- Oglas -

U Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u petak je otvorena samostalna izložba slika Želimira Kukavice.

Svečani dio programa te službeni dio otvorenja izložbe održao se na ljetnoj pozornici u novoobnovljenom Petrovu vrtu, dok je sama izložba slika postavljena u potkrovlju Kuće Petra Preradovića.

Otvorenje izložbe uveličali su svojim govorima voditeljica Kuće Danijela Rešetar, autor slika Želimir Kukavica, ugledna hrvatska književnica Božica Jelušić koja je ujedno autorica predgovora kataloga izložbe.

- Oglas -

Želimir Kukavica rođen je 1955. godine u Pitomači gdje je ujedno završio i osnovnoškolsko obrazovanje. U Virovitici je završio gimnaziju, a u Zagrebu diplomirao na Fakultetu poljoprivrednih znanosti. Svoj radni vijek proveo je u Društvu za kooperaciju, proizvodnju i obradu duhana u Pitomači i Virovitici. Trenutno je u mirovini i vrijeme provodi u Pitomači. Počeci njegova likovnog rada datiraju krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, dakle u već zreloj životnoj dobi.

Foto: Branko Novosel

U početku su to bile crtačke tehnike, te akvareli i tempere, a kasnije je nekoliko godina radio u tehnici suhi pastel. Trenutno slika isključivo u tehnici ulja na platnu u maniri realizma. Motivi u njegovim radovima su mrtva priroda te životinjski likovi i pejsaž. Član je LIK-a Nikola Trick u Virovitici, a kasnije i jedan od osnivača te aktivni član Likovnog kluba Duga Pitomača. Redovito izlaže slike u navedenim klubovima te sudjeluje u raznim donatorskim akcijama i likovnim kolonijama.

Organizator izložbe je Centar za kulturu Drago Britvić u suradnji sa Želimirom Kukavicom, Kućom Petra Preradovića, Općinom Pitomača, Likovnim klubom Duga Pitomača te Turističkom zajednicom općine Pitomača. Izložba slika u Kući Petra Preradovića bit će otvorena do 12. prosinca 2020. godine.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).