službeni posjet premijera

FOTO/VIDEO Plenković nakon sastanka u Podravki: Prosječna plaća je 6000 kuna, što je jako visoko obzirom na strukturu zaposlenih

U kontekstu Podravke izjavio je kako je riječ o "jednoj od najznačajnijih prehrambenih kompanija."

12:25h
0
Foto: Ivan Balija
Martina Dalić, Andrej Plenković i Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Premijer Andrej Plenković danas je u službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji.

Sa svojim suradnicima i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, u zgradi Županije je bio na 15-minutnom sastanku sa županom Darkom Korenom i suradnicima te saborskim zastupnicima Darkom Sobotom i gradonačelnikom Koprivnice Mišelom Jakšićem.

Nakon sastanka, premijer je otišao u Podravku, prvi put od kada je na čelu kompanije Martina Dalić. Sastanku su nazočili članovi uprave Podravke i župan Darko Koren.

– Drago mi je što smo u Koprivnici, u Koprivničko-križevačkoj županiji. Još jedan posjet sa županom Korenom i gradonačelnikom Jakšićem te cijelom Upravom Podravke. Ovo je moj prvi posjet otkako je Martina Dalić imenovana za predsjednicu Uprave. Drago mi je da su brojni projekti na području županije u tijeku, koje je naša Vlada u prvome, a sada i u drugome mandatu podupirala. Prije svega mislim na aktivnosti vezane uz željezničku prugu koja povezuje Križevce, Koprivnice i ide prema mađarskoj granici. Jednako tako, mislim na izgradnju brze ceste od Križevaca prema Koprivnici, ključnoj za gospodarstvo Koprivnice i sjevera Hrvatske. Također, tu je i napredak projekt aglomeracije u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu – govorio je Plenković.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Nastavio je kako su izmjenama Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave za županije, gradove i općine povećani prihodi za 63 posto. Dodao je kako je to više od 100 milijuna kuna dodatnih prihoda.

– To se vidi po jedinicama lokalne samouprave. U mandatu naše Vlade ugovoreno je tri milijarde kuna europskih projekata, što je ključno za razvoj ovoga dijela Hrvatske. Više od 13 tisuća radnika dobilo je naknadu od 4000 kuna u vremenu COVID krize, preko 105 milijuna kuna. Povrh toga, još i više za aktivne mjere zapošljavanja – kazao je premijer.

U kontekstu Podravke izjavio je kako je riječ o “jednoj od najznačajnijih prehrambenih kompanija.”

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Vidim da su rezultati za prošlu godinu jako dobri. Kada se uzme cjelina – Podravka, Belupo i Žito u Sloveniji te operacije u Istri – dobit je preko 247 milijuna kuna, 6000 zaposlenih, prosječna plaća je 6000 kuna, što je jako visoko s obzirom na strukturu zaposlenih. Razvojni planovi, izvozno orijentirani, prepoznatljivost brendova, kvaliteta… Posebno je bitno što je dionica skočila, u prvih nekoliko mjeseci 2021., za više od 15 posto. Radi se na racionalizaciji poslovanja, radnici će dobiti prosječno 400 kuna veću plaću za travanj, dakle početkom svibnja. Isto tako, kompanija je zdrava, gleda kako plasirati proizvode na tržište srednje Europe, zapadne Europe i biti generator poslovanja u poljoprivredi i prehrambenoj industriji u Hrvatskoj. Važno je da je sa mnom ministrica Vučković koja je najavila niz korisnih mjera i za velike kompanije – zaključio je Plenković dio o temama koje se tiču Koprivničko-križevačke županije.

Kraj premijera je tijekom izlaganja stajala Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Novinari su očekivali da će se i ona, kao prva žena Podravke, htjeti obratiti medijima, te ju pitali bi li htjela dati kratku izjavu, na što je ona kratko rekla kako je gospodin Plenković zaključio izjave te misli kako bi bilo nepristojno davati izjave nakon premijera.