Rasprava ide dalje

Frankina majka Vladimira nastavlja borbu za prava svoje kćeri: Moje dijete je bilo diskriminirano, a ravnateljica ne govori istinu, imam svjedoke

Istaknula je da su odgajateljice u Frankinoj grupi potpuno korektne te da Franka ima samo riječi hvale za njih i da jako voli ići u vrtić.

18:00h
0
Franka Lončar-Levanić // Privatna arhiva
Franka Lončar-Levanić // Privatna arhiva

Ravnateljica Dječjeg vrtića Križevci, Katarina Ivković-Balint, nedavno se oglasila demantiranjem tvrdnji iz članka o palčici Franki, djevojčici čija majka se obratila medijima za pomoć zbog situacije u kojoj se našla njena kći.


Podsjetimo, Vladimira Lončar-Levanić, Frankina majka, izjavila je kako je njenoj djevojčici dopušteno da samo dva dana u tjednu pohađa vrtić, iako nije dijete s posebnim potrebama. Ravnateljica je to demantirala putem svog odvjetnika.

– Nisu istinite činjenične tvrdnje da djevojčica Franka Levanić u vrtić smije samo dva dana u tjednu i da ravnateljica Dječjeg vrtića Križevci — Katarina Ivković-Balint kaže da ima posebne potrebe, a da je djevojčica potpuno zdrava. Vladimira Levanić, zakonska zastupnica i majka djevojčice je dana 11. travnja 2019. podnijela zahtjev za upis djeteta u Dječji vrtić Križevci gdje je navela da je Franka dijete s teškoćama u razvoju, a sukladno čemu je ista ostvarila pravo prednosti kod upisa u vrtić, u skladu s Pravilnikom o upisu djece i ostvarivanju prava i obveze korisnika usluga. Za potrebe upisa majka je dostavila rješenje Hrvatskog zavoda za osiguranje od dana 26. travnja 2018., a kojim se istoj priznaje pravo na dopust za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju. Isto proizlazi i iz rješenja Centra za socijalnu skrb Križevci od 23. kolovoza 2018., gdje se majci priznaju daljnja prava, a vezano uz zdravstveno stanje maloljetne Franke – navodi, između ostaloga, ravnateljica.

Franka Lončar - Levanić // Privatna arhiva
Franka Lončar – Levanić // Privatna arhiva

Vladimira Lončar-Levanić ima drukčiju verziju situacije i ostaje pri svojim tvrdnjama da je njena Franka u vrtiću bila diskriminirana.

Ravnateljica Katarina Ivković-Balint

– Da, predala sam rješenje koje se spominje i na koje imam pravo sve do djetetove navršene osme godine života pošto je Franka rođena u 26. tjednu trudnoće i do osam se godine vodi kao visoko neurorizično dijete. Da, predala sam ga da ima prednost upisa. Potpisala sam navedeni ugovor uz prisustvo supruga da ne izgubimo mjesto u vrtiću i istaknula svoje nezadovoljstvo i najavila da ću se boriti da dobije svoja prava. Moje dijete je bilo diskriminirano i nisu istiniti navodi da dotična ravnateljica nije rekla kako je moje dijete s posebnim potrebama, naprotiv ponovila je to više puta. U prostoriji gdje se odvijao sastanak nikada nismo bili sami, a snimanje mi nije bilo dopušteno. Rečeno je i da joj je potrebna rehabilitacija, da vrtić nema stručni kadar ni dovoljno ljudi za njen polazak na pet dana. Za sve postoje svjedoci – napomenula je Vladimira Lončar-Levanić.

Istaknula je da su odgajateljice u Frankinoj grupi potpuno korektne te da Franka ima samo riječi hvale za njih i da jako voli ići u vrtić.

– Ja sam samo majka koja se bori i borit će se za prava svog djeteta, jer ne tražimo ništa što joj ne pripada. A tko je donio odluku da ona ne može polaziti vrtić svih pet dana u tjednu, o toj temi bi se moglo jako puno raspravljati. Stručni tim vrtića koji su sastavljale logopedica i pedagoginja nisu o tome same odlučivale, sigurna sam. Zna se tko daje zadnju riječ i stavlja potpise na papire.

čitam...