TALENTIRANI KOPRIVNIČANAC

FOTO/VIDEO Leon Zelenko jurio je stazom čak 117 kilometara na sat i doživio okretanje koja ga je udaljilo od još boljeg plasmana, otac Danijel: Nema mjesta strahu, spreman je

Prvi koraci, prvi zavoji koje je Leon trebao svladati kao dio nove klase u njemu su budili svojevrsnu neizvjesnost. Ne strah, već respekt, poštovanje prema kvalitetnijim vozačima s kojima se sada mora suočiti. Ipak, ubrzo je shvatio kako se ravnopravno može boriti sa svima.

15:15h
0
Foto: Danijel Zelenko

Leon Zelenko nastavlja svojim jurilicama prestizati konkurenciju, bilo mlađu ili stariju.


Ove sezone iznimno talentirani Koprivničanac to čini većoj, junior klasi. Njegov otac Danijel Zelenko kaže kako će morati mnogo učiti i biti što konkurentniji, a sve u sklopu priprema za sljedeću sezonu.

– Mogao je još dvije godine ostati u manjoj klasi. No, ondje je osvojio sve što je mogao. Stoga smo od Hrvatskog auto i karting saveza tražili dozvolu za nastupanje u većoj klasi, što su, na osnovu rezultata, odobrili – započinje Zelenko.

Iako su izvan staze svi dobri prijatelji, otac naglašava kako Leona, bez obzira na njegovu dob, ostali doživljavaju kao i svakog drugog konkurenta.

Nema simpatija kada se semafor ugasi. Tada nitko nikoga ne poznaje – tvrdi.

Otac i sin Zelenko idu korak po korak

Prvi koraci, prvi zavoji koje je Leon trebao svladati kao dio nove klase u njemu su budili svojevrsnu neizvjesnost. Ne strah, već respekt, poštovanje prema kvalitetnijim vozačima s kojima se sada mora suočiti. Ipak, ubrzo je shvatio kako se ravnopravno može boriti sa svima. U utrci Sportstil kupa u talijanskom Jesolu četvrti je proletio kroz cilj, dok je prvu utrku CEE (Central Eastern Europe) prvenstva zaključio na 14. poziciji u konkurenciji 34 vozača. Dakako, radi se o odličnom rezultatu.

– Rekli smo kako ove godine nećemo gledati rezultate. Važno je boriti se i prikupljati iskustvo. Vidjet ćemo što će biti – kaže Zelenko, dodajući kako će u ovoj klasi Leon biti sljedeće četiri godine, uzevši u obzir da su u istu stigli dvije godine ranije.

Foto: Danijel Zelenko

– Pritisak je čak i manji. Prije smo imali imperativ pobjeda. Sada imamo vremena – objašnjava.

Dobar korak prema godinama koje slijede Leon je napravio već ovoga vikenda na utrci Sportstil kupa u Ptuju, koja se ujedno boduje za novu sezonu Prvenstva Hrvatske. Odmah na početku, na startu sezone, brzi Koprivničanac stigao je do prvoga mjesta. Sljedeća utrka domaćeg prvenstva vozit će se 18. i 19. svibnja u Beogradu.

– Utrka je bila teška. Kvalifikacije su vozili u subotu po suhome vremenu. Završili smo prvi. Potom je sljedećeg dana padala kiša. U drugome zavoju došlo je do dodira kada je vozač Leona udario u zadnji kraj, potom ga zavrtjevši, čime je pao na posljednje mjesto. Uspio je u prvoj utrci doći do ukupnog šestoga mjesta, dok je drugu zaključio kao četvrti – prepričava Zelenko.

Leon, dakle, ima tek deset godina, a na toj je utrci vozio brzinom od 117 kilometara na sat. Međutim, otac, uz netom doživljenu nesreću, kaže kako ne razmišljaju o potencijalnim opasnostima na stazi.

– Nema mjesta strahu. U potpunosti je spreman – jasan je.

Od svih je Hrvata bio najbolji
Foto: Danijel Zelenko

S obzirom na to da se Leon ne boduje za CEE natjecanje u klasi juniora, već samo za domaće prvenstvo, od svih je Hrvata protekli vikend bio prvi, zadovoljivši rezultat postavljen kao ovosezonski cilj.

Pokazao je da može biti najbrži. Osvojio je pole position među starijom konkurencijom. Malo nesreće bilo je dovoljno da mu pobjeda ukupnoga plasmana izmakne, kiša je kumovala – ponosno govori otac.

U skladu s planom, otac i sin Zelenko idu korak po korak. Nakon perioda u juniorskoj kategoriji očekuje ih karting s mjenjačem. Međutim, o daljoj budućnosti ne razmišljaju, već su fokusirani na sadašnjost.

– Problem su, uglavnom, financije. Ponude iz Italije ili Francuske postoje, no nije ih moguće ostvariti zbog Leonova školovanja. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati ukoliko bi se u budućnosti našli sponzori voljni pratiti njegovu karijeru – zaključuje Zelenko.

Gepostet von Leon Zelenko am Sonntag, 14. April 2019

Foto: Danijel Zelenko

čitam...