ROĐEN U MOLVARSKIM GREDAMA

FOTO/VIDEO Danas rođendan slavi Petar Petrović, najstariji đurđevački slikar koji je primio mnoštvo nagrada

Povodom rođendana te 65. godine bavljenja slikarstvom, Udruga Peski-Art napravila je online izložbu Petrovićevih djela.

10:09h
0

Danas je rođendan Petra Petrovića, najstarijeg đurđevačkog slikara i najstarijeg člana Udruge Peski-Art Đurđevac. Rođen je 10. svibnja 1942. godine u Molvarskim Gredama.

Povodom rođendana te 65. godine bavljenja slikarstvom, Udruga Peski-Art napravila je online izložbu Petrovićevih djela. Podsjećaju, ujedno, kako ga je 1956. podučavao Ivan Generalić, dok je dvije godine kasnije radove predstavio na izložbi Amateri Jugoslavije u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Slika u maniri naive, najčešće uljem na staklu i platnu, a bavi se i crtanjem. Teme koje obrađuje jesu zavičajnost i seoska sredina. Između ostaloga, izdao je sam grafičkih mapa, ilustrirao tri knjige, održao 22 samostalne izložbe, ukupno je od 1958. do 2021. izlagao tristotinjak puta u Hrvatskoj, ali i izvan nje, a bio je i dio više od 250 likovnih kolonija i radionica.

Za likovno stvaralaštvo primio je statue, plakete, veći broj diploma, priznanja i zahvalnica. Godine 2017. uručena mu je Pohvalnica Hrvatskog sabora kulture na 33. likovnim susretima u Karlovcu za rad Barska kraljica, kao i Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca, a 2019. dobio je i Povelju Hrvatskog sabora kulture za izuzetna dostignuća na području kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanja hrvatske kulture. Uz Peski-Art, član je Hrvatskog društva naivnih umjetnika.