25.4 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Žele zatvaranje odlagališta

FOTO/VIDEO Smetlište na Piškornici izazvalo još jedan prosvjed, Švegović: Ovo nam je jedini način da pokažemo nezadovoljstvo
F

Podsjećaju da su objavili devet zahtjeva za zatvaranje i saniranje smetlišta Piškornice i odustajanje od gradnje RCGO-a i predložili su izgradnju novog odlagališta otpada na novoj hidrogeološki povoljnijoj lokaciji.

Ne propustite

Mirni prosvjed protiv izgradnje RCGO-a Piškornica održan je danas na Zrinskom trgu u Koprivnici.

Kao i nekoliko puta dosad, prosvjed je organizirala udruga Zelena Piškornica iz Koprivničkog Ivanca, koju vodi dr. Ivica Jakupić, a ispred Gradske vijećnice okupilo se nekoliko desetaka građana zabrinutih za budućnost prirode, okoliša, ali i svoju budućnost koju, prema njihovom mišljenju, projekt Piškornice ozbiljno ugrožava. Podržao ih je i načelnik općine Koprivnički Ivanec, Mario Švegović, ali i građani koji ne žive u toj općini.

Mario Švegović //Foto: Sanjin Bojić

– Imali smo potpise raspisivanje referenduma, no objašnjeno nam je da nema osnove, odnosno da mi kao općina ne možemo pokrenuti pitanje Piškornice. Ovo je jedini način da se pokaže nezadovoljstvo mještana i Podravaca. Željeli bismo da se predloži neka prihvatljivija tehnologija koja ne utječe negativno na okoliš, jer je ovo definitivno zastarjelo, Centar za gospodarenje otpadom je prošlost i treba ići u ropotarnicu – rekao je načelnik Švegović.

Iz udruge navode da je njihov cilj zatvaranje i sanacija Piškornice – sanacijskog odlagališta d.o.o., koja već sada zauzima 11 hektara površine i 35 metra visine, i protivljenje izgradnji RCGO Piškornica.

– RCGO je zamišljen kao centar za gospodarenje otpadom na istoj lokaciji za četiri ili čak šest susjednih županija, a prema novoj budućoj Studiji izvedivosti, koja je u izradi, vrlo vjerojatno i za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku na površini od dodatnih 35 hektara naše plodne podravske zemlje, visine 35 metara i s milijunima tona smeća – ukupno 46 hektara smeća uz naše domove, vodocrpilište Ivanščak, osjetljivu prehrambenu i farmaceutsku industriju – kažu iz Udruge.

Foto: Sanjin Bojić

Podsjećaju da su objavili devet zahtjeva za zatvaranje i saniranje smetlišta Piškornice i odustajanje od gradnje RCGO-a i predložili su izgradnju novog odlagališta otpada na novoj hidrogeološki povoljnijoj lokaciji.

Nude i rješenje za gospodarenje otpadom, a to je plazma tehnologija koja se koristi u Japanu.

– Pored velegrada Osake u Japanu postoji pogon koji uspješno i apsolutno ekološki pretvara otpad u zelenu energiju (struja i vodena para) i „ostakljeni kamen“ koji se koristi za izradu nakita i kao zamjena betonskoj galanteriji. Dnevno se obradi 180 tona smeća (komunalnog i industrijskog) bez ikakvih dimnjaka, filtera i bez utjecaja na okoliš koristeći „plazma baklje“. Primjenom plazma tehnologije nema potrebe za razvrstavanjem otpada osim ako se žele iskoristiti sekundarne sirovine tj. ako je tehnološki proces ponovne uporabe sekundarnih sirovina isplativ – smatraju u Zelenoj Piškornici.

https://www.facebook.com/epodravina/videos/1247706382101334/

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U Križevcima

Biciklom uzeo prednost traktoristi pa završio u bolnici, kaznu će na kraju dobiti i vozač traktora

Još jedna nesreća dogodila se jučer, ova u 15.28 u Križevcima u Koprivničkoj ulici. Kako doznajemo u policiji, 54-godišnjak...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×