svijest se mijenja

FOTO Zašto su montažne kuće sve veći hit, koja im je cijena, za koliko se može useliti, otkrio nam je Danijel Žohar, direktor tvrtke za gradnju

Dodaje kako montažne kuće traže svi profili ljudi, no ipak najviše mladi, koji nemaju vremena za klasičnu gradnju i koordinaciju s izvođačima, jer u današnje vrijeme to je jednostavno nemoguće.

18:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto; Facebook Chasma

Montažne kuće sve su veći hit, u Koprivničko-križevačkoj županiji za njima je sve veća potražnja, a jedan od razloga je nedostatak vremena koje iziskuje klasična gradnja jer je u montažnu kuću moguće useliti u relativno kratkom roku.

Foto: Ivan Balija
Danijel Žohar

– Od dana dolaska do ključa u ruke trebaju nam tri mjeseca – kaže nam Danijel Žohar, direktor društva Chasma iz Pribislavca kraj Čakovca, koji se bave gradnjom montažnih kuća.

Grade diljem Hrvatske, od Pelješca, preko Zagreba Međimurja, Koprivnice, Osijeka…
U Koprivničko-križevačkoj županiji izgradili su 10-ak objekata.
– U posljednjih godinu dana svijest se uvelike promijenila prema tom načinu gradnje, posebno nakon niza potresa koji su pogodili Hrvatsku. Pokazalo se, opet, da ne govorimo u prazno kada tvrdimo da su objekti puno otporniji od standardne gradnje – kazuje Žohar.

Napominje da su konstrukcijski zidovi debljine 19 centimetara, s tme da se zidovi u samoj tvornici zatvaraju fermacell pločom koja je vatrootporna vodootporna, iznimno čvrsta i stabilna te zvučno izolacijski zatvorena, te koja je iznimne čvrstoće.

Gradnja kuće // Foto: Facebook Chasma

– Takva kuća nekoliko je puta otpornija na potrese od standardne, tj. klasične granje – Testirane su na 9°po Richetru te je dokazano da se do te stupnjevitosti ne urušavaju. Do 6 ° praktički se ne događaju nikakve štete, eventualno kozmetičko pucanje – knauf, fasada – napominje on.

Da bi istu stabilnost osigurali u klasičnoj gradnji, morali bi uložiti dosta dodatnih sredstava da se dobije isti protupotresni učinak.

Kada govorimo o vijeku trajanja montažnih kuća, Žohar kaže da postoje kuće građene u istom, mada puno lošijem sistemu, koje su izgrađene i prije 70-tak godina.

– Današnjim načinom gradnje i materijalima koji se upotrebljavaju vijek takvog objekta bezbrižno je i do 100-tinjak godina. Naravno, ovisi o samom održavanju objekata i odgovornosti prema istome. Mi dajemo garanciju 60 godina na samu stabilnost objekta, tj. objekti kao takvi se kod normalnih uvjeta ne bi smjeli praktički mijenjati u konstruktivnom dijelu – govori Žohar.

Dodaje kako montažne kuće traže svi profili ljudi, no ipak najviše mladi, koji nemaju vremena za klasičnu gradnju, koordinaciju sa izvođačima, jer u današnje vrijeme to je jednostavno nemoguće.

– Građevinskih firmi ima praktički na kapaljku, dok u ovom sistemu niti ne moraju biti prisutni na gradilištu. Eventualno savjetovanje sa trenutnim izvođačima i to je to – opisuje jednostavnost gradnje.

No ono što je jedna od najvažnijih stavki je cijena.

Cijene kvadrata za objekte koji se najviše traže, a to su objekti stambenih površina cca 100 m2 (bruto površine cca 130 m2) kreću se oko 770-790 €/m2bruto razvedene površine u opciji ekstra visoki roh bau, pa do 970-990 € po m/2 u opciji ključ u ruke.

Sa svakim klijentom, kaže, rade prema njegovim željama i potrebama.

U posljednjih godinu dana cijene su otišle gore za oko 20 posto.

– Naravno da je na sve utjecao pad prodaje te smanjenje same gradnje u cijeloj EU, a uzrokovano COVIDOM 19. Deficit materijala, neisporuka dobavljača prodavateljima utjecao je na mnogostruko poskupljenje. Samo konkretno drvu – KVK građi koju koristimo, koje je nama najveći udio u gradnji, prosjek 25m3 po objektu od 130 m2 bruto površine, cijena je porasla od nove godine pa do 1. lipnja za 300% – sa 280 €/m3 na 800 €/m3. To je samo jedan dio, mada je najveći udio u poskupljenju, ali primjerice i lim, čelik, fasada, knauf, svemu je je vrijednost u prosjeku otišla gore 40-50 posto, ako uspoređujemo s cijenama od početka godine – objašnjava.

Ističe da montažne kuće nisu samo sadašnjost, već i budućnost.

– Gradnje je definitivno prepoznata, kapaciteti su neograničeni, a trendovi se mijenjaju. Ljudi prepoznaju razliku življenja i kvalitetu življenja u navedenim objektima, a prednosti su energetska neovisnost, dok je režije koje postaju sve veće i veće, moguće smanjiti donošenjem odluke o izgradnji montažne kuće – zaključuje Žohar.