HT PRVA LIGA

FOTO Ziheraškim pristupom Slaven Belupa i Lokomotive utakmica na Apašu zaključena nulom

Glavni sudac utakmice bio je Tihomir Pejin, dok uloge pomoćnika odradili Dario Knez, Kristijan Novosel i Josip Lučić. Mario Zebec kao glavni i Goran Pataki kao sporedni nalazili su se u VAR sobi.

16:51h
0
SlavenBelupo Lokomotiva//Foto:IvanBalija
Foto: Ivan Balija

Nakon sezone u kojoj je osvojila visoko drugo mjesto, Lokomotiva se u ovome trenutku nalazi u potpuno suprotnoj poziciji. S novim trenerom Jerkom Lekom, koji je naslijedio dugovječnog Gorana Tomića – a koji je sada na klupi Rijeke – s bitno promijenjenim kadrom, tek su deveta momčad prvenstva.

Slaven Belupo je, s druge strane, dobro krenuo. Jesenski dio sezone donio im je sredinu tablicu, blizu splitskoga Hajduka čiji se nastupi, doduše, ne mogu okarakterizirati uspješnima.

Bilo kako bilo, u sezoni obilježenoj koronavirusom, kratkim pripremama i za neke klubove u određenim trenucima jakim ritmom, s time da je sve to pratio niz odgođenih utakmica, jedino sigurno bile su stalne promjene i neizvjesnost. Dakle, ništa nije bilo sigurno i uobičajeno.

U trenutnome raspletu događaja, Slaven Belupo i Lokomotiva nisu se najbolje snašli. Dok je zagrebačka momčad ususret ovotjednom kolu bila deveta, koprivnička je osma. Jedni s 21 bodom iz 21 utakmice, drugi s 19 bodova iz 22 utakmice. Istra 1961, podsjetimo, najizgledniji je kandidat za napuštanje prvoligaškog društva. No, iako su posljednji sa 17 bodova iz 23 susreta, jučerašnja pobjeda nad Šibenikom na Aldo Drosini najavljuje kako se Puljani, apsolutni majstori u preživljavanju, neće tako lako predati.

Sve upućuje na izuzetnu važnost današnjeg ogleda 24. kola HT Prve lige u kojemu je Slavenu na Gradski stadion Ivan Kušek Apaš stigla upravo Lokomotiva. Onaj tko bi pobijedio, napravio bi korak bliže središnjici, polako se udaljavajući od fenjera koji se nalazi u rukama istarskoga sastava.

Glavni sudac utakmice bio je Tihomir Pejin, dok uloge pomoćnika odradili Dario Knez, Kristijan Novosel i Josip Lučić. Mario Zebec kao glavni i Goran Pataki kao sporedni nalazili su se u VAR sobi.

Prije no što se lopta zakotrljala, igrači u plavim i bijelim dresovima okupili su se oko centra igrališta kako bi se minutom šutnje prisjetili hrvatskoga igrača, nekadašnjeg kapetana i izbornika reprezentacija, odnosno prerano preminuloga Zlatka Cice Kranjčara.

Slaven Belupo - Lokomotiva // Foto: Ivan Balija
Minuta šutnje u spomen na Zlatka Cicu Kranjčara // Foto: Ivan Balija
Tko je krenuo od prve minute?

Kako bi ostvarili zacrtano, odnosno ugrabili tri boda, treneri su se odlučili na sljedeće sastave. Tomislav Stipić rotirao je u dvama ogledima s Dinamom. Danas je na teren od početnoga zvižduka poslao vratara, ujedno i kapetana Filipovića, Hyunwooa, van Bruggena i Božića kao posljednju trojku, Godu na lijevome, a Boseca na desnome krilu, između kojih su se smjestili Njie, Glavčić i Lulić. U vrhu su, još jednom, startali Knöll i Iličić. Parackog smo naviknuti gledati s kapetanskom trakom oko ruke. Nažalost, ozljeda ga je nakratko izbacila iz Stipićeve križaljke, kao i Bogojevića.

Leko je u vidu Sammira, Jelavića i Budimira izgubio trojicu senatora. Međutim, valja priznati kako njihova uloga u sezoni 2020./2021., barem u kontekstu prikazanoga na travnjaku, nije bila osobito velika. Kod Lokosa, početna jedanaestorka bili su čuvar mreže Santini te Papadopoulos i Lešković na mjestima stopera. Pored njih, uz liniju, trčali su Marković lijevo i Cipetić desno. Čeliković, Cokaj i Đira bili su središnja trojka, a ona ofenzivnija sastavljena je od Marina, Aliyjua i Šimića.

