imat ćete priliku šetati prema vlastitom nahođenju upoznati umjetnike, družiti se s mještanima, vidjeti brojne predmete koji su se koristili u svakodnevnom životu Hlebina, njihova blaga, ali i zaviriti u njihova dvorišta.

Nositelj projekta je obrt Stari zanati uz podršku općine Hlebine, Muzeja grada Koprivnice i Turistička zajednica Središnje Podravine.

čitam...