SVETI FLORIJAN

FOTO Županijski borci protiv vatre gostovali kod Korena: Vatrogasci i vatrogastvo jedna su od temeljnih snaga sustava

Koprivničko-križevačka županija ima 1125 vatrogasaca, a okosnicu čini 122 profesionalna u tri JVP-a.

11:05h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Povodom Dana hrvatskih vatrogasaca i njihovog zaštitnika svetog Florijana danas je u Županijskoj upravi održan prijem župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena za predstavnike županijske vatrogasce zajednice i javnih vatrogasnih postrojbi s područja županije.

– Možemo naglasiti da smo vatrogasna županija. Za titulu najvatrogasnije natječemo se s još nekim županijama po broju vatrogasaca na broj stanovnika. Imamo 138 dobrovoljnih vatrogasnih društava. U vrhu smo Hrvatske. Sa svima imamo uspješnu suradnju, na svim razinama. Vatrogastvo je neizostavni dio društvenog života i doprinosi razvoju, posebno u malim sredinama. Zahvaljujući vama ta spremnost je garancija uspjeha svake od malih sredina. Vatrogasci i vatrogastvo jedna su od temeljnih snaga sveukupnog sustava – rekao je Koren.

Dodao je župan kako godina iza nas, srećom, nije bila obilježena velikim i teškim zadacima kao što su prijašnjih godina bili migrantska kriza ili poplave.

– U slučaju takvih pojava sigurni smo kako možemo dobro reagirati. Hvala na svemu i čestitam Dan vatrogastva – zaključio je Koren.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Zamjenik župana i načelnik stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić zahvalio se vatrogascima na kvalitetnoj i dobroj suradnji.

– Vi ste najjača, najoperativnija i najopremljenija snaga sustava civilne zaštite uz Gorsku službu spašavanja, Crveni križ i naše ustanove. Godina je započela požarima otvorenog tipa, a bilo je uključeno i nekoliko objekata. Glede požara u Goli, zahvaljujem vam se što ste uspjeli sačuvati dio, spasili ste pola tvornice. Vašim zalaganjem i trudom to je uspjelo. Vlasnik tvornice i sam je rekao kako bi sve otišlo da nije bilo vatrogasaca. Zbilja ste brzo i kvalitetno to odradili – smatra Ljubić.

Istaknuo je i važnost rada s mladima zbog kojih ne treba postojati strah za budućnost vatrogastva na našem području.

Impozantne vatrogasne brojke

Županijski zapovjednik Zvonimir Habijan u svojem je iscrpnom govoru naveo impozantne brojke. Primjerice, u mreži Hrvatske vatrogasne zajednice raspolaže se s 8259 upisanih vatrogasca, od čega 6928 osposobljenih članova. Sama županija, pak, ima 1125 vatrogasaca, a okosnicu čini 122 profesionalna u tri JVP-a. Glavno sredstvo kojim gase požare su vozila kojih imaju 218 i četiri čamca. Svi oni tijekom 2018. godine sudjelovali su na 418 županijskih događaja, od čega 200 požarnih i 218 tehničkih intervencija.

Foto: Ivan Balija
Zvonimir Habijan // Foto: Ivan Balija

Istaknuo je pokrivanje područja Nacionalnog parka Brijuni, Ubli na otoku Lastovo te Konavle u Cavtatu. Dodao je i područje Metkovića na kojemu je dio boravio od 25. do 28. rujna. Uz sve to održavaju i različite vježbe te rade na edukaciji vezanoj uz bazu podataka VATROnet.

– Zahvaljujemo Županiji na dosadašnjem praćenju i svim vijećnicima koji nas podržavaju. Otkad sam zapovjednik, Županija je izdvojila 7,6 milijuna kuna za vatrogastvo, redovne djelatnosti, opremanje postrojbi. Isto tako i za proslave obljetnice i nabavljanje opreme – objasnio je Habijan, dodavši brojne korake k poboljšanju koji će se odvijati tijekom narednog razdoblja.

Zamjenik predsjednika VZŽ-a i predsjednik VZO-a Legrad Vladimir Piškor također se zahvalio svemu pruženom.

Foto: Ivan Balija
Vladimir Piškor // Foto: Ivan Balija

– Bez Županije ne bi bilo vatrogasne zajednice i ovako dobre suradnje te potpore građanima u spašavanju i pružanju pomoći. Bez novca to ne ide. Suradnja je jako dobra. Spoticanja u hodu se događaju kada se radi. Čestitam i vama jer ste dio vatrogasnog sustava. Neka živi naše županijsko i hrvatsko vatrogastvo – zaključio je Piškor.

U Podravini i Prigorju gori zbog neprovođenja preventivnih mjera

Na pitanje zbog čega najviše gori u Podravini i Prigorju, Habijan je kazao kako se radi o neprovođenju preventivnih mjera zaštite od požara.

– Pravne osobe moraju voditi brigu o tome. Važno je održavanje gromobranskih, plinskih i drugih instalacija. K tome i opterećenje električnih instalacija može biti opasno, a to se uvijek vodi neadekvatnom opremom – objasnio je, dotaknuvši se lampiona koji se najčešće puštaju u blagdansko vrijeme.

– Nemoguće ih je kontrolirati kada ih pustimo. Mogu uhvatiti razne površine. Mi vatrogasci smo protiv toga – zaključio je.

Prisustvovali su i zamjenik župana Darko Sobota, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnik Upravnog odjela za financije Darko Masnec, zapovjednik JVP-a Križevci Ivan Matosović, zapovjednik JVP-a Koprivnica Marijan Kicivoj, zapovjednik JVP-a Đurđevac Matija Markešić, zamjenik zapovjednika JVP-a Đurđevac Alen Škudar, koordinatorica za Požarno područje Đurđevac Marijanka Đođ, Željko Cvrtila (DVD-a Starigrad), Igor Međimorec (DVD Štaglinec), zapovjednik VZO-a Legrad Darko Piško, Klara Škara (DVD Glogovnica) Danijel Magdić (DVD Apatovec) i Zdenko Srbljinović (DVD Sveta Helena).

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW