Pitko pivo iz Pitomače

FOTO/VIDEO Miroslav Novosel: Kuhamo pivo kako se to nekada radilo i učimo okolinu o craftu, želimo da svako veće mjesto u Hrvatskoj ima svoju pivovaru

Nismo krenuli naslijepo, istraživali smo tržište, doslovno smo dijelili ljudima piva da vidimo što misle o njima. Pitomača je mala sredina i postoji otpor prema novome, ali malo-pomalo napredujemo, rekao nam je majstor pivar Miroslav Novosel.

14:55h
0
Pitko - Pitomačka craft pivovara // Foto: Matija Gudlin
Trenutno proizvode dvije vrste piva // Foto: Matija Gudlin

Prosječan hrvatski pivopija u posljednjih je godinu dana bez sumnje sve zbunjeniji kada se nađe pred cjenikom nekog kafića ili policom u trgovini. Nakon što je dugo godina gledao u dobro poznata imena poput Ožujskog, Karlovačkog, Pana i drugih proizvoda velikih pivovara, sada su tu i razna Zmajska piva, Peti element, Viško, Nova runda, Fulir, a da ne spominjemo izraze na bocama poput APA, IPA, porter, nefiltrirano, nepasterizirano…

Sve većoj ponudi hrvatskog craft piva ovo se ljeto pridružilo i Pitko, pivo male Pitomačke pivovare koju su otvorila dvojica entuzijasta, Marijan Rengel i Miroslav Novosel. Oni su odlučili da još ima mjesta za dobra piva i polako se krenuli širiti po Pitomači i okolnim mjestima, a za svoje pivo zasad dobivaju samo pohvale. No, početak nije bio lak, pogotovo zbog nenaviknutosti domaćih konzumenata na bilo koje pivo koje nije lager.

– Velika je razlika u odnosu na ono što se obično kod nas pije. Mi zapravo učimo svoju okolinu o pivu, o tome što je to craft. Nismo krenuli naslijepo, istraživali smo tržište, doslovno smo dijelili ljudima piva da vidimo što misle o njima. Pitomača je mala sredina i postoji otpor prema novome, ali malo-pomalo napredujemo – rekao nam je majstor pivar Miroslav.

Craft pivovare su male, obrtne pivovare, i sam pojam “craft” znači obrt. Ne rade se velike serije piva i često nije u pitanju najmodernija tehnologija, više je nalik onome kako se pivo nekad kuhalo. Tu pivar ima zadnju riječ u tome što će ubaciti, koju će notu okusa istaknuti, puno ovisi o ljudskom faktoru.

U malom prostoru s tri prostorije on stvara pivo, od kuhanja preko hlađenja i odležavanja pa do zrenja u bocama. Trenutno proizvode dvije vrste, svijetlo i tamno ale pivo, no u pripremi su još dvije, IPA i citrus pale ale. Kako kaže, kuhao je pivo oko pet godina kod kuće, za sebe, samo kao hobi. Istovremeno s pivom kuhala se u njemu i želja da otvori malu pivovaru, no financijski je to bio prevelik zalogaj. Kada je vidio da uz pomoć partnera Marijana Rengela može pretvoriti svoj hobi u posao, nije dvojio ni trena i krenuli su u realizaciju projekta.

Za one koji posvuda viđaju pojam craft piva, a nisu zapravo sigurni što to znači, pivar Miroslav nudi jednostavno objašnjenje.

Pitko - Pitomačka craft pivovara // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Craft pivovare su male, obrtne pivovare, i sam pojam “craft” znači obrt. To su male ili mikro pivovare koje proizvode maksimalno 100-150 tisuća litara godišnje. Ne rade se velike serije piva i često nije u pitanju najmodernija tehnologija, više je nalik onome kako se pivo nekad kuhalo. Tu pivar ima zadnju riječ u tome što će ubaciti, koju će notu okusa istaknuti, puno ovisi o ljudskom faktoru. Ovdje radimo prirodno pivo, bez konzervansa, dodataka, nepasterizirano i nefiltrirano – objašnjava nam dok ručno miješa mirisni napitak.

Najbolja hrvatska piva po izboru Miroslava Novosela, bez posebnog poretka:
– Nova runda C4
– Zmajsko Pozoj
– Peti element ABA

Kako kaže, to što neko pivo dolazi iz male pivovare ne znači automatski da je i kvalitetnije od industrijskog, no ipak najčešće to i jest slučaj. Craft pokret je postao toliko popularan da se događa situacija da uspijevaju utjecati na velike proizvođače – naime, sve više velikih pivovara ili kupuje male pivovare ili sami proizvode manje serije piva koje brendiraju kao craft.

Pitko - Pitomačka craft pivovara // Foto: Matija Gudlin
Pivo kuhaju na tradicionalan način // Foto: Matija Gudlin

Mali pojmovnik:
Lager – vrsta piva koja nastaje djelovanjem kvasaca donjeg vrenja
Ale – vrsta piva koja nastaje djelovanjem kvasaca gornjeg vrenja
Porter – vrsta alea
APA – American Pale Ale, vrsta alea razvijena u SAD-u 80-ih

IPA – India Pale Ale, stil piva unutar šire kategorije pale aleova

– To je dobro, vidi se da smo mi mali utjecali na njih i da su počeli razmišljati o kvaliteti, definitivno je bolje od njihove standardne ponude. Mislim da ima mjesta na tržištu za sve, U Hrvatskoj sigurno ima mjesta za još 50-60 malih pivovara. Htjeli bismo da svako malo veće mjesto ima svoju pivovaru, tu ima i potencijala za širenje turističke ponude, pogledajte samo Češku ili Bavarsku. Nisu cilj masivne količine, nego kvaliteta, to se radi iz ljubavi, a ne kako biste se obogatili – ističe Miroslav.

Povukao je i paralelu s vinarstvom, koje je po njemu prije desetak godina bilo u poziciji u kakvoj je danas craft pivarstvo. Najavljuje da će se tek kroz dvije do tri godine vidjeti tko će od malih pivovara opstati.

Njihovo Pitko pivo trenutno se može piti u Pitomači, Virovitici i Virju, a upravo stižu i u Koprivnicu i Đurđevac. S obzirom na kvalitetu i okus, u koji smo se i sami uvjerili, nema sumnje da će ih pivoljupci prigrliti.

U društvu s majstorom pivarom i vrhunskom pivom 🙂

Posted by Epodravina.hr on Mittwoch, 11. Oktober 2017

 

Loading...