Frančić: Na Osijeku je veći pritisak

13:39h
0
Tehnički direktor Slavena Belupa Robert Kerovec i trener Mladen Frančić na konferenciji za novinare // Foto: Koprivnica.net

Slaven Belupo u nedjelju može riješiti puno briga glede opstanka u ligi ukoliko pobijedi u Osijeku, jer bi izravnom suparniku pobjegao na devet bodova razlike. Ako odigra neriješeno, razlika i dalje ostaje šest bodova, ali i dalje je to dostižno u samo dva kola. O onoj trećoj opciji navijači Farmaceuta ne žele ni razmišljati, jer bi ona značila grčevitu borbu za opstanak.

Slavenov trener Mladen Frančić smatra da je na domaćinu veći pritisak jer mora pobijediti. Što se tiče sastava, sigurno neće konkurirati ozlijeđeni Glavina, nespremni Ozobić i Edson te oporavljenik Plazanić.

– Edson nema nikakvu ozljedu, međutim jednostavno nije spreman. Dok će imati punu minutažu kao na jesen, dok ga spremimo, tad će igrati. Za poziciju Glavine je više kandidata, to su Glavica, Rak, Novinić i Vugrinec – rekao je Frančić na pressici uoči puta u Vukovar, gdje će njegova momčad dočekati nedjeljnu utakmicu u Gradskom vrtu.

O nedjeljnom suparniku – sve najbolje.

– Trener Kulešević je mlad, perspektivan stručnjak, budućnost Osijeka i jako dobro poznaje ovu mladu generaciju, te igrače koje je vodio u juniorima. Sigurno da se radi o jednom dobrom sastavu Osijeka, a u prijelaznom razdoblju pojačali su se s trojicom igrača, to su Jonjić, Matas i Cesarec. Bili su na pripremama, ukombinirali su momčad, a u nekim dijelovima utakmice protiv Zadra su čak dobro izgledali i dobro igrali. Međutim, za kombinatornu igru kakvu oni gaje sigurno im je prepreka bio teren koji je bio stvarno težak i sigurno da nijednoj momčadi takav teren ne odgovara.

Nije Frančić najavio da će pobijediti, suzdržao se od bilo kakve prognoze.

– Naravno, pred nama je zahtjevna utakmica kao i svaka od ovih koje ćemo do kraja igrati, i mi se za nju pripremamo posebno, kao i za svaku drugu, ciljano, taktički, da igramo ofenzivan nogomet, prepoznatljivo, čvrsto, disciplinirano, odgovorno u fazi napada i u fazi obrane, i da nam se ne dogode greške koje su nam se dogodile u zadnjoj utakmici s Lokomotivom. Na tome smo dosta radili, o tome smo razgovarali i analizirali. A naravno, greške su sastavni dio nogometa, koje se događaju i momčadi Chelseaja, i Manchestera, i Liverpoola, i Arsenala, tako da nismo ni mi imuni na njih. Konkretno, tko je gledao od vas ovu utakmicu Liverpoola i Arsenala, pa to je nemoguće da takva jedna momčad četiri gola primi u 20 minuta. Znači, to je nogomet, to je ta draž nogometa koju on nosi u sebi, i sigurno da to treba tako gledati.

Puno je bilo problema s teškim terenima za vrijeme priprema.

– Naravno, puno će naša igra ovisiti o terenu, to je jasno kao dan. Uvjeti kakvi će biti za igru, bit će isti za obje momčadi, ali će i njima i nama biti daleko lakše igrati u dobrim uvjetima. Ako uvjeti neće biti dobri, onda će biti preskakanja igre, duela, dosta startova i trčanja, dakle sasvim drugačiji tip utakmice. Tko uđe u takvu utakmicu maksimalno motiviran, sa željom i ciljem da dobije utakmicu, taj će sigurno ostvariti bolji rezultat. Ili najjednostavnije rečeno, tko se bude bolje prilagodio takvim uvjetima za igru, taj će imati izgleda da ostvari i bolji rezultat.

Kolegica je pitala tko je bliže ostanku u ligi, Osijek ili Hrvatski dragovoljac?

– Još je 15 utakmica, ne znamo što će se do kraja događati, kome se neki igrači mogu povrijediti, kome ne. Vjerujem da će ovog proljeća biti dosta iznenađenja, s obzirom da u tereni teški, loši i protiv nogometa. Na takvim terenima nema favorita, i u rezultatima može biti jako puno iznenađenja. To se vidjelo i na jesen, i mi smo to platili u dvije utakmice u kojima smo bili boljio, isključivo zbog terena. Da stavite na loš teren da igra Chelsea, ne vjerujem da bi dobro prošli. Tu su momčadi dosta izjednačene, i nema neke razlike u kvaliteti. I dok su takvi tereni, bilo kakve prognoze su nezahvalne.

Frančić u svojim istupima svako malo spomene petu i šestu kolonu, odnosno osobe koji imaju nešto protiv njega i Slavena Belupa. Zato su ga novinari pitali neka javno imenuje te ljude.

– Ja ih sve skupa lijepo pozdravljam, ubuduće ću ih zvati prijatelji kluba, i oni se sami prepoznaju. Želim im sve najbolje, i sve ono što oni žele meni, želim i ja njima.

Djeluje li to na situaciju u momčadi i klubu?

– Koliko ja vidim, to momčad samo motivira, a mene isto još više motivira, jer iznad svih nas je klub. A neki osobni interesi pojedinaca me uopće ne interesiraju – rekao je na kraju Mladen Frančić.

– Znamo što moramo, vjerujemo da to možemo ostvariti. Najavio sam preuzimanje većeg rizika na utakmicama koje igramo kod kuće i sad je prva prilika da navijačima pokažemo kako smo spremni na takav nogomet. Sada smo i prisiljeni na takav pristup i nadam se da će se to isplatiti u obliku bodova – izjavio je trener Osijeka Ivica Kulešević za Glas Slavonije.

Inače, Osijek je sedam mjeseci bez pobjede u prvenstvu. Posljednju je ostvario još 31. kolovoza 2013. godine.

MAXTV PRVA LIGA, 22. KOLO

OSIJEK – SLAVEN BELUPO (nedjelja, 15.00 – Arenasport)

OSIJEK – Gradski vrt. Sudac: Zebec (Cestica).

OSIJEK (4-4-1-1): Mikulić – Matas, Jonjić, Bralić, Pavić – Šorša, Kurtović, J. Mišić, Škorić – Dugandžić – Cesarec. TRENER: Ivica Kulešević

SLAVEN BELUPO (4-3-3): Pelin – Pranjić, Fuštar, Bagarić, Filipović – Crepulja, Brlek, Čanađija – Delić, Matoš, Rak. TRENER: Mladen Frančić.

PRIČUVE: Picak, Grgić, Purić, Gregurina, Glavica, Vugrinec, Novinić.

IZOSTANCI: Glavina, Ozobić (ozlijeđeni), Edson (nespreman), Plazanić (oporavljenik).