7.9 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ne berite do iznemoglosti

Goran Šafarek: Poštedite mlade gljive sunčanice!

Ne propustite

Gljive su oduvijek hrana, ali i poslastica, i to besplatna. Za razliku od procesuirane hrane koja je često puna kemikalija, gljive rastu u prirodi i zdrave su. Dakako, treba se čuvati otrovnih gljiva i dobro ih znati razlikovati.

- Oglas -

Traganje za gljivama je također razonoda i kretanje na svježem zraku. Ipak, na popularnim izletištima i uz naselja, gljive često budu poharane. Čupa se i trga doslovno sve što se vidi, što dovodi do određene neravnoteže u ekosustavima.

Način na koji možemo pomoći je da poštedimo barem koju mladu, neotvorenu gljivu. Sunčanice su primjerice velike, poznate gljive. Kad su mlade, zatvorene su u kuglu prije nego su odradile svoju primarnu zadaću, a to je širenje spora. Što su to spore? Spore su sićušna, vidljiva mikroskopom tjelešca iz kojih nastaju nove gljive.

No, da bismo shvatili priču o sporama, moramo prije svega shvatiti što su to gljive. Gljive su stalnom prisutne u šumi, i na mnogim drugim mjestima, ali nama nevidljive. Tijelo gljiva čine sitne „niti“ zvane hife, a nakupina tih hifa nazivamo micelij. Taj dugoživući micelij služi za prehranu gljiva, npr. kad razlažu drvo i mrtvu tvar. No, u određenom trenutku godine iz micelija raste reproduktivni dio gljive, a kojeg nazivamo plodište. U nekih gljiva on ima oblik stručka i klobuka što mi prepoznajemo kao gljive. To je kratkotrajni organ gljiva, nešto kao plod ili sjemenka u biljaka, samo što u gljiva umjesto sjemenki imamo spore. Zato branje gljiva, odnosno njihovih plodišta, prije nego što puste spore, odnosno odrade svoju primarnu svrhu, može biti loše za gljive.

- Oglas -

Istina, gljive se razmnožavaju i na druge vegetativne načine, no spore su jedan od najvažnijih. Vjetar ili životinje (nenamjerno) ih mogu prenijeti na veće udaljenosti, a mogu izdržati duže vremena u nepovoljnim uvjetima. Konačno, da gljivama nisu bitne spore, ne bi uopće stvarale plodišta čija je isključiva zadaća stvaranje tih spora.

Stoga, kad berete gljive, poštedite koju mladu gljivu, neka odradi svoju reproduktivnu zadaću.

Autor: Goran Šafarek, predavao je kolegij Alge i gljive na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Advertisement -

Najnovije

Kulturno događanje

FOTO/VIDEO Brojni ljubitelji umjetnosti došli na otvorenje izložbe Stjepana Kečkeša u Virju, evo kako je bilo

Stjepan Kečkeš, slikar iz Virja, posebna je pojava naivnog slikarstva. To je i jedan od povoda zašto je u Virju otvorena izložba njegovih djela. Ove...
- Advertisement -

Vezane vijesti

×