Formacijski gledano, Slaven Belupo nominalno u 3-5-2, a Lokomotiva u 4-3-3.

Prvi ovosezonski ogled ovih ekipa zaključen je nulom na semaforu, dok su u drugom bodovi rezultatom 2-1 ostali u Kranjčevićevoj.

Slaven Belupo - Lokomotiva // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Oprezno, ziheraški, ne odviše zanimljivo prvo poluvrijeme.

S bijele točke, ali ne iz kaznenog udarca, u osmoj minuti pucao je talentirani Marin. Primio je loptu koja je u sredinu stigla s desne strane i pokušao vanjskim dijelom kopačke iznenaditi Filipovića. Nije uspio pa se rezultat nije promijenio. Isto bi se moglo napisati za ono što se zbilo pet minuta kasnije, samo na drugoj strani. U suštini na isti način, gotovo iz iste pozicije, tukao je Iličić točno u Santinija. Spomenimo kako se udarcem s dvadesetak metara svekolikoj nogometni javnosti predstavio liberijski veznjak Njie koji je stigao na posudbu iz Grasshoppersa. Atraktivnim volejem pokušao je Slavenova vratara u 32. minuti iznenaditi Aliyu, što je Filipović lagano uhvatio.

Egzekucija u 34. minuti nije bila najsretnija, premda se Iličić našao u dotad najboljoj situaciji na utakmici. Lulić je ubacio iz desnoga half-spacea, domaći napadač – koji je izgurao konkurenciju u posljednjih nekoliko utakmica – nedovoljno precizno probao glavom. Puno su bolje mogli izvesti i polukontru po oduzetoj lopti na sredini terena. Krenuli su u tri-na-četiri ofenzivu. Kako lopta upućena s lijeve strane, prizemno za Glavčića, nije bila adekvatna, tako ju je Marković u povratku izbacio u korner, da bi se par trenutaka kasnije Čeliković našao u suparničkom kaznenom prostoru. Poput ostalih, loptu je uputio direktno u vratara.

Podvučemo li crtu, nismo gledali osobito zanimljivo poluvrijeme. Oba su sastava odradila oprezan posao, ziheraški i bez napadačkih ambicija. Gotovo smo vidjeli više udaraca dijelovima ruke u lice, nego što smo svjedočili stvarnim pokušajima ijedne ekipe. Poluvrijeme – 0-0.

Slaven Belupo - Lokomotiva // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Oprezno, ziheraški, ne odviše zanimljivo drugo poluvrijeme.

Veseli što je Njiea u nastavku zamijenio ranije ozlijeđeni Bačelić-Grgić. Kasnije se Stipić odlučio iz igre izvući van Bruggena i ubaciti Gamarru. Posljedično, ta je odluka dovela do povlačenja Gode na mjesto stopera, kao i protiv Dinama. Glede prilika, drugi dio otvorio je Božić. Malo udaljen od crte šesnaesterca, u 52. minuti, opalio je pored desne vratnice. Kao, uostalom, i Lulić nedugo zatim, s time da je bio još bolje pozicioniran kada je primio dodavanje Iličića, a kojemu je loptu, pak, dao najkreativniji Slavenov veznjak Glavčić.

Slaven Belupo - Lokomotiva // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ono što smo narednih 15-ak minuta gledali bile su poluprilike, uglavnom Slavenove i gdje koja Lokomotivina.

Uvođenjem Etoundija i Liklina umjesto Iličića i Lulića pokušao je Stipić posljednjih pet minuta stvoriti kakvu-takvu priliku i, možda, doći do bodova.

To se, ipak, nije dogodilo. Rezultat se – u ovoj, gledajući isključivo prilike, dosadnjikavoj utakmici – do kraja nije mijenjao. Ni Slaven ni Lokomotiva ovakvim raspletom nisu osobito profitirali, niti su nešto izgubili. Posljednju, desetu Istru tako od šestoga Šibenika dijeli devet bodova. Ostali su svi tu negdje. Točnije, Slavenu je ovo 22. bod u jednako toliko utakmica, dok Lekina momčad ima dva manje, uz jednu utakmicu više.

HT Prva liga, 24. kolo, subota 6. ožujka, 15 sati, Gradski stadion Ivan Kušek Apaš Koprivnica:

Slaven Belupo – Lokomotiva 0-0 (0-0)