Chain experiment in preschool

FOTO/VIDEO Koprivnički vrtićarci i osobe treće životne dobi uče kroz lančane eksperimente, Kovačić: Najljepše je raditi s djecom

Od danas do petka, POU i vrtić domaćini su LTT projektne aktivnosti koja se održava u Domu mladih

15:08h
0

Chain experiment in preschool naziv je europskog projekta na kojemu zajedničkim snagama rade Pučko otvoreno učilište Koprivnica Dječji vrtić Tratinčica. Glavni cilj projekta, koji se provodi s partnerima iz Slovenije, Poljske i Italije, jest povezati obrazovanje odraslih i vrtićaraca kroz dijeljenje ideja, praksi i metoda provođenjem lančanog pokusa u vrtićima. Projekt je, dakle, otvoren današnjim govorima dobrodošlice.

Od danas do petka, POU i vrtić domaćini su LTT projektne aktivnosti koja se održava u Domu mladih gdje će se izrađivati spomenuti pokus pod mentorstvom predstavnika koordinatora projekta Ljudska univerza Jesenice, udruge ispred koje je govorila Katarina Bertoncelj iz Slovenije.

Katarina Bertoncelj // Foto: Marko Dedić

– Bit projekta na kojem radi devet partnera koji dolaze iz Poljske, Italije, Slovenije i Hrvatske jest kroz radionice razvijati osnovne ručne, tehničke i znanstvene sposobnosti  predškolske djece, i uz međugeneracijsku suradnju,  probuditi interes djece za tehnička zvanja. Upravo zato su ciljna grupa projekta predškolska djeca, odgajatelji, seniori mentori i profesori koji rade u obrazovanju odraslih. Posljednji LTT bit će u Jesenicama u svibnju 2020., kad će oko 20 ekipa izrađivati lančani pokus na državnom natjecanju, na temu Vatrogasci – kazala je K. Bertoncelj, pojasnivši kako niz godina surađuju s koprivničkim učilištem, preko kojega su stigli do Tratinčice.

Maja Holek, ravnateljica POU-a, objasnila je kako je projekt dio Erasmus+ programa.

Maja Holek // Foto: Marko Dedić

– U Koprivnicu su na LTT (learning teaching training) došli projektni partneri iz Italije, Slovenije i Poljske, koji rade u ustanovama za obrazovanje odraslih i vrtićima, te seniori mentori i volonteri u vrtićima. Cilj projekta je povezati ustanove za obrazovanje odraslih i vrtiće s ciljem jačanja multigeneracijske suradnje te razmjena ideja, praksi i metoda za implementaciju lančanog pokusa u vrtićima. Na LTT-u se izrađuje lančani pokus koji će, kada se partneri vrate u svoje zemlje, djeca  izrađivati u vrtićima, pod mentorstvom seniora volontera i uz pomoć odgajatelja. Lančani pokus  je ustvari naprava koja je izrađena na način da kada se ispusti željezna kuglica na jednoj strani aktivira određene procese putem do druge strane.  Na LTT-u u Koprivnici će se izrađivati  lančani pokus pod nazivom  „Downhill sledding“ – ispričala je M. Holek.

Ravnateljica Ida Šipek objasnila je kako je uloga vrtića okupiti djecu i raditi na njihovu razvoju.

Ida Šipek // Foto: Marko Dedić

– Na LTT treninzima naši mentori i odgojitelji nauče kako raditi određeni element lančanog eksperimenta nakon čega sve rade s djecom na jednostavniji način. Djeca uče osnovne zakone fizike te s alatima izrađuju dio po dio, rade nacrt, osmišljavaju i povezuju elemente sve dok ne izgrade lančani eksperiment. Sudjeluju djeca jedne skupine vrtića Loptica. Radimo petkom i otvoreni smo za svu zainteresiranu djecu objekta – kazala je ravnateljica vrtića Ida Šipek.

Ranko Kovačić // Foto: Marko Dedić

Koprivničanac Ranko Kovačić jedan je od sudionika na projektu, inače volonter Dječjeg vrtića Tratinčica, koji je potvrdio kako su djeca i osobe treće životne dobi najbolja kombinacija.

– Najljepše je raditi s djecom. Ovo nam je četvrti susret, ali svaki nosi novi dio projekta. Nešto novo, lijepo druženje s djecom, što je cilj projekta – kazao je Kovačić.

Mišel Jakšić // Foto: Marko Dedić

Događaj je došao podržati i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

– Želim srdačnu dobrodošlicu gostima u Koprivnici. Veliko hvala Majki Holek i Idi Šipek koje su se potrudile da projekt stigne u Hrvatsku. Rijetko nailazimo na prave projekte. Veselimo se rezultatima – zaključio je Jakšić.

Lančani eskeriment, POU Koprivnica i DV Tratinčica

Zabavni lančani eksperiment u sklopu projekta na kojemu rade Pučko otvoreno učilište Koprivnica i Dječji vrtić Tratinčica.Više na https://epodravina.hr/foto-video-koprivnicki-vrticarci-i-osobe-trece-zivotne-dobi-uce-kroz-lancane-eksperimente-kovacic-najljepse-je-raditi-s-djecom/

Gepostet von Epodravina.hr am Montag, 20. Januar 2020

čitam...
Loading...