16.9 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ROĐEN U MOLVARSKIM GREDAMA

FOTO/VIDEO Danas rođendan slavi Petar Petrović, najstariji đurđevački slikar koji je primio mnoštvo nagrada
F

Povodom rođendana te 65. godine bavljenja slikarstvom, Udruga Peski-Art napravila je online izložbu Petrovićevih djela.

Ne propustite

Danas je rođendan Petra Petrovića, najstarijeg đurđevačkog slikara i najstarijeg člana Udruge Peski-Art Đurđevac. Rođen je 10. svibnja 1942. godine u Molvarskim Gredama.

Povodom rođendana te 65. godine bavljenja slikarstvom, Udruga Peski-Art napravila je online izložbu Petrovićevih djela. Podsjećaju, ujedno, kako ga je 1956. podučavao Ivan Generalić, dok je dvije godine kasnije radove predstavio na izložbi Amateri Jugoslavije u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Slika u maniri naive, najčešće uljem na staklu i platnu, a bavi se i crtanjem. Teme koje obrađuje jesu zavičajnost i seoska sredina. Između ostaloga, izdao je sam grafičkih mapa, ilustrirao tri knjige, održao 22 samostalne izložbe, ukupno je od 1958. do 2021. izlagao tristotinjak puta u Hrvatskoj, ali i izvan nje, a bio je i dio više od 250 likovnih kolonija i radionica.

Za likovno stvaralaštvo primio je statue, plakete, veći broj diploma, priznanja i zahvalnica. Godine 2017. uručena mu je Pohvalnica Hrvatskog sabora kulture na 33. likovnim susretima u Karlovcu za rad Barska kraljica, kao i Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca, a 2019. dobio je i Povelju Hrvatskog sabora kulture za izuzetna dostignuća na području kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanja hrvatske kulture. Uz Peski-Art, član je Hrvatskog društva naivnih umjetnika.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Znanstvena fantastika

Od srpnja ogromne promjene za vozače, ako vaše vozilo to nema – nećete ga moći voziti i registrirati!

Mnogi ne znaju, no ima onih vlasnika vozila koji u svojim novijim automobilima imaju integrirani "Intelligent Speed Assistance (ISA)",...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×