11.8 C
Koprivnica
Petak, 1. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ZA NJU JE ŽIVOT NEZAMISLIV BEZ STIHOVA I GLAZBE

FOTO/VIDEO Marica Hasan i u 85. godini piše poeziju i pjeva podravske pjesme: Kandidat sam za Guinnessovu knjigu rekorda, napisala sam ih 14.686
F

Iza mene je više od 60 godina stvaralaštva i ponosna sam na sve te godine čuvanja zavičajne glazbene i govorne baštine, kaže Marica Hasan

Ne propustite

Poezija i glazba dvije su riječi koje najbolje oslikavaju Đurđevčanku Maricu Hasan (85). Starijim generacijama poznata je kao pjevačica podravske glazbe, a bez obzira na godine i dalje nastupa na raznim manifestacijama.

– Još kao dijete željela sam biti pjevačica. Ta želja mi se ostvarila davne 1959. godine kad sam pobijedila na festivalu pjevača amatera Mikrofon je vaš u Đurđevcu u duetu s bratom Franjom. Devet godina nakon toga s glazbenim ansamblom Braća Gašparići snimila sam prvu gramofonsku ploču. Drugu ploču snimili su 1969. godine. Osim kao pjevačica sudjelovala sam na pločama i kao autor glazbe i tekstova. Prvu samostalnu ploču snimila sam 1973. godine pjevajući podravske narodne pjesme uz pratnju Tamburaškog orkestra tadašnje Radio-televizije Zagreb – priča nam Marica Hasan koja je za svoje stvaralaštvo dobila brojna priznanja među kojima je i Nagrada za životno djelo grada Đurđevca.

Marica Hasan
Foto: Ivan Balija

Izdala je, dodaje, i kasetu s podravskim narodnim pjesmama, dvostruki kompilacijski nosač zvuka, a 2004. godine i autorski kompilacijski album. Nastupala je na raznim kulturno-umjetničkim i zabavnim priredbama i televizijskim emisijama.

– Mogu se pohvaliti i da sam pjevala s pokojnim Tomislavom Ivčićem u Lisinskom i to mi je zasigurno jedan od najdražih nastupa. Još uvijek rado pjevam i gdje god me pozovu odazovem se i otpjevam naše podravske pjesme – kaže Marica Hasan.

Osim pjevanja, Marica je prepoznatljiva i po poeziji. Dosad je izdala pet zbirki poezije, a nema dana da ne napiše barem jednu pjesmu.

– Uvijek imam inspiracije pa je uz mene stalno penkalo i papir. Često mi u snovima sinu stigovi pa se noću budim kako bih zabilježila da ne „ispare”. Mogu reći da sam i kandidatkinja za Guinnessovu knjigu rekorda jer sam s današnjim danom napisala čak 14.686 pjesama – kaže kreativna Marica.

Marica Hasan
Foto: Ivan Balija

Pjesme zapisuje u posebne rokovnike i dosad ih je čak 82 „napunila” sa svojim stihovima. Sve pjesme su isključivo u tim rokovnicima pa sad razmišlja o tome da se nabavi računalo i nađe netko tko će ih prepisati i „digitalizirati”.

– Iza mene je više od 60 godina stvaralaštva i ponosna sam na sve te godine čuvanja zavičajne glazbene i govorne baštine. Tome sam posvetila cijeli svoj život, a još uvijek sam i aktivna članica brojnih udruga. Moj veliki hobi su i našivavanje i šivanje pa imam i veliku kolekciju ručnih radova. Ponosna sam i na svoju obitelj, kći Željku i sina Zdravka, unuke Helenu i Andreu te praunuke Domagoja, Nelu i Bornu koji su mi velika podrška u svemu što radim – zaključila je Marica Hasan.

Marica Hasan
Foto: Ivan Balija
Marica Hasan
Foto: Ivan Balija
Marica Hasan
Foto: Ivan Balija
Marica Hasan
Foto: Ivan Balija
Marica Hasan
Foto: Ivan Balija
Marica Hasan
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Uskoro natječaj

Želite pomoć države za energetsku obnovu kuće? Možete dobiti i do 62.120 eura, pogledajte kako…

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uskoro će pustiti 120 milijuna eura vrijedan natječaj za sufinanciranje energetske obnove...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×