7.4 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ne nazire se rješenje

Gorući problem u Ludbregu: Ovaj smo tjedan dobili poklon da Dom zdravlja radi u jednoj smjeni s dva liječnika umirovljenika na zamjenama
G

Ja još uvijek mislim da je jedino rješenje izdavanje privatnih koncesija odnosno liječnicima u privatnoj praksi, rekao je Bilić

Ne propustite

Gorući problem u Ludbregu i dalje je Dom zdravlja iz kojeg odlaze liječnici.

Naime, od 1. srpnja ludbreški Dom zdravlja radi u jednoj smjeni, točnije jedan dan ujutro, drugi popodne jer je još jedan liječnik otišao iz Ludbrega u Varaždinske toplice gdje je otvorio privatnu praksu koju nije mogao otvoriti u Ludbregu.

Trenutno o Ludbrežanima brinu dva doktora umirovljenika na pola radnog vremena, dok ih je prije nekoliko mjeseci bilo tri na puno radno vrijeme.

Članovi Gradskog vijeća su na prošlu sjednicu pozvali i ravnatelja Doma zdravlja Juricu Veroneka i župana Anđelka Stričaka, no oni se na tu sjednicu nisu odazvali. Na jučer održanoj sjednici vijeća, vijećnici su ponovno aktualni sat ispunili pitanjima o Domu zdravlja. Iako iz Grada ističu da stalno apeliraju na župana da riješi ovo pitanje te da su poslali zaključak sa sjednice Skupštini Varaždinske županije, ali nisu dobili nikakav odgovor.

Ludbreg je, kao što smo ranije spomenuli, napustio još jedan liječnik koji je otišao u Varaždinske Toplice gdje može raditi u privatnoj praksi što je istaknuo vijećnik Krešimir Horvat. Upravo je time započela rasprava oko ove goruće teme.

– Što ste poduzeli? Znam da odgovornost nije na Gradu, da je tu odgovornost župana i županije, ali ovo stanje je neodrživo i ljudi se već pomalo boje opravdano za svoje zdravlje i razmišljaju da se presele u sredine koje su sigurnije – poručio je Horvat.

Gradonačelnik Dubravko Bilić rekao je da nisu dobili nikakvu obavijest ni od županije ni Doma zdravlja o planovima i onom što su raspravljali na prethodnom Gradskom vijeću.

– Od ovog tjedna dobili smo poklon u smislu da Dom zdravlja radi u jednoj smjeni i to pokrivaju dva liječnika umirovljenika koji su na zamjenama što je neprimjereno. U ponedjeljak i utorak su mnogi ostali pred vratima i nisu uspjeli ući u Dom zdravlja. Čuli smo se sa županijom, župan je obećao da će prvom prilikom probati riješiti, povećati broj liječnika u Domu zdravlja. Ja još uvijek mislim da je jedino rješenje izdavanje privatnih koncesija, odnosno, liječnicima u privatnoj praksi – rekao je Bilić.

Što se tiče liječnika koji je otišao u Varaždinske Toplice, koncesiju je dobio direktno od ministarstva i pobrinuo se za pacijente.

– Ono što u županiji ne razumiju da Ludbreg nije samo mjesto u kojem živi 10000 stanovnika, nego da su tu i stanovnici Općine Sveti Đurđ koji nemaju ordinaciju njih je 3500, Općina Martijanec koji imaju liječnika na zamjeni na četiri sata kojih je više od 3900 i taj se problem jednostavno ne shvaća ozbiljno dok netko ne dođe u Varaždin s autobusom ili sudskom tužbom zbog nemogućnosti ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu – poručio je Bilić te još jednom uputio apel prema županiji da ovaj problem shvate ozbiljno i počnu ga rješavati.

Očitovanje o poslanom zaključku nisu dobili ni od župana ni županije.

Vijećnica Marija Šubert postavila je pitanje bi li nagrada u određenom iznosu riješila problem nedostatka liječnika te bi li on bio obavezan ostati.

– Sve su to stvari koje su trenutno stvarnost Hrvatske. Imate primjer da je nedavno liječnica došla u Križevce jer je dobila 20.000 nagrade bonusa ili čega. Ono što moramo razumjeti je da svaki liječnik koji dođe u Ludbreg da je zaposlenik Dom zdravlja i nema veze s Ludbregom. Ludbreg mu može dati nagradu koju on može spremiti u auto i treći dan dati otkaz i otići – rekao je Bilić te dodao da je ovo nakaradna situacija jer postoji dvojni sustav liječnika koji mogu imati privatnu praksu i oni koji ne mogu.

Ono što vijećnici od ranije predlažu je da se liječnicima dopusti otvaranje privatnih praksi, no do toga još nije došlo.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

POŽAR U FERDINANDOVCU

FOTO/VIDEO Lani im izgorjela soba, a sad je vatra doslovno progutala štagalj, Milica: Ostali smo bez dvije bređe birke, mladi jarac i 30 pilića,...

Na imanju Milice Šignjar i Nenada Nađa u Ferdinandovcu u Dravskoj ulici jučer je u požaru izgorio štagalj. Vatrena...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×