Kako su glasale općine

U Goli i Kalinovcu premoćan HDZ, u Legradu, Rasinji i Drnju SDP dobio 50 posto, Novo Virje je za Bandića

13:00h
0
Parlamentarni izbori 2016 - glasanje, Izbori
Foto: Mario Kos

Koliko je Koprivničko-križevačka županija podijeljena pokazuje i raspodjela glasova u općinama. Tako je od 22 općine jedna dala povjerenje Bandiću, 11 HDZ-u, a 10 Narodnoj koaliciji.

U 22 općine Koprivničko-križevačke županije mnogi glasači jučer su izašli na birališta i zaokružili stranke za koje smatraju da će im donijeti boljitak.

U gotovo svim općinama bilo je samo pitanje hoće li na vrh izbiti Narodna koalicija ili HDZ. Većinom je jedna od tih opcija odnijela nadmoćan broj glasova, dok je u samo nekoliko slučajeva bilo nešto žešće borbe koja je završila malom razlikom glasova – primjerice, u Molvama je razlika bila samo 0,14 posto između prvog i drugog prema broju glasova.

Najsigurnijom utvrdom za Narodnu koaliciju pokazala se općina Drnje u kojoj su dobili gotovo 55 posto glasova, dok je HDZ bio najsigurniji u Goli s nešto manje od 50 posto glasova. Jedina općina u kojoj pobjedu nije odnijela neka od tih dviju opcija bila je općina Novo Virje u kojoj se najviše glasača odlučilo za listu Milana Bandića.

Koliko je Koprivničko-križevačka županija podijeljena pokazuje i raspodjela glasova u općinama. Tako je od 22 općine jedna dala povjerenje Bandiću, 11 HDZ-u, a 10 Narodnoj koaliciji.

Kako su glasale općine

U Drnju premoćnu pobjedu odnijela Narodna koalicija s 54,48 posto glasova i ostavila na drugom mjestu HDZ s 21,33 posto. Prag su još prešli Živi zid s 8,15 posto i Most s 5,70 posto glasova koji su im dali povjerenje.

Đelekovec je slično glasao pa je tako podario pobjedu Narodnoj koaliciji s 44,37 posto glasova. HDZ je dobio 33,27, Most 7,01, a Živi zid 6,52 posto. U ovoj općini prag je za dlaku prešla i stranka Milana Bandića s 5,05 posto.

Ferdinandovac je ipak dao povjerenje HDZ-u s 33,44 posto glasova, a Narodna koalicija je zaostala s 28,80 posto. Stranka Milana Bandića je ovdje dobila pozamašnih 24,32 posto glasova, a prag je prešao još i Živi zid s 6,56 posto.

U Goli je također pobjedu odnio HDZ s gotovo 50 posto glasova, dok je Narodna koalicija dobila upola manje. Mještani Gornje Rijeke također su povjerenje poklonili HDZ-u za koji se odlučilo točno 44 posto, a Narodna koalicija prikupila je nešto više od 36. Gotovo ista situacija bila je i u Hlebinama – HDZ 42 posto, Narodna koalicija 36. Zanimljivo je da se Most, koji je u velikoj većini općina barem prešao prag, ovdje nije njemu ni približio sa samo 2,2 posto glasova.

Kalinovac je također većinski glasao za HDZ kojemu je otišlo oko 49 posto glasova. Narodna koalicija je skupila oko 22 posto, a samo je još Bandić prešao prag s nešto više od 18 posto. Situacija je vrlo slična u Kloštru Podravskom, gdje je HDZ dobio oko 45 posto glasova, Narodna koalicija 27, a Milan Bandić 14,2 posto. Tu se ubacio i Živi zid gotovo 6 posto.

Koprivnički Bregi bili su naklonjeniji Narodnoj koaliciji koja je odnijela oko 43 posto glasova, a HDZ je dobio 36,49. Živi zid, Most i Bandić također su prešli prag u ovoj općini. To se dogodilo i u Koprivničkom Ivancu, samo što je na vrhu bilo neizvjesnije – Narodna koalicija imala je 40,79, a HDZ 38,13 posto.

Legrad je povjerenje također dao Narodnoj koaliciji, kojoj je otišlo oko polovice glasova. HDZ je uspio skupiti oko 29 posto, dok su Živi zid, Most i Milan Bandić jednoznamenkastim postocima prešli izborni prag.

U Molvama je pak bilo nevjerojatno tijesno. Narodna koalicija je izbila na vrh s 34,55 posto glasova, a HDZ je zamalo zaostao s 34,41 posto. U Novigradu Podravskom situacija je mnogo jasnija jer je Narodna koalicija dobila gotovo 49 posto glasova, a HDZ 26,34. Most, Živi zid i Milan Bandić i ovdje su prešli prag s oko 7 posto glasova.

Općina Novo Virje je raritet ovih izbora u našoj županiji. Naime, tamo je pobjedu odnijela lista Milana Bandića s 35 posto, dok je u većini drugih općina jedva prešla prag, a ponekad niti to. Narodna koalicija i HDZ slijede ju s oko 28, odnosno 26 posto.

U Peterancu vodila se borba na vrhu na kojem je na kraju ostala Narodna koalicija s 38 posto, a HDZ je ostao iza njih s nešto više od 35 posto. U Podravskim Sesvetama najviše se glasalo za HDZ, 39 posto, a Narodna koalicija dobila je 24,14. Dobar rezultat imala je i lista Milana Bandića, 15,66 posto glasova.

U Rasinji je Narodna koalicija pomela konkurenciju s 50,39 posto glasova. Drugi je, naravno, HDZ s gotovo 30 posto, a Živi zid je jedini koji je uz njih prešao prag sa 7,36 posto. U Sokolovcu su dvije najveće stranke jedine koje su zanimale glasače tako da su jedine i prešle prag, HDZ 48 posto, a Narodna koalicija oko 36 posto.

Sveti Ivan Žabno dao je najviše glasova Narodnoj koaliciji, točno 44 posto, a 33,15 posto HDZ-u. Most, Živi zid i lista Milana Bandića i ovdje su prešle prag mnogo skromnijim postotcima od 7,30, 5,73 i 5,62.

U Svetom Petru Orehovcu oko 47 posto glasova dobio je HDZ, dok se Narodna koalicija izborila za nešto više od 31 posto. Preko izbornog praga prebacili su se i Most te Živi zid. Općina Virje ipak je dala povjerenje Narodnoj koaliciji s 34,66 posto, a HDZ je ovdje dobio oko 25 posto glasova.

čitam...