0.7 C
Koprivnica
Srijeda, 6. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
svijest se mijenja

FOTO Zašto su montažne kuće sve veći hit, koja im je cijena, za koliko se može useliti, otkrio nam je Danijel Žohar, direktor tvrtke za gradnju
F

Dodaje kako montažne kuće traže svi profili ljudi, no ipak najviše mladi, koji nemaju vremena za klasičnu gradnju i koordinaciju s izvođačima, jer u današnje vrijeme to je jednostavno nemoguće.

Ne propustite

Montažne kuće sve su veći hit, u Koprivničko-križevačkoj županiji za njima je sve veća potražnja, a jedan od razloga je nedostatak vremena koje iziskuje klasična gradnja jer je u montažnu kuću moguće useliti u relativno kratkom roku.

Foto: Ivan Balija
Danijel Žohar

– Od dana dolaska do ključa u ruke trebaju nam tri mjeseca – kaže nam Danijel Žohar, direktor društva Chasma iz Pribislavca kraj Čakovca, koji se bave gradnjom montažnih kuća.

Grade diljem Hrvatske, od Pelješca, preko Zagreba Međimurja, Koprivnice, Osijeka…
U Koprivničko-križevačkoj županiji izgradili su 10-ak objekata.
– U posljednjih godinu dana svijest se uvelike promijenila prema tom načinu gradnje, posebno nakon niza potresa koji su pogodili Hrvatsku. Pokazalo se, opet, da ne govorimo u prazno kada tvrdimo da su objekti puno otporniji od standardne gradnje – kazuje Žohar.

Napominje da su konstrukcijski zidovi debljine 19 centimetara, s tme da se zidovi u samoj tvornici zatvaraju fermacell pločom koja je vatrootporna vodootporna, iznimno čvrsta i stabilna te zvučno izolacijski zatvorena, te koja je iznimne čvrstoće.

Gradnja kuće // Foto: Facebook Chasma

– Takva kuća nekoliko je puta otpornija na potrese od standardne, tj. klasične granje – Testirane su na 9°po Richetru te je dokazano da se do te stupnjevitosti ne urušavaju. Do 6 ° praktički se ne događaju nikakve štete, eventualno kozmetičko pucanje – knauf, fasada – napominje on.

Da bi istu stabilnost osigurali u klasičnoj gradnji, morali bi uložiti dosta dodatnih sredstava da se dobije isti protupotresni učinak.

Kada govorimo o vijeku trajanja montažnih kuća, Žohar kaže da postoje kuće građene u istom, mada puno lošijem sistemu, koje su izgrađene i prije 70-tak godina.

– Današnjim načinom gradnje i materijalima koji se upotrebljavaju vijek takvog objekta bezbrižno je i do 100-tinjak godina. Naravno, ovisi o samom održavanju objekata i odgovornosti prema istome. Mi dajemo garanciju 60 godina na samu stabilnost objekta, tj. objekti kao takvi se kod normalnih uvjeta ne bi smjeli praktički mijenjati u konstruktivnom dijelu – govori Žohar.

Dodaje kako montažne kuće traže svi profili ljudi, no ipak najviše mladi, koji nemaju vremena za klasičnu gradnju, koordinaciju sa izvođačima, jer u današnje vrijeme to je jednostavno nemoguće.

– Građevinskih firmi ima praktički na kapaljku, dok u ovom sistemu niti ne moraju biti prisutni na gradilištu. Eventualno savjetovanje sa trenutnim izvođačima i to je to – opisuje jednostavnost gradnje.

No ono što je jedna od najvažnijih stavki je cijena.

Cijene kvadrata za objekte koji se najviše traže, a to su objekti stambenih površina cca 100 m2 (bruto površine cca 130 m2) kreću se oko 770-790 €/m2bruto razvedene površine u opciji ekstra visoki roh bau, pa do 970-990 € po m/2 u opciji ključ u ruke.

Sa svakim klijentom, kaže, rade prema njegovim željama i potrebama.

U posljednjih godinu dana cijene su otišle gore za oko 20 posto.

– Naravno da je na sve utjecao pad prodaje te smanjenje same gradnje u cijeloj EU, a uzrokovano COVIDOM 19. Deficit materijala, neisporuka dobavljača prodavateljima utjecao je na mnogostruko poskupljenje. Samo konkretno drvu – KVK građi koju koristimo, koje je nama najveći udio u gradnji, prosjek 25m3 po objektu od 130 m2 bruto površine, cijena je porasla od nove godine pa do 1. lipnja za 300% – sa 280 €/m3 na 800 €/m3. To je samo jedan dio, mada je najveći udio u poskupljenju, ali primjerice i lim, čelik, fasada, knauf, svemu je je vrijednost u prosjeku otišla gore 40-50 posto, ako uspoređujemo s cijenama od početka godine – objašnjava.

Ističe da montažne kuće nisu samo sadašnjost, već i budućnost.

– Gradnje je definitivno prepoznata, kapaciteti su neograničeni, a trendovi se mijenjaju. Ljudi prepoznaju razliku življenja i kvalitetu življenja u navedenim objektima, a prednosti su energetska neovisnost, dok je režije koje postaju sve veće i veće, moguće smanjiti donošenjem odluke o izgradnji montažne kuće – zaključuje Žohar.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Božićni turnir

FOTO Hrvački klub Podravka nastupio na kvalifikacijama za Božićni turnir, a reprezentativke otputovale su u Poljsku

Hrvački klub Podravka proteklog vikenda sudjelovao je na kvalifikacijama za Božićni turnir. Na natjecanju je nastupilo 141 hrvača iz 24...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti