19.3 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Chain experiment in preschool

FOTO/VIDEO Koprivnički vrtićarci i osobe treće životne dobi uče kroz lančane eksperimente, Kovačić: Najljepše je raditi s djecom
F

Od danas do petka, POU i vrtić domaćini su LTT projektne aktivnosti koja se održava u Domu mladih

Ne propustite

Chain experiment in preschool naziv je europskog projekta na kojemu zajedničkim snagama rade Pučko otvoreno učilište Koprivnica Dječji vrtić Tratinčica. Glavni cilj projekta, koji se provodi s partnerima iz Slovenije, Poljske i Italije, jest povezati obrazovanje odraslih i vrtićaraca kroz dijeljenje ideja, praksi i metoda provođenjem lančanog pokusa u vrtićima. Projekt je, dakle, otvoren današnjim govorima dobrodošlice.

Od danas do petka, POU i vrtić domaćini su LTT projektne aktivnosti koja se održava u Domu mladih gdje će se izrađivati spomenuti pokus pod mentorstvom predstavnika koordinatora projekta Ljudska univerza Jesenice, udruge ispred koje je govorila Katarina Bertoncelj iz Slovenije.

Katarina Bertoncelj // Foto: Marko Dedić

– Bit projekta na kojem radi devet partnera koji dolaze iz Poljske, Italije, Slovenije i Hrvatske jest kroz radionice razvijati osnovne ručne, tehničke i znanstvene sposobnosti  predškolske djece, i uz međugeneracijsku suradnju,  probuditi interes djece za tehnička zvanja. Upravo zato su ciljna grupa projekta predškolska djeca, odgajatelji, seniori mentori i profesori koji rade u obrazovanju odraslih. Posljednji LTT bit će u Jesenicama u svibnju 2020., kad će oko 20 ekipa izrađivati lančani pokus na državnom natjecanju, na temu Vatrogasci – kazala je K. Bertoncelj, pojasnivši kako niz godina surađuju s koprivničkim učilištem, preko kojega su stigli do Tratinčice.

Maja Holek, ravnateljica POU-a, objasnila je kako je projekt dio Erasmus+ programa.

Maja Holek // Foto: Marko Dedić

– U Koprivnicu su na LTT (learning teaching training) došli projektni partneri iz Italije, Slovenije i Poljske, koji rade u ustanovama za obrazovanje odraslih i vrtićima, te seniori mentori i volonteri u vrtićima. Cilj projekta je povezati ustanove za obrazovanje odraslih i vrtiće s ciljem jačanja multigeneracijske suradnje te razmjena ideja, praksi i metoda za implementaciju lančanog pokusa u vrtićima. Na LTT-u se izrađuje lančani pokus koji će, kada se partneri vrate u svoje zemlje, djeca  izrađivati u vrtićima, pod mentorstvom seniora volontera i uz pomoć odgajatelja. Lančani pokus  je ustvari naprava koja je izrađena na način da kada se ispusti željezna kuglica na jednoj strani aktivira određene procese putem do druge strane.  Na LTT-u u Koprivnici će se izrađivati  lančani pokus pod nazivom  „Downhill sledding“ – ispričala je M. Holek.

Ravnateljica Ida Šipek objasnila je kako je uloga vrtića okupiti djecu i raditi na njihovu razvoju.

Ida Šipek // Foto: Marko Dedić

– Na LTT treninzima naši mentori i odgojitelji nauče kako raditi određeni element lančanog eksperimenta nakon čega sve rade s djecom na jednostavniji način. Djeca uče osnovne zakone fizike te s alatima izrađuju dio po dio, rade nacrt, osmišljavaju i povezuju elemente sve dok ne izgrade lančani eksperiment. Sudjeluju djeca jedne skupine vrtića Loptica. Radimo petkom i otvoreni smo za svu zainteresiranu djecu objekta – kazala je ravnateljica vrtića Ida Šipek.

Ranko Kovačić // Foto: Marko Dedić

Koprivničanac Ranko Kovačić jedan je od sudionika na projektu, inače volonter Dječjeg vrtića Tratinčica, koji je potvrdio kako su djeca i osobe treće životne dobi najbolja kombinacija.

– Najljepše je raditi s djecom. Ovo nam je četvrti susret, ali svaki nosi novi dio projekta. Nešto novo, lijepo druženje s djecom, što je cilj projekta – kazao je Kovačić.

Mišel Jakšić // Foto: Marko Dedić

Događaj je došao podržati i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

– Želim srdačnu dobrodošlicu gostima u Koprivnici. Veliko hvala Majki Holek i Idi Šipek koje su se potrudile da projekt stigne u Hrvatsku. Rijetko nailazimo na prave projekte. Veselimo se rezultatima – zaključio je Jakšić.

https://www.facebook.com/epodravina/videos/174085983827945/

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Imitiranje prirode

FOTO/VIDEO Dragicu permakultura vodi u sađenju vrta: Biljke štite jedna drugu, a imam i trik za puževe

Znate li što je permakultura? Dragica Strmečki iz Koprivnice sa sestrom Josipom ove je godine po prvi put posadila...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×